Bartas89 Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Witam. Dawno mnie tu nie było. Miałem przerwę w sklejaniu modeli (sklejałem i malowałem figurki), ale teraz chcę znowu sobie coś posklejać. Wybór padł na izraelski czołg Merkava IV https://www.mojehobby.pl/products/MERKAVA-Mk.IV-LIC.html Chciałbym do niego dokupić jak najwięcej blaszek i elementów metalowych. Ale jest tego tyle, że nie wiem co wybrać. Chciałbym też lufę i gąsienicę metalowe, ale nie mogę ich znaleźć. Pomożecie? Pozdro Znalazłem coś takiego: https://www.mojehobby.pl/products/IDF-Merkava-Mk.-IV-basket-HBO.html i takiego: https://www.mojehobby.pl/products/IDF-Merkava-Mk.-IV-armour-shields-HBO.html Edytowane 24 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego że ten model ma skopaną wannę pod układ jezdny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego że ten model ma skopaną wannę pod układ jezdny ;) Tego nie wiedziałem. A jakiego producenta byś polecał Merkavę IV w skali 1/35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Tu masz listę dodatków do modelu -> https://www.scalemates.com/kits/101405-hobby-boss-82429-merkava-mk-iv oraz friule, których nie ma powyżej -> http://www.m-zone.pl/atl-99-merkava-iv.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Tu masz listę dodatków do modelu -> https://www.scalemates.com/kits/101405-hobby-boss-82429-merkava-mk-ivoraz friule, których nie ma powyżej -> http://www.m-zone.pl/atl-99-merkava-iv.html Wielkie dzięki Martinello Tak przypuszczałem, że lufę będę musiał ściągać z zagranicy niestety. Kolega wyżej mnie trochę wystraszył, że są problemy z wanną w modelu Hobby Bossa. Wolę uniknąć takich niespodzianek i skleić go bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 tak powinno wyglądać To już jest gotowa wanna po przerobce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 https://goo.gl/images/uynnFf Tak to powinno wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Czy taki kłopot z tą wanną ma każdy model merkavy IV, niezależnie od jakiego producenta, czy tylko Hobby Boss spartolił sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Tylko Hobby Boss. Merkava od Academy jest dobrym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Tylko Hobby Boss. Merkava od Academy jest dobrym modelem Ok dzięki za info A myślisz, że Merkava jest dobrym modelem jako pierwszy model czołgu do sklejania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Sklejalem mk3 i poza szpachlowaniem łączenia wieży, nie miałem z nim jakichś większych problemów. Ale przygotuj się psychicznie na montaż łańcuchów z kulkami hehe Mnie to doprowadzalo do rozpaczy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Sklejalem mk3 i poza szpachlowaniem łączenia wieży, nie miałem z nim jakichś większych problemów. Ale przygotuj się psychicznie na montaż łańcuchów z kulkami hehe Mnie to doprowadzalo do rozpaczy hehe Masz na myśli te łańcuchy podczepione pod wieżyczkę? Co z nimi nie tak było? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Tak te Poprostu wymagają dużej cierpliwości hehe No i zapomnialem o jednej rzeczy Nie wiem jak tu, ale w przypadku 3 trzeba było troszkę podnieść wieże, bo kulki szorowaly po kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Listopada 2017 Autor Share Napisano 22 Listopada 2017 Model i dodatkowe elementy fototrawione zamówione i jutro powinny być. Zastanawiam się tylko, czy warto kupować metalowe gąsienice i lufę. Za oba te dodatki zapłacę więcej niż za sam model :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Z gąskami wstrzymaj się Z tego co widziałem zestawowe źle nie wyglądają Poczekaj na model i oceń je pod względem szczegółów i czy wymagają dużo pracy i obróbki Metalowe gąski daja przede wszystkim fajny efekt przy ruchomym zawieszeniu na jakiejś podstawce. Jeśli w zestawie będzie jakaś tandeta, no to w ostateczności można wtedy zainwestować. Ja na przykład wymieniam gąski w ostateczności Do tego modelu napewno warto zainwestować w jakieś dodatki, typu anteny, blaszki, może jakiś ekwipunek, który wzbogaci wygląd modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Mam ten model w swoim portfolio. Całkiem pozytywnie wspominam. Ja robiłem prosto z pudła. Kulki trzeba dobrze przymierzyć i jakoś "uwypuklić" bo kulki to płaskie blaszki, a w rzeczywistości to kule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Listopada 2017 Autor Share Napisano 22 Listopada 2017 Mam ten model w swoim portfolio. Całkiem pozytywnie wspominam. Ja robiłem prosto z pudła. Kulki trzeba dobrze przymierzyć i jakoś "uwypuklić" bo kulki to płaskie blaszki, a w rzeczywistości to kule. To jak już zacznę relację to liczę na Twoją pomoc gdyby co ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Mam ten model w swoim portfolio. Całkiem pozytywnie wspominam. Ja robiłem prosto z pudła. Kulki trzeba dobrze przymierzyć i jakoś "uwypuklić" bo kulki to płaskie blaszki, a w rzeczywistości to kule. Sa też w sprzedaży normalne kulki z łańcuchami, więc jakby Ci zestawowe nie odpowiadały, to możesz zainwestować w taki zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Dzisiaj przyszła do mnie paczka i mały in box na początek. Pudełko: I zawartość: Szczerze to nie spodziewałem się, aż tak wielu części. Model będzie dość duży. I jeszcze dodatkowo zakupione blaszki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Szkoda że nikt nie podpowiedział, żebyś zainwestował w blaszki Voyager lub E.T. Zestawy zawierają w sobie łańcuszki z kulkami , anteny itp. Będę zaglądał. O mało sam nie kupiłem tego Rydwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Przestudiowałem instrukcję i mam pierwsze pytanie. Instrukcja każe mi malować niektóre części ( np wizjery na niebiesko, gumę na kołach na czarno). Czy mam się jej słuchać i teraz to malować czy dopiero na końcu? Zawsze miałem problemy z malowaniem i nigdy nie wiem jak to ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Zamiast malować wizjery, postaraj się o coś takiego jak AVF CLUB AC35014. To naklejki imitujące powłokę antyrefleksyjną. Będziesz miał dużo lepszy efekt , a bandaże na kołach pomaluj kiedy uznasz że przyszedł na to czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Cześć. Też robiłem ten model. Wątek gdzieś powinien być na forum. Nie miałem z nim problemów. Nie ma w nim błędu z zawieszeniem tak jak to któryś z kolegów na początku obwieścił. Później pojawiło się sprostowanie na szczęście, że tyczy się to tylko modelu Hobby Boss. Z tego co kojarzę, to chyba da się same łańcuszki dokupić. Poszukaj zestawów firmy Legend do Merkavy IV. Blachy Edka najlepsze nie są, ale coś tam na pewno zwaloryzujesz. Jak chodzi o koła, to ja maluje ogumienie po nałożeniu koloru bazowego -oczywiście przed brudzeniem : Powodzenia i nie zmaść tego modelu, bo szkoda by było Rydwanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Łańcuszki z legenda do merkavy powinienem mieć, raczej ich chyba nie wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 Pierwszy rozdział za mną. Przyklejona stalowa płyta pod wanną, haki (z przodu i z tyłu) oraz część rolek. Przyjrzałem się też dodatkowym elementom fototrawionym i niezła jest z tego drobnica. W instrukcji można oczopląsu dostać. Zobaczymy czy sobie z tym poradzę, bo jeszcze nie kleiłem trawionek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi