PabloA Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Tak dla odmiany dla modeli skrzydlatych postanowiłem wrzucić na warsztat coś pływającego, a że pierwszy raz zabieram się za łajbę to może być wesoło ;) Model nabyłem na aukcji za nieduże pieniądze razem z blachami Edka, oto zawartość pudełka: Jako, że model jest do linii wodnej to najpierw postanowiłem zmierzyć się z podstawką, na początek wyciąłem odpowiedni bloczek ze styropianu o grubości 3cm. Na niego przykleiłem arkusz papieru ozdobnego z wyciętym kształtem kadłuba: Następnie zabrałem się za malowanie, na początek pokryłem cały arkusz nierównomiernie kolorem H54 Navy blue od gunze: W drugim kroku rozjaśniłem okolice kadłuba, zaznaczyłem lekko odkosy fal i ślad torowy za rufą: Po chwili zastanowienia lekko przyciemniłem kolor bazowy ciemniejszym H326 również od Gunze: Teraz pomalowany obszar pokryję transparentną masą od AK, robiłem już pewne próby i efekt może być ciekawy ;) Masa schnie 24h więc efektami pochwalę się pewnie jutro lub w środę ;) Będę wdzięczny bardzo bardziej doświadczonym kolegom w tej materii za wszelkie podpowiedzi co do malowania i weatheringu Pozdrawiam Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 27 Listopada 2017 Powodzenia w budowie I ciekaw jestem efektów tego specyfiku od AK.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Powodzenia....! nie to żebym zniechęcał ale ten wypust Hasegawy ma kompletnie skopaną część dziobową. Praktycznie nie do poprawienia... to był fajny pancernik - siadam z boku i podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Bardzo fajny ten krótki pancerniczek. Chetnie zobacze relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 28 Listopada 2017 Autor Share Napisano 28 Listopada 2017 Powodzenia....!nie to żebym zniechęcał ale ten wypust Hasegawy ma kompletnie skopaną część dziobową. Praktycznie nie do poprawienia... to był fajny pancernik - siadam z boku i podglądam Być może tak jest ale to mój pierwszy okręt więc zgodność z oryginałem póki co pominę ;) jeśli chodzi o sam model to elementy kadłuba pasowały do siebie bardzo dobrze. Oto jak wyszła podstawka: Na pomalowaną podstawkę naniosłem małą szpachelką cienką warstwę masy. Początkową jest ona nietransparentna w kolorze białym, dopiero z czasem się klaruje. Po wygładzeniu i odczekaniu kilku minut zacząłem pędzelkiem modelować fale. Po następnych kilku minutach, gdy preparat zaczyna gęstnieć poprawiłem jeszcze raz pędzelkiem aby fale posiadały ostrzejsze krawędzie. W sumie jak na pierwszy raz to jestem zadowolony z uzyskanego efektu Przy pewnej wprawie można uzyskać z pewnością ciekawe efekty przy pomocy tej masy. Jedynym problemem jaki napotkałem było to, że po nałożeniu masy tektura na styropianie dość mocno nabrała wilgoci i porobiły się "kocie łby" w miejscach, gdzie nie była przyklejona do styropianu. Po wyschnięciu nierówności się trochę zmniejszyły i wbrew własnej woli uzyskałem efekt pofalowanego morza Po 24h gdy całość wyschła przy pomocy kawałka gąbki i pędzelka białą farbą napćkałem pianę wzdłuż kadłuba i w śladzie okrętu oraz zaznaczyłem delikatnie niektóre grzbiety fal. Boki podstawki okleiłem kawałkami tektury i pomalowałem na czarno - praktycznie z samych domowych odpadów udało się coś zrobić ;) A teraz kilka fotek samego modelu. Póki o udało mi się skleić w całość kadłub: Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 .... Być może tak jest ale to mój pierwszy okręt więc zgodność z oryginałem póki co pominę ;) .... kibicuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 PabloA - popraw tytuł wątku bo trochę siara..... Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 Też popatrzę. Zauważyłem że tutaj ostatnio wysyp modeli od chłopaków z innych działów, a wilków morskich jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2017 PabloA - popraw tytuł wątku bo trochę siara..... Powodzenia w budowie Faktycznie wkradł się byk, za bardzo po hamerykańsku napisałem Dzięki wszystkim za wsparcie, powoli budowa idzie do przodu. Jakie macie patenty na robienie pokrowców na lufy?? Pozdrowionka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi