Messer Napisano 7 Listopada 2017 Napisano 7 Listopada 2017 Klasa 5 - Dioramy Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam, Mało czasu jak na dioramę, ale konkurs motywuje, więc jakieś szanse na skończenie w terminie są Dość prosta scenka przedstawiająca grabienie jesiennych liści - ale o tym gdzie i co i jak to w dalszych aktualizacjach. Na początek pierwszy element - mazda k360 Arii 1/32. Skala troszkę inna, ale jako tako uda się to zestalić z figurką w skali 1/35. Regulaminowy in-box: Potem się zaczęło - doszły drobne zniszczenia tu i tam, które wyjdą na etapie prac malarskich. Tyle na dziś. Pozdrawiam Messer Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 7 Listopada 2017 Super Moderator Napisano 7 Listopada 2017 widze że i Ty nie oparłeś się urokowi Arii sam mam wersję long z plandeką nabyłem tak z ciekawości W końcu człowiek może kupić model który kiedyś był po za zasięgiem Cytuj
Browarek90 Napisano 7 Listopada 2017 Napisano 7 Listopada 2017 O cieszę się że działasz lubie Twoje prace:) Jest szansa że w najbliższym czasie pokażesz coś w cywilach? Cytuj
Messer Napisano 10 Listopada 2017 Autor Napisano 10 Listopada 2017 Browarek90 - wszystko będzie zależało od ilości wolnego czasu Tymczasem mazda dostała czarny podkład: A następnie bazowe kolorki. Zielony to mieszanka białej i verde zinc z Vallejo, biały 001 Vallejo. Wszystkie elementy wystające pociągnąłem z pędzla rozjaśnionym bazowym kolorkiem. Doszły przednie i tylne uszczelki, chromowane napisy i odbłyśniki świateł tylnych ( Molotow ) i lekkie rozjaśnienia koloru bazowego z aerografu ( górne płaszczyzny ). Następny krok to bezbarwny a potem podmalówki, washe, filtry, obicia no i rdza oczywiście Pozdrawiam Messer Cytuj
Gerd Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 Super fajny pojazd! Też mam mazdę ale trochę inną Przyglądam się z ciekawością. Cytuj
Messer Napisano 17 Listopada 2017 Autor Napisano 17 Listopada 2017 Dziękuje Panowie Prace nad mazdą postępują. Z racji tego że wnętrze jest totalnie gołe, postanowiłem dorobić boczki drzwiowe. Zrobione z kawałka polistyrenu 0,3mm grubości + drucik na zawias i fototrawione śrubki ( dodam po przyklejeniu ). Deska rozdzielcza dostała uchwyt z drucika i poprawiony schowek/popielniczkę. Wszystko w kolorku bazowym czeka na malowanie detali. Rozpędziłem się i przed bezbarwnym lakierem pomalowałem odpryski - trzeba będzie poprawić po lakierze. Przyszedł też czas zabrać się za samą dioramę. Kwadrat ze styroduru obłożony balsą, na górę poszła ziemia wymieszana z klejem do płytek. W kleju osadziłem kawałeczki doszlifowanej balsy imitujące wychodzące korzenie drzewa ponad ziemię. Z racji tego, że w pracy mam dostęp do lasera, to postanowiłem sobie wypalić zarówno tabliczkę z nazwą dioramki jak i liście Następnie zabrałem się za kolory. Naniosłem trochę pigmentu ciemnej ziemi jako bazę pod dalsze prace. Kolejnym krokiem było wykonanie drzewek - tu z pomocą przyszły wykopane i ususzone w tym roku korzenie roślinek. Trzeba je jeszcze trochę dociąć tu i tam. Jedna z figurek też już zaczyna nabierać życia... Pozdrawiam Messer Cytuj
Messer Napisano 22 Listopada 2017 Autor Napisano 22 Listopada 2017 Witam, Kolejnym elementem dioramy były nagrobki. Wykonałem je z gipsu odlewniczego na wzór starych zniszczonych cmentarzy żydowskich. Następnie pomalowałem je szarym i białym oraz ich mieszanką z Vallejo i posiałem drobne listowie: Kolejnym krokiem były pigmenty i trawa: A na koniec obsypałem całość liśćmi: Przepraszam za dużą ilość zdjęć. Pozdrawiam Messer Cytuj
Messer Napisano 28 Listopada 2017 Autor Napisano 28 Listopada 2017 kiwaczek - dziękuje Czas leci nieubłaganie, ale mam nadzieję że zdążę. Figurki pomalowane - kolory przekłamane na zdjęciach - jutro postaram się zrobić fotki w świetle dziennym to będzie widać cieniowanie. Mazda też już na ukończeniu. Wnętrze sklejone w całość, wkleiłem szybki, dodałem całkowicie nowe światła przednie i lusterka ( chrom Molotow ). Zostało dodać kilka detali i wkleić koła oraz tylną kratę i ze scalić kolorystycznie z resztą. Pozdrawiam Messer Cytuj
marcin70 Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 Zaiste robi wrażenie. Mała uwaga płyty są za czyste ( brak nalotu zieleniny - mchu, itp. - na szybko do zrobienia) . Cytuj
piotrkur Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 Dobrze widzę/poznaję? czy to nie ten zestaw?? Cytuj
Messer Napisano 30 Listopada 2017 Autor Napisano 30 Listopada 2017 Dziękuje Panowie Mchy dodane - dzięki - i tak, to ten właśnie zestaw. Zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=259&t=60109 Pozdrawiam Messer Cytuj
Marcin M. Napisano 30 Listopada 2017 Napisano 30 Listopada 2017 Fajny szybki warsztacik i bardzo dobry pomysł. Wyretuszowałbym jedynie trochę liście, białe kanty widać i ewentualnie przyciemniłbym gdzieniegdzie mech - ale to drobiazg akurat. Bardzo ładna praca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi