Skocz do zawartości

F 16 Block 50 CJ Tamiya 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem założenia konta i pokazania jakichś swoich wypocin modelarskich. Sklejam od mniej więcej roku z mniej lub bardziej satysfakcjonującym skutkiem.

Padło na przedstawianą w tym temacie galerię F 16. Jest to znany model firmy Tamiya o numerze katalogowym 60786. Model otrzymałem w prezencie rok temu, jednak za pierwszym razem był właściwie tylko sklejony bez większych szaleństw modelarskich (położona była jakaś kalkomania z zestawu, ale na szczęście została ta, dla jakiej wersji jest prezentowany model) - wynikało to z prostej przyczyny, po prostu nie posiadałem sprzętu jak i narzędzi do pracy.

W ostatnim czasie zabrałem się za jego poprawki, ponieważ raził oczy na półce. Właściwie dokonałem pracy na tyle na ile było można. W oczy rażą na pewno niezaszpachlowane szpary we wlocie powietrza, ale przyznam szczerze, że to pominąłem kompletnie. Dodatkowo dokupiłem koła, , fotel, dyszę i blaszki Eduarda oraz pitot od Mastera. Malowany farbami Tamiya i Gunze H.

Z tego co pamiętam jeszcze z czasu sklejania, model nie przysparzał żadnych problemów jeśli chodzi o spasowanie. Zdaję sobie sprawę, że prezentowany model nie jest mistrzostwem świata, że są na pewno błędy merytoryczne oraz po prostu błędy wynikające z tego, że cały czas uczę się modelarstwa, także każda uwaga będzie dla mnie niezwykle cenna. Zdjęcia robione telefonem, nie posiadam lepszego sprzętu, więc proszę o wyrozumiałość.

PYdkGBx.jpg

PQs91sb.jpg

UwGFnrt.jpg

BafE8fU.jpg

sB8F2Ap.jpg

YcNjSZ3.jpg

5tAH30c.jpg

73iQ9mE.jpg

Napisano

Wygląda naprawdę przyzwoicie widać że poświęciłeś sporo czasu na czyste sklejenie i zlikwidowanie szwów.

Lakierowanie wyglada także przyzwoicie jeżeli popracowałbyś nad dyszą byłoby naprawdę elegancko.

Ogólnie odbieram model bardzo pozytywnie i także jestem spokojny o kolejne prace.

Napisano

Ciemny kolor na górze płatowca wydaje się trochę nietrafiony, mało kontrastuje z resztą. Ale, pierwszy model na forum - wstydu nie ma. Jest z czym startować

Napisano

Mikele, faktycznie z górą miałem lekki kłopot. O ile ciemny kolor kamuflażu na górze jest pomalowany na FS36118, o tyle jasny na przodzie zrobiłem FS35237 stąd przejście nie jest takie płynne i widoczne. Myślę, że ten kolor jest trochę ciemniejszy od prawidłowego i kolory się niemalże zlewają.

Swoją drogą, strasznie wymęczyła mnie zestawowa kalkomania. O ile z układaniem nie było kłopotu, tak bardzo ciężko dopasowywała się do powierzchni. Na stateczniku pionowym żółto-czerwona góra jest pomalowana, ponieważ kalkomania w tamtym miejscu była udręką - zresztą, wyglądałaby moim zdaniem fatalnie.

Cieszę się jednak, że ogólny odbiór pracy jest pozytywny.

Napisano

Jak się gdzieś da coś namalować zamiast kłaść kalkomanii to zawsze jest to dobry wybór A na same kalkomanie czasem i kilka dni potrafi zejść jak jest ich dużo i trzeba je topić w płynach. Tu i tak nie miałeś za wiele napisów eksploatacyjnych do położenia

Napisano

Model sie podoba mimo tego że bez podwieszeń jakiś taki goły i dziwny. Przy bardzo ładnym wykonaniu rzuca się w oczy odbiegająca od całości dysza silnika ;) No i srebrny suchy pędzel na plastikowej obudowie?

Napisano

Zdaję sobie sprawę, że dysza wyszła niekorzystnie i to bardzo i że psuje efekt. Swoją drogą, jakie malowanie dyszy doradzilibyście do tej wersji? Tamiya w instrukcji podaje mieszankę farb. Bardziej pójść w jakieś metalizery?

Co do suchego pędzla, chciałem przedobrzyć - myślę, że nie powinno być problemu z poprawą tego elementu.

Model bez podwieszeń faktycznie wygląda dziwnie. Jest w tej skali jeszcze wersja z uzbrojeniem, ale prawdę mówiąc można dołożyć parę złotych do większej skali.

• 2 weeks later...