Messer Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Klasa 5 - Dioramy Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam, Mało czasu jak na dioramę, ale konkurs motywuje, więc jakieś szanse na skończenie w terminie są Dość prosta scenka przedstawiająca grabienie jesiennych liści - ale o tym gdzie i co i jak to w dalszych aktualizacjach. Na początek pierwszy element - mazda k360 Arii 1/32. Skala troszkę inna, ale jako tako uda się to zestalić z figurką w skali 1/35. Regulaminowy in-box: Potem się zaczęło - doszły drobne zniszczenia tu i tam, które wyjdą na etapie prac malarskich. Tyle na dziś. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Listopada 2017 widze że i Ty nie oparłeś się urokowi Arii sam mam wersję long z plandeką nabyłem tak z ciekawości W końcu człowiek może kupić model który kiedyś był po za zasięgiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 O cieszę się że działasz lubie Twoje prace:) Jest szansa że w najbliższym czasie pokażesz coś w cywilach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Listopada 2017 Autor Share Napisano 10 Listopada 2017 Browarek90 - wszystko będzie zależało od ilości wolnego czasu Tymczasem mazda dostała czarny podkład: A następnie bazowe kolorki. Zielony to mieszanka białej i verde zinc z Vallejo, biały 001 Vallejo. Wszystkie elementy wystające pociągnąłem z pędzla rozjaśnionym bazowym kolorkiem. Doszły przednie i tylne uszczelki, chromowane napisy i odbłyśniki świateł tylnych ( Molotow ) i lekkie rozjaśnienia koloru bazowego z aerografu ( górne płaszczyzny ). Następny krok to bezbarwny a potem podmalówki, washe, filtry, obicia no i rdza oczywiście Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 Super fajny pojazd! Też mam mazdę ale trochę inną Przyglądam się z ciekawością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 niezły pokrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Listopada 2017 Autor Share Napisano 17 Listopada 2017 Dziękuje Panowie Prace nad mazdą postępują. Z racji tego że wnętrze jest totalnie gołe, postanowiłem dorobić boczki drzwiowe. Zrobione z kawałka polistyrenu 0,3mm grubości + drucik na zawias i fototrawione śrubki ( dodam po przyklejeniu ). Deska rozdzielcza dostała uchwyt z drucika i poprawiony schowek/popielniczkę. Wszystko w kolorku bazowym czeka na malowanie detali. Rozpędziłem się i przed bezbarwnym lakierem pomalowałem odpryski - trzeba będzie poprawić po lakierze. Przyszedł też czas zabrać się za samą dioramę. Kwadrat ze styroduru obłożony balsą, na górę poszła ziemia wymieszana z klejem do płytek. W kleju osadziłem kawałeczki doszlifowanej balsy imitujące wychodzące korzenie drzewa ponad ziemię. Z racji tego, że w pracy mam dostęp do lasera, to postanowiłem sobie wypalić zarówno tabliczkę z nazwą dioramki jak i liście Następnie zabrałem się za kolory. Naniosłem trochę pigmentu ciemnej ziemi jako bazę pod dalsze prace. Kolejnym krokiem było wykonanie drzewek - tu z pomocą przyszły wykopane i ususzone w tym roku korzenie roślinek. Trzeba je jeszcze trochę dociąć tu i tam. Jedna z figurek też już zaczyna nabierać życia... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Listopada 2017 Autor Share Napisano 22 Listopada 2017 Witam, Kolejnym elementem dioramy były nagrobki. Wykonałem je z gipsu odlewniczego na wzór starych zniszczonych cmentarzy żydowskich. Następnie pomalowałem je szarym i białym oraz ich mieszanką z Vallejo i posiałem drobne listowie: Kolejnym krokiem były pigmenty i trawa: A na koniec obsypałem całość liśćmi: Przepraszam za dużą ilość zdjęć. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Wspaniale to się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Listopada 2017 Autor Share Napisano 28 Listopada 2017 kiwaczek - dziękuje Czas leci nieubłaganie, ale mam nadzieję że zdążę. Figurki pomalowane - kolory przekłamane na zdjęciach - jutro postaram się zrobić fotki w świetle dziennym to będzie widać cieniowanie. Mazda też już na ukończeniu. Wnętrze sklejone w całość, wkleiłem szybki, dodałem całkowicie nowe światła przednie i lusterka ( chrom Molotow ). Zostało dodać kilka detali i wkleić koła oraz tylną kratę i ze scalić kolorystycznie z resztą. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Zaiste robi wrażenie. Mała uwaga płyty są za czyste ( brak nalotu zieleniny - mchu, itp. - na szybko do zrobienia) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Dobrze widzę/poznaję? czy to nie ten zestaw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Dziękuje Panowie Mchy dodane - dzięki - i tak, to ten właśnie zestaw. Zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=259&t=60109 Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Fajny szybki warsztacik i bardzo dobry pomysł. Wyretuszowałbym jedynie trochę liście, białe kanty widać i ewentualnie przyciemniłbym gdzieniegdzie mech - ale to drobiazg akurat. Bardzo ładna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi