Jump to content

"W jesiennej zadumie..." 1/35

Messer
 Share

Recommended Posts

Klasa 5 - Dioramy

Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Witam,

Mało czasu jak na dioramę, ale konkurs motywuje, więc jakieś szanse na skończenie w terminie są Dość prosta scenka przedstawiająca grabienie jesiennych liści - ale o tym gdzie i co i jak to w dalszych aktualizacjach.

Na początek pierwszy element - mazda k360 Arii 1/32. Skala troszkę inna, ale jako tako uda się to zestalić z figurką w skali 1/35.

Regulaminowy in-box:

1kGscrZ.jpg

ozA7exl.jpg

Potem się zaczęło - doszły drobne zniszczenia tu i tam, które wyjdą na etapie prac malarskich.

NPRMaIe.jpg

voDeD4x.jpg

NmPw5CU.jpg

7VwTBZT.jpg

Tyle na dziś.

Pozdrawiam

Messer

• Super Moderator

widze że i Ty nie oparłeś się urokowi Arii sam mam wersję long z plandeką nabyłem tak z ciekawości

W końcu człowiek może kupić model który kiedyś był po za zasięgiem

Browarek90 - wszystko będzie zależało od ilości wolnego czasu

Tymczasem mazda dostała czarny podkład:

7zjAwJs.jpg

BTF3UdU.jpg

A następnie bazowe kolorki. Zielony to mieszanka białej i verde zinc z Vallejo, biały 001 Vallejo. Wszystkie elementy wystające pociągnąłem z pędzla rozjaśnionym bazowym kolorkiem. Doszły przednie i tylne uszczelki, chromowane napisy i odbłyśniki świateł tylnych ( Molotow ) i lekkie rozjaśnienia koloru bazowego z aerografu ( górne płaszczyzny ).

wiEfZxa.jpg

ueI7Thx.jpg

Kzt99vU.jpg

qWy1gvH.jpg

Następny krok to bezbarwny a potem podmalówki, washe, filtry, obicia no i rdza oczywiście

Pozdrawiam

Messer

Dziękuje Panowie

Prace nad mazdą postępują. Z racji tego że wnętrze jest totalnie gołe, postanowiłem dorobić boczki drzwiowe. Zrobione z kawałka polistyrenu 0,3mm grubości + drucik na zawias i fototrawione śrubki ( dodam po przyklejeniu ).

Deska rozdzielcza dostała uchwyt z drucika i poprawiony schowek/popielniczkę. Wszystko w kolorku bazowym czeka na malowanie detali.

DfcghWR.jpg

usZKK3M.jpg

aMovOKX.jpg

Rozpędziłem się i przed bezbarwnym lakierem pomalowałem odpryski - trzeba będzie poprawić po lakierze.

Lui8pNw.jpg

JTQzVks.jpg

zbXaI0B.jpg

8MtKJTi.jpg

3VdYJ7C.jpg

Przyszedł też czas zabrać się za samą dioramę. Kwadrat ze styroduru obłożony balsą, na górę poszła ziemia wymieszana z klejem do płytek. W kleju osadziłem kawałeczki doszlifowanej balsy imitujące wychodzące korzenie drzewa ponad ziemię.

Z4NDfeB.jpg

fvY6oMi.jpg

hVOEVi9.jpg

Z racji tego, że w pracy mam dostęp do lasera, to postanowiłem sobie wypalić zarówno tabliczkę z nazwą dioramki jak i liście

1awJ3mo.jpg

M7FL2EK.jpg

Następnie zabrałem się za kolory. Naniosłem trochę pigmentu ciemnej ziemi jako bazę pod dalsze prace. Kolejnym krokiem było wykonanie drzewek - tu z pomocą przyszły wykopane i ususzone w tym roku korzenie roślinek. Trzeba je jeszcze trochę dociąć tu i tam. Jedna z figurek też już zaczyna nabierać życia...

61m7i2w.jpg

VYUvLjV.jpg

q46PBXd.jpg

Pozdrawiam

Messer

Witam,

Kolejnym elementem dioramy były nagrobki. Wykonałem je z gipsu odlewniczego na wzór starych zniszczonych cmentarzy żydowskich.

qcDdQp1.jpg

xqDrHSt.jpg

0spnyAS.jpg

Następnie pomalowałem je szarym i białym oraz ich mieszanką z Vallejo i posiałem drobne listowie:

T871H0f.jpg

7FbmwXT.jpg

F9YuvAO.jpg

KqGtLyf.jpg

Kolejnym krokiem były pigmenty i trawa:

GzqeVKv.jpg

mMmJHo7.jpg

kbTcYna.jpg

Gy5YeDK.jpg

gCtaAJA.jpg

5CSFMoA.jpg

sRIvRnc.jpg

A na koniec obsypałem całość liśćmi:

nutKULD.jpg

mwzKo8w.jpg

nCcKl8W.jpg

sLovXZQ.jpg

p7Hj8iv.jpg

j5WI06m.jpg

RFZvcuT.jpg

MEhK0Ys.jpg

bIi4c5M.jpg

3wKf2ei.jpg

B2gZKjF.jpg

76NpAQS.jpg

Przepraszam za dużą ilość zdjęć.

Pozdrawiam

Messer

kiwaczek - dziękuje

Czas leci nieubłaganie, ale mam nadzieję że zdążę. Figurki pomalowane - kolory przekłamane na zdjęciach - jutro postaram się zrobić fotki w świetle dziennym to będzie widać cieniowanie.

uFA0LvA.jpg

k8IYgvh.jpg

FVYpdHx.jpg

F4Kbfdy.jpg

tTOsemh.jpg

UJT0kdY.jpg

KYmLkgd.jpg

x0A7cLO.jpg

Mazda też już na ukończeniu. Wnętrze sklejone w całość, wkleiłem szybki, dodałem całkowicie nowe światła przednie i lusterka ( chrom Molotow ). Zostało dodać kilka detali i wkleić koła oraz tylną kratę i ze scalić kolorystycznie z resztą.

anyAz7w.jpg

R5Ngm2i.jpg

dvaJ1D8.jpg

fDShAyk.jpg

LRD37Yc.jpg

Pozdrawiam

Messer

Fajny szybki warsztacik i bardzo dobry pomysł.

Wyretuszowałbym jedynie trochę liście, białe kanty widać i ewentualnie przyciemniłbym gdzieniegdzie mech - ale to drobiazg akurat.

Bardzo ładna praca.