luk92 Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Witam, Na początek się przedstawię, Łukasz 'ćwiartka' na karku, przed 20-tką skleiłem parę sztuk dosłownie. Po ponad 8 letniej przerwie postanowiłem wrócić do lepienia, kupiłem psikadło i wziąłem z piwnicy częściowo sklejony zakurzony 2cm warstwą kurzu T-34. Cały z pudełka, podorabiałem tylko wszystkie uchwyty z drutu i wymieniłem wszystkie obręcze trzymające zbiorniki i ich 'uszy' na blaszane z puszki oraz poprawiłem linie odlewu bądź spawu na wieży. Model niedokończony wiec wrzucam w warsztat i liczę na jakieś podpowiedzi i pomoc w dokończeniu, mam parę pytań: Po pierwsze czy będzie coś z tego czy padaka bardzo? Po drugie czy te wizjery na wieży miały 'daszki'? bo na fotkach z neta wydaje mi się ze maja a w zestawie chyba ich nie było albo gdzieś zagineły. Po trzecie czy nie za bardzo się błyszczy, może psiknąć jakimś matem? pół-matem? Po czwarte czy wiecie może jak albo czym przykleić te gąsiennice gumowe żeby nie wisiały w powietrzu nad kołami? (kropelka nie daje rady) Mam w planach zrobić delikatne obicia i lekko przykurzyć i zrobić jakaś skromną podstawkę bo lubię jak model na czymś stoi a nie tylko na półce i może dodać jakieś klamoty na czołga. Poniżej kilka fotek tego dziadostwa. Coś zmienić, coś przerobić napiszcie. wanna jeszcze nie sklejona do kadłuba wiec widoczne są szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Gąsienice naprężone jak w Abramsie. Poza tym, to nawet miło się na ten model patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Fajny modelik, podoba mi sie Kiedyś gąsienice z kołem nitką probowałem wiązać nawet to wyszło (przy odpowiedniej dozie cierpliwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Ogólnie prezentuje się bardzo fajnie. Tylko strasznie po oczach dają te lewitujące gumowe gąsienice. Zainwestuj w ogniwkowe gąski. Około 40 pln MiniArtu lub około 30 Bilek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 dzięki, ok czyli rozumiem ze narazie może być? nic nie poprawiać? Co do gąsiennic chyba zakupie jakieś ogniwkowe bo te gumioki ani wygladu nie mają ani nie ma ich jak uformować i w dodatku farba z nich odłazi. a co z tymi daszkami nad wizjerami były czy nie? (nie jestem znawcą historycznym a na zdjęciach inne mają a inne nie mają) czołg ma być z okresu 2 wojny światowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Całkiem fajny teciak Ci wyszedł . Daszków na peryskopy w modelu Zvezdy nie ma. Czy dorabiać, to kwestia, czy wzorujesz się na konkretnym wozie ( zdjęciu pojazdu ). Jeśli nie, to dowolnie, były w tym okresie pojazdy z daszkami i bez. Odnośnie gąsienic popieram zdanie Markuza i proponuję MiniArta. Mam dwa pytania: Budując uchwyty pod zbiornik paliwa wzorowałeś się na jakimś zdjęciu?. Drugie pytanie dotyczy nr "16" na wieżyczce dowódcy - też to gdzieś widziałeś?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 które będą dobre? T-34 jest to mod 1944 1. https://www.hobbysta.pl/gsienice-ogniwkowe-p-56103.html 2. http://allegro.pl/msd-35021-gasienice-dla-czolga-t-34-pozna-w-1-35-i7003163879.html 3. http://allegro.pl/bilek-808-ogniwa-gasienic-do-t-34-1-35-i7009990151.html#thumb/2 nie chciałbym kupić złych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Albo te Bilki co wskazałeś, albo MiniArt https://www.mojehobby.pl/products/T-34-Wafer-Type-workable-track-link.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Fajny, twórz dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Jeśli budżet ci pozwala kupuj MiniArty. Z bilkami miałem straszną przeprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Jak wszystko, tak i te daszki miały swój początek. W zamiarze Zwiezdy był to model czołgu prod. „zawoda 183”, z wieżą wyprodukowaną na przełomie 44/45. lub później. Więc model raczej powinien mieć daszki nad peryskopami - ze zdjęć wnioskując, pojawiły się tam one z grubsza równolegle z zastosowaniem tej zmodernizowanej kopułki. Zakład 183 był jednostką wiodącą (macierzystą) programu T-34 i jako pierwszy wprowadzał różne modyfikacje. Niestety, kiedy mowa o konkretnych producenckich cechach, to nie da się nie wspomnieć, że wieże czołgów T-34-85 w.w. produkcji miały inne podziały technologiczne na przodzie (jak na zdjęciu poniżej), zresztą modelowe zaformowanie tych partii nie odpowiada żadnemu praktycznie znanemu wariantowi. Merytorycznie problem daszków przy tym to pikuś. (primeportal.net) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Albo te Bilki co wskazałeś, albo MiniArt https://www.mojehobby.pl/products/T-34-Wafer-Type-workable-track-link.html Dzięki za pomoc. Czy dorabiać, to kwestia, czy wzorujesz się na konkretnym wozie ( zdjęciu pojazdu ). Jeśli nie, to dowolnie, były w tym okresie pojazdy z daszkami i bez. Nie wzoruje się, wymyślony pojazd, ale chciałbym żeby realizm był zachowany. Budując uchwyty pod zbiornik paliwa wzorowałeś się na jakimś zdjęciu?. Co do braku zbiornika, widziałem parę fotek ze np. go nie było a zostały same uchwyty raczej rysunkiem na opakowaniu Drugie pytanie dotyczy nr "16" na wieżyczce dowódcy - też to gdzieś widziałeś?. tak widziałem fotkę jakiegoś eksponatu muzealnego z 2 cyfrowym numerem w tym miejscu, jak znajdę to wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Więc model raczej powinien mieć daszki nad peryskopami - ze zdjęć wnioskując, Wiec daszki zostaną dorobione. Niestety, kiedy mowa o konkretnych producenckich cechach, to nie da się nie wspomnieć, że wieże czołgów T-34-85 w.w. produkcji miały inne podziały technologiczne na przodzie (jak na zdjęciu poniżej), zresztą modelowe zaformowanie tych partii nie odpowiada żadnemu praktycznie znanemu wariantowi. Merytorycznie problem daszków przy tym to pikuś. czyli rozumiem ze producent popełnił błąd i odlew wieży tego typu powinien być inny na przodzie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Całkiem udany. Trochę wash słabo wytarty na tylnej płycie i okolicach. Jaką farbą malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Na pytanie - tak. Pomocnych zdjęć (gdy wiadomo, o co chodzi) jest niemało, więc nie silę się na jakieś opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Całkiem udany. Trochę wash słabo wytarty na tylnej płycie i okolicach. Jaką farbą malowałeś? dzięki, spróbuje doczyścić benzyną jak jeszcze będzie się dało. całość malowana akrylami TAMIYA. Baza to dark green 2 (XF-81) rozjaśnienia płaskich powierzchni tym samym z domieszką białego. słabo to widać na tej focie ale tak mniej więcej to wyglądało: a tu przed malowaniem: a propos tej wieży u mnie w mieście stoi taki gagatek nie wiem z jakiego okresu produkcji pochodzi ale wieża wydaje się być zbliżona do tej ze zvezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 To jest polski, licencyjny. Ogólna bryła wieży wywiedziona z tego wzoru co u Zwiezdy, ale zlikwidowane boczne spłaszczenia, natomiast ślady styku form na przodzie zbliżone do późnych wież z z. 174 (choć do identyczności daleko). Nowe spostrzeżenie: otwór obserwacyjny nad korkiem otworu strzelniczego na lewej stronie wieży nie istniał w tych wariantach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi