Skocz do zawartości

JU-87B-1, Airfix, 1:48

empit

Rekomendowane odpowiedzi

O odcieniach farb można dyskutować beż końca.Wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy. Samoloty w muzeach najczęściej nie są narażone na wpływ warunków atmosferycznych i inne czynniki wpływające na powłokę malarską. Wzorcowy odcień farby jest tylko w katalogu niestety. Zdaję sobie sprawę, że kolory na modelach mogą różnić się od oryginalnych, realnych maszyn. A modelarstwo ma przede wszystkim sprawiać przyjemność. I mi sprawia... Już blisko 40 lat :-) Dziękuję za oglądanie postów i wpisy.

Model wygląda OK, może coś o sklejalności zestawu? Nowe Airfixy są dobre, nawet b. dobre, ale chętnie dowiedziałbym się, czy były jakieś problemy, czy też zestaw z kategorii "wytnij części, potrząśnij pudełkiem, sam się złoży" ?

rymulus napisał:
Model fajny, przyjemnie się go ogląda.

Mam tylko jedno pytanie, dlaczego krzyż na spodzie skrzydła wygląda tak jakby miał pod spodem pęcherzyki powietrza.

Rzeczywiście na powiększeniu widać jakby pęcherzyki. Ale w rzeczywistości żadnych nie ma. Kalki ładnie siadły. Prawdopodobnie to wina paprochów, które siadły na farbie w trakcie schnięcia.Ale w realu jest OK.

tenzan napisał:
Model wygląda OK, może coś o sklejalności zestawu? Nowe Airfixy są dobre, nawet b. dobre, ale chętnie dowiedziałbym się, czy były jakieś problemy, czy też zestaw z kategorii "wytnij części, potrząśnij pudełkiem, sam się złoży" ?

Nowe Airfixy, są bardzo przyjemne w robocie. Problemy? nie istnieją. Brać i kleić.

empit napisał:
O odcieniach farb można dyskutować beż końca.Wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy. Samoloty w muzeach najczęściej nie są narażone na wpływ warunków atmosferycznych i inne czynniki wpływające na powłokę malarską. Wzorcowy odcień farby jest tylko w katalogu niestety. Zdaję sobie sprawę, że kolory na modelach mogą różnić się od oryginalnych, realnych maszyn. A modelarstwo ma przede wszystkim sprawiać przyjemność. I mi sprawia... Już blisko 40 lat :-) Dziękuję za oglądanie postów i wpisy.

Mogę się pod tym popisać obydwoma rękami.Od siebie jedynie dodam że każdy z Nas widzi kolory inaczej.Jednemu przypasi a drugi powie że kicha.Nie dajmy się zwariować.