LordDisneyland Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Imponujące...i nie mówię tu o walorach pani z plakatu Kabina cieszy oko. Bardzo się cieszę, że ten warsztat znalazłem. Szacuneczek. Przy okazji pytam- czego używasz zwykle do klejenia oszklenia? I na drugi raz bedę uważniej dobierał cytaty pochwalne, coby robota, panie majster, na warstacie nie stała Albo ograniczę się do obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Witam Mała aktualizacja. Odrobinę przetarłem wnętrze "łosiami" i panellainerami. Wyszło raczej tak sobie Czyli tak: Na szczęście niewiele będzie widać po "zamknięciu kadłuba W kabinie dorzuciłem kilka map i ......długopisy Jak przeschnie to pójdzie jeszcze na wszystko lakier matowy. Przy okazji pytam- czego używasz zwykle do klejenia oszklenia? Ogólnie to Contacty Revella ale w razie "W" to tego specyfiku: Co prawda 98% jego zużycia idzie mi na "szkła" reflektorów i może tego dobrze na zdjęciach nie widać ale efekty są bardzo dobre i właściwie odpuszczam sobie wklejanie szkieł o średnicy poniżej 4mm. W C-119 "oszklę" w ten sposób światełka w suficie ładowni I na koniec małe BHP i graffiti w ładowni: Chyba z tym angielskim nie jest tak źle A teraz kilka dni przerwy na zrobienie kalek w Beaufighterach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 A te długopisy, to jak będzie się przechylać model, to będą się turlać po stole? Bo jak nie, to lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 A te długopisy, to jak będzie się przechylać model, to będą się turlać po stole? Bo jak nie, to lipa. Co za naród Innym brakuje lampek (będą.....w Victorze ) Jak ogarnę dziś suwnicę to "złączam" połówki kadłuba i jakoweś focie zapodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 No to czekam z niecierpliwością. I dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LarwaKraft Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Stringi w USA pojawiły się dopiero w latach 80-tych. No chyba, że ta lejdi ma pas do pończoch, a ta gruba krecha to zarys pośladka ;) A wnętrze i tak wymiata. Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Stringi w USA pojawiły się dopiero w latach 80-tych. Stringi stringami a robotę trzeba gonić. Jak Kolega słusznie zauważył najpewniej ta Lejdi ma pas do pończoch o czym może świadczyć podwójny pasek na udku imitujący koronkowe zakończenie I kilka fotek z postępu robót: suwnica i sterownik. wielkość tej "paskudy" to 3x8mm linka po której "zasuwa" kabel zasilający wraz z "jazdą" suwnicy Suwnica wyszła raczej tak sobie a nawet zdecydowanie paskudnie ale nie mam już siły na wnętrze tej maszyny i zostawiam tak jak jest ( ) Wiele widać nie będzie a może nawet wcale. Zamykam kadłub i już Jak by Kolega Mariucha chciał zapytać o kabel zasilający to odpowiadam - tak, jego długość w wiszących zwojach jest wystarczająca aby "dojechać" do końca ładowni (ale suwnica nie jeździ ) Dalszy postęp wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Kwietnia 2018 Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Sterownik do suwnicy miał 5 przycisków Sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 10 Kwietnia 2018 Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Nie dość że nie będzie toczących się ołówków to jeszcze sównica nie jeździ. No to i laików też nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2018 No to i laików też nie będzie Mówi się trudno Ale jakoś dam radę . Na pocieszenie zrobiłem sobie jakieś 3589 nitów na kadłubie i 2964 na centropłacie Część nitów już oszlifowana a część jeszcze "surówka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 "zrobiłem sobie jakieś 3589 nitów na kadłubie i 2964 na centropłacie"- to nawet ci się policzyć nie chciało? Eeechch....co za człowiek leniwy ;) Słuchaj, jakie malowanie wybrałeś? To będzie metalizer jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 to nawet ci się policzyć nie chciało? Eeechch....co za człowiek leniwy ;) Licznik w radełku przeskakiwał wiec liczba odrobinę niepewna Słuchaj, jakie malowanie wybrałeś? To będzie metalizer jakiś? Żeby już Kolegi nie odsyłać na początek wątku: tylko z tym że samolot będzie w barwach USAF a więc przed przekazaniem Żabojadom. Czyli tak pół na pół pomarańcz z flat aluminium (cały dzban tego specyfiku zakupiłem od Tamki) I taki malunek na boczku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Chyba ślepy jestem, albo mi się jakiś obrazek nie otworzył, bo nie znalazłem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2018 No i "włala" jak mawiają francuskie projektanta I jak przysłowie mówi "Przyjdzie facet z gliną i szpary zginą" Czyli jest tak: - szpar niewiele ale jednak są, ale są wąskie i nie ma z tym problemu - geometria całego latawca wyszła ok - nity "położone" - pozostało tylko wyszlifować i nanieść drobne poprawki A więc jest szansa na dokończenie do określonego wcześniej terminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 25 Kwietnia 2018 Share Napisano 25 Kwietnia 2018 Jak by Kolega Mariucha chciał zapytać o kabel zasilający to odpowiadam - tak, jego długość w wiszących zwojach jest wystarczająca aby "dojechać" do końca ładowni (ale suwnica nie jeździ ) Nie zapytam, bo już nie mam zdrowia dla takiego niechlujstwa i lenistwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie zapytam, bo już nie mam zdrowia dla takiego niechlujstwa i lenistwa. Święte słowa - długopisy nie taczają się po biurku i suwnica nie jeździ Dziękuję za dobre słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Ale w komorach podwozia to będzie jakaś waloryzacja? Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Ale w komorach podwozia to będzie jakaś waloryzacja? w sumie może coś się zrobi, może jakiś przewodzik albo dwa, no może trzy Ale na razie to się kadłub "obrabia" więc na spokojnie Kolega czeka. Choć z drugiej strony to się zastanawiam czy aby na pewno kontynuować warsztat (oficjalnie ) i coś "wrzucać" na forum. Tak trochę zapobiegawczo, w trosce o zdrowie innych modelarzy . Czasy mamy teraz takie.... trochę dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Choć z drugiej strony to się zastanawiam czy aby na pewno kontynuować warsztat (oficjalnie ) i coś "wrzucać" na forum. Tak trochę zapobiegawczo, w trosce o zdrowie innych modelarzy . Czasy mamy teraz takie.... trochę dziwne A ja w trosce o zdrowie tych jeszcze innych modelarzy (w tym swoje) składam oficjalne podanie o więcej twoich warsztatów na forum z jeszcze większą ilością motywujących zdjęć. A jeżeli podanie nie zostanie rozpatrzone pozytywnie to szykuj się na jakiś protest albo przemarsz pod swoimi oknami. Takie czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 składam oficjalne podanie o więcej twoich warsztatów na forum Z tym to akurat nie jest chyba źle (aż 4 w toku) ale oczywiście coś tam już na boku się skrobie czyli będę robił (już robię ) takiego "grzmota" (nazwa do odgadnięcia) który to jest w środku jeszcze bardziej pusty niż C-119 ale pierwowzór do naśladowania już mam: i zaczynam działać czyli szpary po wypychaczach zakitowane i wyszlifowane. Linie podziałowe w "toku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Super Czekam zatem na oficjalny warsztacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Czekam zatem na oficjalny warsztacik. Może będzie tak III-IV kwartał roku ale czy będzie oficjalny ( może ale raczej nie). Jak już gdzieś wspominałem obrabiam "100-lecie R.A.F-u" i raczej będzie w tym terminie "Victor" w którym to też można odrobinę "poszaleć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Choć z drugiej strony to się zastanawiam czy aby na pewno kontynuować warsztat (oficjalnie ) i coś "wrzucać" na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Choć z drugiej strony to się zastanawiam czy aby na pewno kontynuować warsztat (oficjalnie ) i coś "wrzucać" na forum. Jak się domyślam "warsztat" mam dopychać do końca oficjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Rany boskie, nie dadzą człowiekowi skończyć spokojnie jednego samolociku, a już nagabują o kolejne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi