empit Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Kolejny samolot w barwach Luftwaffe. JU-87B-1,model Airfixa, skala 1:48. Malowany farbami Hataka. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Fajny model .Tak w sam raz przybrudzony jak dla mnie.Ale ja się nie znam.Ten zielony na kołpaku to też Hataka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 Zieleń na kołpaku to RLM 82 z zestawu HTK-AS03 Late Luftwaffe paint set. Dzięki za wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
as646 Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Modelik ładny.Tylko czy Hataka daje zły kolor,czy to zdjęcie przekłamuje?Oglądałem na żywo samoloty w RLM71 i RLM70 i były to odcienie całkiem inne.Kolory Gunze czy Pactry bardziej podchodzą pod orginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 O odcieniach farb można dyskutować beż końca.Wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy. Samoloty w muzeach najczęściej nie są narażone na wpływ warunków atmosferycznych i inne czynniki wpływające na powłokę malarską. Wzorcowy odcień farby jest tylko w katalogu niestety. Zdaję sobie sprawę, że kolory na modelach mogą różnić się od oryginalnych, realnych maszyn. A modelarstwo ma przede wszystkim sprawiać przyjemność. I mi sprawia... Już blisko 40 lat :-) Dziękuję za oglądanie postów i wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Model wygląda OK, może coś o sklejalności zestawu? Nowe Airfixy są dobre, nawet b. dobre, ale chętnie dowiedziałbym się, czy były jakieś problemy, czy też zestaw z kategorii "wytnij części, potrząśnij pudełkiem, sam się złoży" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Model fajny, przyjemnie się go ogląda. Mam tylko jedno pytanie, dlaczego krzyż na spodzie skrzydła wygląda tak jakby miał pod spodem pęcherzyki powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 15 Stycznia 2018 Share Napisano 15 Stycznia 2018 Nie wiem czy coś jest nie tak z moim monitorem, czy z odcieniem farb, może zdjęcia przekłamują, w każdym razie coś jest nie tego z kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Model fajny, przyjemnie się go ogląda.Mam tylko jedno pytanie, dlaczego krzyż na spodzie skrzydła wygląda tak jakby miał pod spodem pęcherzyki powietrza. Rzeczywiście na powiększeniu widać jakby pęcherzyki. Ale w rzeczywistości żadnych nie ma. Kalki ładnie siadły. Prawdopodobnie to wina paprochów, które siadły na farbie w trakcie schnięcia.Ale w realu jest OK. Model wygląda OK, może coś o sklejalności zestawu? Nowe Airfixy są dobre, nawet b. dobre, ale chętnie dowiedziałbym się, czy były jakieś problemy, czy też zestaw z kategorii "wytnij części, potrząśnij pudełkiem, sam się złoży" ? Nowe Airfixy, są bardzo przyjemne w robocie. Problemy? nie istnieją. Brać i kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Stycznia 2018 Share Napisano 15 Stycznia 2018 O odcieniach farb można dyskutować beż końca.Wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy. Samoloty w muzeach najczęściej nie są narażone na wpływ warunków atmosferycznych i inne czynniki wpływające na powłokę malarską. Wzorcowy odcień farby jest tylko w katalogu niestety. Zdaję sobie sprawę, że kolory na modelach mogą różnić się od oryginalnych, realnych maszyn. A modelarstwo ma przede wszystkim sprawiać przyjemność. I mi sprawia... Już blisko 40 lat :-) Dziękuję za oglądanie postów i wpisy. Mogę się pod tym popisać obydwoma rękami.Od siebie jedynie dodam że każdy z Nas widzi kolory inaczej.Jednemu przypasi a drugi powie że kicha.Nie dajmy się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 15 Stycznia 2018 Share Napisano 15 Stycznia 2018 Kolory faktycznie wyglądają podjerzanie. Jak Ci się kleiło? Ja Ju-87B Italeri wyrzuciłem do śmietnika. Detal Airfixa wygląda bardzo podobnie, czyli trochę rolniczo, ale interesuje mnie spasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Airfix godny polecenia. Sklejalność bezproblemowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi