SławekK Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Dawno mnie nie było, co nie oznacza, że nie sklejałem . Tym razem coś na kołach, czyli Ople Blitz Typ 3,6 - 36 S z Rodena Blitz-01 by Sławek Kijak, on Flickr Pomysł na model zrodził się z tego zdjęcia: 1-35blitz25 by Sławek Kijak, on Flickr często opisywanego jako Opel Blitz... ale to nie jest ta ciężarówka... No ale jak się powiedziało A... zakupiłem blachy NH Detail, popracowałem nad silnikiem, a PaK 36 to super działko z Dragona: Blitz-02 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-03 by Sławek Kijak, on Flickr Wnętrze kabiny: Blitz-04 by Sławek Kijak, on Flickr Po wstępnym malowaniu wyszło to tak: Blitz-05 by Sławek Kijak, on Flickr Nawet nie wiecie ile czasu spędziłem nad budowaniu stelaży i tych poprzecznych listewek... Blitz-06 by Sławek Kijak, on Flickr Silnik przed nałożeniem pokrywy i maski: Blitz-07 by Sławek Kijak, on Flickr Wnętrze kabiny już po pomalowaniu: Blitz-08 by Sławek Kijak, on Flickr Figurki z różnych zestawów, malowane już akrylami - pierwsze moje próby wykonane według "instrukcji" kolegi Krzysztofa - jeszcze mi daleko do jakiejś jakości, ale jest już dużo lepiej niż było . Blitz-09 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-10 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-11 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-12 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-13 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-12 by Sławek Kijak, on Flickr Teren własny, skałki odlane z gipsu. Blitz-13 by Sławek Kijak, on Flickr Blitz-14 by Sławek Kijak, on Flickr Na koniec w czerni i bieli: Blitz-15 by Sławek Kijak, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyraider Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Fajnie się to wszystko prezentuje. Blitz bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Mi też się bardzo podoba Ciekawa konfiguracja z ta armatką, wojna czasem zaskakuje pomysłami Z tego co pamiętam to Rodenowski Blitz dużo lepszy niż Italeri A tak w ogóle to chyba się na dioramę klasyfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Podoba się i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Niby Blitz, niby wiele razy był, ale...ten ma to coś. Osobiście mniej zaakcentowałbym zacieki, no ale to w końcu front wschodni Zawsze zastanawiałem się ( a podejmowałem temat dwa razy z miernym skutkiem), jak maskuje się szyby, a co najważniejsze, czym je najlepiej wklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Znowu super robota U mnie też czeka kilka ciężarówek, ale jakoś nie mogę się przełamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 Dzięki za opinię! M.A.V. - Blitz z Rodena to chyba najlepszy pojazd tego typu w '72, ale do doskonałości mu daleko . Z Italką nawet bym go nie porównywał... ale od jakiegoś czasu mam uczulenie na tą firmę . Dla mnie to model na podstawce - do dioramy mu daleko . Mierzu - ja szyby maskuję taśma maskującą z Taimyi, nie zostawia śladów, nie wciąga farby, a dobrze się maluje. Wklejam je jak inne części - na klej CA - Super Glue . Trzeba uważać żeby nie zachlapać przezroczystych części... ewentualnie sam brzeg ratować washem. jonathan - na konkursach jest zazwyczaj kategoria PK - czyli kołowe... to co jakiś czas trzeba coś skleić i na kołach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Dzięki tej pracy wykopałem z własnych zapasów model Opla Maultier prod. Rodena. Podoba mi się Twój model i inspiracja takim zdjęciem. Do wklejania szybek ja używam Clearfix Humbrol, nie zostawia śladu na przeźroczystej powierzchni. To kwestia umiejętności i techniki, pewnie każdym klejem się uda. Ważne by efekt był równie udany jak u Ciebie. Pozdrawiam Wal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Ładna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Jak zwykle u Ciebie świetna (i sensowna) waloryzacja i bardzo fajny pomysł na scenkę. Podoba się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 17 Października 2017 Autor Share Napisano 17 Października 2017 Opla Maultiera kupiłem razem z tym - mam też do niego blaszki z NH Detail. Planuje go zrobić w wersji sanitarnej... ale trzeba by zrobić od podstaw cała budę... a to spore wyzwanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Świetny model. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Opla Maultiera kupiłem razem z tym - mam też do niego blaszki z NH Detail. Planuje go zrobić w wersji sanitarnej... super Jak rozumiem też będzie jakaś "scenka rodzajowa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 M.A.V. - jak już uda mi się tą bude jakoś zrobić, to na pewno jakaś scenka będzie . Jestem zwolennikiem poglądu, że scenka dodaje "kontekst" do modelu i "uzasadnia" malowanie i brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 super przy okazji zapytam - te skrzynki to sam robiłeś z evergreenów? fajnie się prezentują BlackDog kiedyś podobne wypuścił ale tamte podłużne były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 M.A.V. - skrzynki żywiczne, ale producenta nie podam... kupuje jak leci i trzymam w jednym miejscu, żeby nie szukać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Świetne są takie "samoróbki" Blitza. SławekK jak chcesz mogę podesłać Tobie zdjęcie Blitza z MG Zwiling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Cypis: Na razie nie przewiduje nowego Blitza, ale zdjęcie na priva możesz wrzucić, materiałów nigdy nie za dużo . Walczę z Horchem z Marsa i powiem wam, że to zupełnie inną bajką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi