bazylms Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 No teraz to już się ostro dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 20 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2017 Brakuje Tobie śrub centralnych w felgach Śruby są gdzieś tu.. Dzięki, kto inny mógłby to zauważyć jak nie fan marki. To jeszcze pytanie- czy w komorze silnika będzie odcięta wcześniej chłodnica? Chciałbym jednak w bezkształtną spaloną masę silnika wrzucić trochę części właściwych dla humvee. Chłodnica być musi. Masz kompletny silnik i możesz go wstawić do komory, skrzywiony, włamany z kołków. Potem gdy będziesz pracował nad rumoszem w komorze maskować go tak, aby w szczegółach był dostrzegalny z pod śmieci. Ja go nie mam, a pokazuje jak można obejść się bez tego detalu. Ten plastik muszę odkleić, przez to chłodnica nie chce mi się niżej zapaść. Chłodnicę zrobiłem z kawałka kartonika. Odciąłem z pudełka po modelu dwa kwadraciki, skleiłem je do siebie, złamałem karton w palcach i do komory. Bez przesadnej dokładności..na papier nakleiłem fragment siatki. Do rzeźbienia rumoszu w komorze silnika użyłem bibuły chusteczki higienicznej. Etap pierwszy to maskowanie. Graty które imitowały silnik tak naprawdę były po to, aby zapełnić pustą przestrzeń a naklejony na nie papier ma tylko uwypuklić zarys ostrych kantów bloku silnika. Oczywiście pokropiłem papier klejem CA. Jest biało bez szczegółów, byle jak. Mógłbym teraz pomalować papier i to złamało by biel obnażając gniota jakiego tu zrobiłem. Gdybym jednak nie był przekonany jak ten papier będzie wyglądał w finalnym malowaniu to, do stworzenia tego rumoszu musiałbym wymyślić coś innego...a to trwało by, i trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Widzisz makinen... nic tylko czity i czity :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Rzuciłem w komorę i na ziemię jeszcze kilka strzępów papierowych plus drobniejsze śmieci. Fragment oryginalnej maski na który nakleiłem papier tylko po to, aby uzyskać nieco inną formę zniekształcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2017 Doklejam jeszcze do papieru kilka drobniejszych śmieci plus grill do siatki. Zostawiam niedopalony fragment maski. Nie wszystko można zrobić z blaszki, ale z papieru już tak. Złożyłem jeden płatek papieru chusteczki na pół. Wyciąłem łuk, przyłożyłem do plastiku i z góry po papierze popukałem pędzelkiem i czekam aż stwardnieje. /klej Wamod/ Po wyschnięciu kleju papier jest dość stabilny i nie będzie się załamywał na kantach plastiku w dół, gdy będziemy go zalewać CA. Nie odcinam, a odrywam papier pesetą aby uzyskać nieco postrzępione końcówki. Potem zalewam papier po całości klejem CA. Po kilku minutach klej jest nadal elastyczny i nie lepi się do pesety więc papier można wywijać w dowolne wzorki. Zakładam rury. Tak wygląda ten strzęp maski po malowaniu. Teraz pozostało pomalować całą komorę silnika.. malunki uwidocznią obszary wymagające poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 23 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Grudnia 2017 Bajka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2017 Po malowaniu...co nieco jest do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 24 Grudnia 2017 Share Napisano 24 Grudnia 2017 Super! Jaki masz pomysł na drzwi? Na fotce są grube, pancerne metalowe. W M1025 drzwi są znacznie delikatniejsze, mniej wytrzymałe i bodajże tak jak maska z kevlaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2017 Na drzwi jeszcze nie mam pomysłu. Prawdopodobnie zostawię tak jak są, w całości. Gdybym jednak zdobył fotkę jak te kevlarowe drzwi wyglądają po zniszczeniu, to te od strony kierowcy takie bym zrobił. Teraz tylko przy drzwiach zrobiłem fakturę pod malowanie. Na zewnętrznej stronie popukałem po powierzchni delikatnie pędzelkiem umoczony m kleju. Do wewnętrznej strony dokleiłem jeden płatek papieru i po wyschnięciu kleju całość oczyściłem. Jedne drzwi dla próby pokleiłem papierem do połowy po czym, po wyschnięciu zwyczajnie go oderwałem. Tak ta sztuka drzwi wygląda po malowaniu / "mokre-mokre" /przetrze jeszcze po każdych drzwiach papierem ściernym, bo w niektórych miejscach wyszło zbyt grubo kleju/ Wracam do komory silnika, muszę poprawić ten fragment maski..za dużo jej zostało moim zdaniem. I coś jeszcze poprawię przy spalonych kołach i tych strzępach po spalonej masce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Grudnia 2017 Share Napisano 25 Grudnia 2017 W wewnętrznej części drzwi Tamiya sobie uprościła. Trzeba tam kilka elementów dokleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2017 Dokładniej co tam trzeba dokleić? w zestawie tych detali nie ma? Pogrubiłem płytkę w miejscu wyrysowanego słupka doklejając wąski pasek plastiku. Przed wklejeniem lekko odgiąłem na zewnątrz ten fragment „słupka” Można było naciąć cały słupek do dołu /widać na fotce, oddzielił się od wanny kadłuba/ i wygodniej było by powiesić drzwi, ale tak jak teraz to zrobiłem, może wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Grudnia 2017 Share Napisano 25 Grudnia 2017 Np tutaj http://data3.primeportal.net/trucks/egor_kalmykov/m1025/images/m1025_64_of_81.jpg http://data3.primeportal.net/hummers/dieter_krause/m1026/images/m1026_21_of_73.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2017 Dzięki za sznurki, fotki do archiwum Nic trudnego do odtworzenia. W tym modelu pozostanę jednak w uproszczonej wersji. Ta praca to coś jak nauka i przyczyna do powstania kolejnego, bardziej złożonego w detale modelu. Tymczasem jedną sztukę już powiesiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2017 Wkleiłem szybki. Drzwi powiesiłem tymczasowo tylko do wykonania podmalówki. Podmalówka "mokre-mokre" zrobiona pędzelkiem. Farbki Revell. Przed zasadniczym malowaniem wykonam jeszcze na modelu kilka poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Grudnia 2017 Share Napisano 30 Grudnia 2017 Klapy bagażnika nie będzie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 30 Grudnia 2017 Share Napisano 30 Grudnia 2017 Elegancko to wygląda Chociaż osobiście spaliłbym trochę te drzwi, ale to moja subiektywna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 30 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2017 Klapy bagażnika nie będzie???? Na klapę nie mam jeszcze pomysłu. Prawdopodobnie wrzucę ją do środka bagażnika, to w ostateczności, bo wolałbym aby wnętrze było widoczne. Lub gdzieś postawię z boku. Zrobi się podstawkę, wypracuje krajobraz..to miejsce na ten detal się znajdzie. ...spaliłbym trochę te drzwi, ale to moja subiektywna opinia. Tak bym zrobił, ale nie mogę natrafić na jakieś ciekawe foto, na wypalone częściowo drzwi. Ponoć w tym modelu są one wykonane z kevlaru? W przypalonych oponach nie podobały mi się ostre krawędzie po papierze, co nieco zaszpachlowałem. Dosypałem też pod koło nieco więcej „popiołu” To samo zrobiłem po lewej stronie. Piotr trafnie zasugerował, aby podsypać pod lewą część nadwozia i jest lepiej, wanna leży na ziemi. Odciąłem nieco „papieru” od leżącej maski. Dorzuciłem śmieci do komory silnika, kilkanaście strzępów papierowych rozrzuciłem wokół przedniej części pojazdu. Listwę przy dachu jak widać nieco przyciąłem. Odchudziłem też słupek okno-drzwi. Deska rozdzielcza, jej cięcie zamaskowałem strzępem papieru..i model gotów do pędzlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2018 Poprawki po malowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 6 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2018 Po podmalówce. Teraz, pierwsza warstwa koloru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Elegancko- ja mam chwilowy przestój, ale temat aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Stycznia 2018 Share Napisano 9 Stycznia 2018 Klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Stycznia 2018 Share Napisano 9 Stycznia 2018 Teraz mnie olśniło- skoro w zasadzie nie ma tylnego prawego nadkola/błotnika, to gdzieś te oderwane/uszkodzone elementy powinny leżeć w pobliżu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2018 ...nie ma tylnego prawego nadkola/błotnika, to gdzieś te oderwane/uszkodzone elementy powinny leżeć w pobliżu... Na tym "roboczym placku" nie mam miejsca, ale spreparuje większą podstawkę i coś pokombinuję z detalami błotnika i kalpy bagażnika. Ludziska budują podstawki wykorzystując do tego balsę. Jak mam chęci składam takie pudełko z drewnianych listewek. Zazwyczaj jednak wykorzystuje karton. Roboty jest tyle samo co z balsą czy drewnem ale po materiał nie muszę wybierać się do sklepu, mam go pod ręką..pudełko po modelu. "Dno" pudła zawsze jest sztywniejsze więc z tej tektury powstaną ścianki "skrzynki" Wytrasowałem kształt krajobrazu i...ciach, Ścianki pokleiłem do siebie klejem CA. Do "prostokąta" podstawki wkleiłem dno z większym zapasem na każdy bok. Środek wzmocniłem "żebrami" Krawędzie ozdobiłem "szlaczkami". Raz większymi... ...dwa, mniejszymi. Taki deseń złamie monotonie płaskiej powierzchni i dodatkowo wzmocni ścianki pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 Wyrównałem dno podstawki odcinając zbędny karton. Klejem do drewna „Wikol” i papierem chusteczki higienicznej „ozdobiłem” wszystkie cztery krawędzie pudełka marszczą papier podczas klejenia. Do wewnątrz trochę kleju i wrzuciłem resztki pociętego kartonu… …wierzch przykryłem kartonowymi „deklami” i wysmarowałem klejem. Po stwardnieniu kleju, resztki modeliny wcisnąłem w szczeliny miedzy krawędziami i można było położyć grunt../farbka w spreju/ Na krawędzie podstawki położyłem dwa kolory: brąz i szary… …odczekałem kilka minut i wilgotną jeszcze farbę zalałem rozcieńczalnikiem. Niech się kolor samoistnie „żre” miedzy sobą. W wybranych losowo miejscach farbę wymyłem do białego podkładu..i schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Ogladam od dluzszego czasu i powiem tak - cudo niby proste a jednak nie do powtorzenia przeze mnie dziekuje jednak za mozliwosc podpatrywania warsztatu ktory cieszy oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi