vime22 Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Cześć, mam problem: nałożyłem na model (testowy:P) kilka warstw Tamiya TS-80 (w puszce), pokrył ładnie, bez przypałów. Natomiast kłopot zaczyna się wówczas, gdy w linie podziału chcę wpuścić Tamiya Panel Line Accent Color. W miejscach gdzie przyłożę pędzelek, Panel Liner "wpija się" w farbę i jest już nie do usunięcia przy pomocy Enamel Thinnera. W miejsca, gdzie chcę nałożyć PL, daję najpierw trochę Enamel Thinnera, dopiero potem kładę Panel Liner. Wiem, że teoretycznie pod washe lepiej dawać satynę albo błysk, ale pytanie, czy na macie zawsze tak się będzie dziać, czy po prostu dałem za mało lakieru? A może źle jakoś położyłem farbę? Powierzchnia nie jest jakaś super gładką, ale przy macie to normalne chyba... Czy nakładaliście kiedyś Panlel Line Accent Color tamki na matowy lakier i moglibyście się podzielić opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 "Wiem, że teoretycznie pod washe lepiej dawać satynę albo błysk" I dalej się zastanawiasz w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Czy nakładaliście kiedyś Panlel Line Accent Color tamki na matowy lakier i moglibyście się podzielić opinią? Po nałożeniu Panel Line Accent Color tamki na matowy lakier Panel Line Accent Color zostaje na matowym lakierze już na zawsze. Sorry, kombinujesz jak koń pod górę, zamiast postępować zgodnie z tzw. sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedź. No właśnie czytałem o tym sporo zanim w ogóle spróbowałem, większość opinii była taka, że na macie ciężko się usuwa czasami... Jak możesz, zerknij na to: Procedura jest dokładnie taka, jaką sam zrobiłem: czarna tamka, biała, na to szara. Schnie i na to dull coat (ts-80). Na to enamel thinner (używam dokładnie tych samych produktów) i mu jakoś kurde nie wsiąka panel line... Dlatego pomyślałem, że może ja coś źle robię po drodze i może ktoś by coś doradził. Problem jest taki, że chcę mocno matowy look finalny, a jak na inną próbkę nałożyłem błysk, to nie mogłem już później uzyskać takiego matu, jak przed tym lakierem. Mimo nawet nakładania kilku warstw matu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 No to w czym problem: kładziesz bardzo błyszczący lakier (najlepiej Gunze GX-100 albo Tamiya X-22), kilka warstw, najlepiej tzw. mokrych, jak to wszystko dobrze wyschnie to kładziesz wash, odczekujesz chwilę (ale nie za długo, bo ten wash Tamki jak mocno zaschnie to nawet z błyszczącego lakieru trudno go zmyć) i zmywasz, potem jak wszystko ładnie wyschnie to kładziesz kilka warstw lakieru matowego i masz matową powierzchnię modelu. Tak to się mniej więcej z reguły robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2017 ok, tylko tak jak pisałem: nie mogłem później tego błysku zniwelować matem... może więcej muszę jeszcze tego lakieru nawalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Odwrotnie. Nakładając dużo grubych warstw, każda kolejna rozpuszcza to co jest pod nią. Lakier matowy akurat najlepiej nakładać mgiełkami dając czas na wyschnięcie. Na filmiku widać dobrze położony kolor matowy, który ma gładką powierzchnię. Jeżeli u Ciebie powierzchnia przypomina papier ścierny, to będzie wchłaniać wash jak gąbka. Jak chcesz szybko osiągnąć bardzo głęboki ale nie trupi mat to możesz nałożyć Tamiya X-21 flat base. Jest to czyste medium do mieszania z farbami by uzyskać mat, ale rozcieńczona daje bardzo szybko głęboki mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2017 Oo, dzięki. To prawda, powierzchnia u mnie nie jest gładka. Robiłem kilka testów na łyżkach plastikowych (:P) i co prawda te pokryte lakierem były ciut gładsze niż te bez niego, ale dalej można wyczuć lekką chropowatość. Może nie papier ścierny, ale gładkie to to nie jest. Jeśli chodzi o to, jak nakładałem: z odległości mniej więcej od dłoni do łokcia rozpylałem lakier z puszki i przeciągałem po malowanej powierzchni. I tak 7-8 razy. Dałem wyschnąć parę minut i jeszcze raz. Czyli myślisz, że gdybym nałożył więcej warstw, powinno być lepiej? Spróbuję jeszcze 2 razy to powtórzyć, może wyjdzie... a jak nie, to skorzystam z rady satyny/błysku i x-21. Btw., czy satyna na takie manewry jest też dobra, czy koniecznie błysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Pod wash najbezpieczniej błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2017 @patrykvel Czy mógłbyś jeszcze zdradzić jak mocno rozcieńczasz x-21? Tak samo jak farby, mniej więcej 1:1 z x-20a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Raczej 3:1, ale ja zawsze dobieram rozcieńczenie na oko biorąc pod uwagę co i jak chcę malować. 1:1 to jest zbyt lepka mieszanka do mojego stylu malowania, dodatkowo łatwiej o odkurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2017 pod washa chcę kupić gunze III super clear, mam natomiast pytanie: czy do aero można go rozcieńczyć np. z Tamiya X20a, czy trzeba nabyć Levelling Thinner od Mr Hobby? Pytam, bo x20a mam dużą butlę, pytanie, czy się nada, czy dokupić jeszcze ten rozcieńczalnik od gunze? Czytałem że Laquer Thinner od tamki by do tego pasował, natomiast ten do akryli - nigdzie nie znalazłem informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Grudnia 2017 skoro coś jest do akryli to nie do lakierów, jedynie leveling daje radę większością farb także musisz nabyć lub zmienić na akryl tamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2017 Ok, dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2017 Jeszcze jedno pytanko w temacie: dzwoniłem do sklepu, facet powiedział mi, że jeśli maluję tamkami rozcieńczanymi X20a, Gunze Super Clear III rozcieńczany Levelling Thinnerem może źle zareagować z farbą. Podobno Gunze jest super, ale używany z farbami Gunze serii C. Czy ktoś z Was używał Gunze na tamkę i może się podzielić opinią? W sklepie polecono mi Vallejo Premium zamiast Gunze, ale wolę podpytać Was o zdanie, zanim cokolwiek zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 To jakieś brednie . Takie same jak to , żeby polecać vallejo zamiast gunze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2017 czyli gunze super clear III mogę spokojnie na tamkę kłaść i lepiej go brać zamiast vallejo premium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Tak, ale nie wiem czy rozcienczysz go x-20a. Jeżeli nie chcesz kupować od razu levelling thinnera, to możesz kupić Tamke x-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2017 nie nie, jeśli bym kupił gunze to od razu z levelling thinnerem. Chodzi mi o to, że mam dosyć eksperymentowania z lakierami i chcę coś, co będzie działać na 100%. Położyłem satynę miga rozcieńczoną 1:3 z x20a, a i tak wpija Tamiya Panel Line Accent Color, że nie idzie tego później usunąć tam gdzie nadmiar... Widać normalnie jak wsiąka zamiast spływać... Dziwne, bo satyna ładnie błyszczy, a położona 4-5 warstw (najpierw mgiełki, potem na morko). Dlatego chyba błysk będzie konieczny. Nie wiem jak wiara na YT to robi, że kładą mat, a na to washa i spoko im się to zmywa... próbowałem na 100 sposobów i u mnie nawet na satynie Panel Liner tamki wpija się niemiłosiernie. Dlatego może to gunze, a później będę kombinował jak to zmatowić, np. tym x21 flat base. Ciekawe czemu w sklepie gadali, że jeżeli tamki rozcieńczane x20a, to gunze na levelling thinnerze może to przeżreć:-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Bo może przeżreć ale to trzeba lać bardzo grube warstwy. Taka właściwość rozpuszczalników biocelulozowych. Samochodowe to nawet plastik rozpuszczają. :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2017 Ok dzięki:) Czyli reasumując: mając do wyboru Gunze gx100 + Levelling Thinner i Vallejo Premium, polecalibyście jednak Gunze do aerografu, tak? (dysza 0.3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Jeśli masz do wyboru farby Gunze albo Vallejo (do aerografu) zawsze wybieraj Gunze. Bez wyjątków. Prosta zasada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 2 Grudnia 2018 Share Napisano 2 Grudnia 2018 A jak się zachowuje Tamiya Panel Line Accent Color na lakierze sidolux ? Ktoś próbował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Grudnia 2018 Share Napisano 3 Grudnia 2018 Płynie po nim. Możesz spokojnie użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muerto87 Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) mam pytanie. Użyłem lakieru Vallejo satin, następnie chciałem nanieść kilka śladów eksploatacyjnych/brudu firmy AK (np. streaking grime) i po użyciu ak white spirit zostały mi białe przebarwienia. Efekty lekko się zmyły jak planowałem ale przebarwienia psują efekt. Można coś z tym zrobić? Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Muerto87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi