Super Moderator jawkers Napisano 28 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2008 Dla wyjaśnienia, poiżej link: Kanon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Dla wyjaśnienia, poiżej link:Kanon - eeee to sie nie ogranicza tylko do sztuki. Wystarczy looknac do slownika i prosze:http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=Kanon Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Zdjęcia nijakie, trawka na bunkrach też nie bardzo Ogólnie nawet jak do gry to wolałbym jak najbardziej sie trzymać rzeczywistości Twoja kasa i Ty robisz z tym co chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuk Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2008 Reszta fotek Bardzo mi sie podobaja fotki kolegi kornika. Jak uda mi sie wyciągnąc kumpla z samochodem to pojedziemy w rejon walk i porobie sobie nowe fotki bo te co mam są z czasów wojny ale zobaczyc je na własne oczy to niezapomniane wrażenie. A makieta no cóż mam za nią nagrodę hehe na konkursie modelarskim to cos już znaczy ale nigdy sie tym nie chwale a i na Polach Chwały byłem i prezentowałem modele i elementy nastawne do dioram. Było dużo oglądających:) z czego jestem bardzo zadowolony. Mam zamiar tym razem zrobic wszystko zgodnie z historią a nie z canonem jescze ras ale mam jeszcze tyle modeli do sklejenia i konwent Tarcon sie zbliża że dopiero w sierpniu lub wrześniu zabiore sie do roboty. EDIT: "no nie może być w którym miejscu? może bardziej by pasowało na forum kolejkowe gdzie uczą robić makiety: gdzie kupić gotowe elementy i jak je ustawić na trawiastej macie :P" -napisał Fazzy czy zgodzicie sie z tym kolegą? Ja koledze takich rzeczy nie wytykam i czytam co napisałem ze zrozumieniem dlatego to H0 i TT (sprostowanie) EDIT: Kożystaj z funkcji edycji postów. Unikaj pisania kilku postów jeden pod drugim w krótkim odstępie czasu. Admin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Jaki kolega widzi sens zamieszczania takich niewyraźnych zdjęć?? Chyba nie liczy na zachwyty nam nimi i and dioramą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Ale medialny temat !!!!! Mam taką uwagę. Słowem kluczem, jaki użył szanowny kolega reggy jest skala. Jestem architektem, i i wiem co to jest skala, i muszę przyznać,że kolega reggy ma racje. Jest to największy mankament Twojej pracy. Na przyszłość postaraj sie rzetelniej podejść do proporcji terenu. Zapory na podstawkach to też chyba "dziwny"pomysł, i ten drut kolczasty!!!!!!. A sam bunkier jest całkiem przyjemny :-)) Fazzy Masz racje. Modelarstwo ma nie tyle kanony co zasadę. Staramy się nasze modele upodobnić do oryginału. Tu nie ma wolnej amerykanki. I dzięki temu można na ten temat rozmawiać. I rozmowa ta przynosi rezultat. Pamiętacie "artystyczne" podwozia Mwallo ??? Mwallo już nie robi "artystycznych" podwozi i jest klasą sam dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Przyglądam się tej dyskusji i w końcu chyba powinienem zabrać głos, by zwrócić uwagę na jedną sprawę: piszesz, spiton: Modelarstwo ma nie tyle kanony co zasadę. Staramy się nasze modele upodobnić do oryginału. Tu nie ma wolnej amerykanki. I dzięki temu można na ten temat rozmawiać.Co więc powiesz o budowie makiet obiektów, które dopiero będą budowane? Chodzi mi o sytuację, gdy architekci coś projektują, ale żeby później pokazać ludziom, jak to będzie wyglądało, tworzą makietę w skali, budują model tego, co projektują. Czy to według Ciebie modelarstwem już nie jest? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Staramy się nasze modele upodobnić do oryginału. Tu nie ma wolnej amerykanki.Wiesz, moze sie czepiam, ale wypowiedz Kermita mnie zainspirowala. Kto, jak kto, ale Ty, Spiton, o upodabnianiu modeli do oryginalow nie powinienes sie zanadto rozwodzic, ze swoimi upodobaniami do konwersji i tworzenia modeli na zasadzie "co by bylo gdyby" (co nie zmienia faktu, ze Twoje modele mi sie podobaja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Jeśli sie coś projektuje, to trzeba to robić,ze znajomością tematu. Inaczej efekt naszych starań emanuje naiwnością. I ten właśnie efekt koledze Borsukowi udało się uzyskać. Borsuk powinieneś zaplanować swoją dioramę w dwóch etapach. 1. Możliwie realistycznie, narysować sobie szkic terenu. 2. Następnie zaplanować obronę tego terenu. W planowaniu obrony powinieneś wiedzieć w jaki sposób "alianci" przeprowadzą atak, i stworzyć system fortyfikacji, w taki sposób,żeby można się było obronić. Musisz uwzględnić optymalne promienie rażenia broni jaką chciałbyś użyć. Określić cele dla tej broni, i przede wszystkim stworzyć możliwość przetrwania przygotowania artyleryjskiego. jeśli na tym etapie coś Ci nie pasuje, to zawsze można zmienić teren. I ta droga można uzyskać wyssany z palca, ale stosunkowo bliski realizmowi efekt. W Twojej dioramie ewidentnie źle jest umieszczona 88'emka.No bo powiedz mi , jak ja tam włożyli????, i jakie ma kiepskie pole ostrzału. Bo do barek desantowych to chyba nie będą z nie strzelać. Odległości tez są za krótkie, by wykorzystać potencjał Mg42- podstawowego źródła ognia armii niemieckiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuk Napisano 29 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2008 Z tą makietą to było tak że nagle ogarną mnie szał tworzenia i powstała ona w zaledwie 24h. Więc jak na tak krótki okres czasu to chyba nie jest najgorzej. Po za tym nie jestem fotografem. Mam aparat zaledwie od tygodnia i musze sie nim nauczyc ostrosc ustawiac bo to cyfrówka:) Pewnie że wolał bym aby była jak orginał ale musiał bym poswięcic przynajmniej pół roku. A tak szałłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł i gotowe. Niestety tak mamy my artysci Wszyscy sie nią zachwycają więc dla mnie jest git. Co tam kilku ludzi którym sie nie podoba skoro tych co sie podoba jest o wiele wiele więcej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Borsuk jesteś naprawdę odjazdowy koleś :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Witam! Tak zgadza sie to 1/72. Diorama należy do sytemu bitewnego WWII Italeri.Dla mnie jest to najlepsza dostępna skala na rynku. 12 lat zbierania sie opłaciło Z tą makietą to było tak że nagle ogarną mnie szał tworzenia i powstała ona w zaledwie 24h. Eeeeeee, to co Ty tak dlugo zbierales? Materialy, dokumentacje, zdjecia? A moze fundusze, ktore potem utopiles w tej makiecie w jedna dobe? No to brawo za oszczednosc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuk Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 12lat zbierałem wszystkie modele które tu wkrótce pokarze mysle że tym razem fotki będą lepsze i ostrosc w pożo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Ech, też coś od siebie wtrącę. Jestem i "modelarzem" i graczem (fakt, że nie gram w Alzo Zero, tylko zupełnie inne systemy). W modelarstwie realizm przede wszystkim, ale do gry- liczy się funkcjonalność makiety i niestety, stawia się to często przed realizmem. To w końcu tylko gra, ma pewne uproszczenia i jednym z nich jest wygląd makiet, które muszą pozwolić na operowanie na nich sprzętem i żołnierzami, a jednocześnie dobrze by było, gdyby miały pewną uniwersalność- niektóre elementy terenu trzeba zrobić ruchome, w celu ich zdjęcia po "zniszczeniu", lub po prostu- by ciągle nie grać na tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuk Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 O i własnie o to chodzi w tym wszystkim i moim zdaniem liczy sie pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 fajna diorama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 na każdym forum znajdzie sie taki nabijacz postów Widzisz gdzieś jakiś licznik postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 na każdym forum znajdzie sie taki nabijacz postów Widzisz gdzieś jakiś licznik postów? - 1,5 roku temu liczniki byly widoczne, wiec po co sie czepiac... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuk Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 To se gość przypomniał w porę hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi