Super_Hans Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy wpis na forum (wierzcie, jest trema). Po prawie roku zmagań z krążownikiem Tone (w końcu!) starczyło odwagi by poddać się Waszym poradom i krytyce. Oglądając warsztaty prawdziwych MiSZCZów w swym fachu na tym forum (pewnie wiecie o kim mówię wiele się dowiedziałem o prawdziwym modelarstwie przez DUŻE M!!! Mój dorobek to głównie pancerka w latach młodości i dzieciństwa. Obecnie to mój powrót do modelarstwa i drugi okręt w życiu. Do rzeczy, a zaraz do zdjęć, obiecuje. Wybór padł na ciężki krążownik Cesarskiej Marynarki Japonii TONE od tamki 1/350. Nie będę pisał jak doskonale wykonany i spasowany to model - od tego są recenzje. W każdym razie jak dla mnie - ideał. Wybrałem ją bo zauroczyłem się jej sylwetką. Cała artyleria główna na dziobowym pokładzie, wymyślne wentylatory, kominy, ciekawa pagoda i do tego pokład lotniczy.. No po prostu piękna jest brzydula! Jako że nigdy nie siedziałem w szkutnictwie to niejako uczyłem się tematu w trakcie budowy. Okazało się że jest to studnia bez dna! Publikacje, monografie, albumy, muzea, tysiące postów na forach - jest tego masa do ogarnięcia. Ale... szukając informacji o Tone okazało się że tu akurat pustynia!!! Kilka, może kilkanaście rozmazanych zdjęć w sieci, brak planów stoczniowych, plany na podstawie szkiców jakiś, często bardzo rozbieżne. Tak więc postanowiłem zaufać w głównej mierze Tamiyi i wspomagać się monogarfią od Kagero. Mniej dokumentacji to mniej stresu że coś jest milimetr dalej niż wg oficjalnych planów Tamkę waloryzuje blaszkami, lufami, trochę scratchu, trochę żywicy. Nie wymienię teraz wszystkiego. Ok kończę wypociny, do zdjęć: Na początek wymowne zdjęcie Tone w jej zmaganiach i ostatnich chwilach w płytkiej zatoce koło Kure. Ogólnie wynik dotychczasowych prac: bulaje nawiercone, szczelina na styku linii wodnej zaszpachlowana: listwy mocujące linoleum postanowiłem zrobić z miedzianego drucika wpuszczonego w ryski wykonane w pokładzie tuż przy plastikowej wypustce imitującej listwę, przed jej zdarciem. Nawiasem mówiąc, strasznie przeskalowane są te listwy w zestawach, także tych do waloryzacji Szyny dla platform transportowych dla samolotów od LionRoar. pokład zniszczyłem strasznie: pomalowałem: i zacząłem zabawę z drutem... Przepraszam za koszmarną fotkę: Podstawy artylerii 203 mm z zestawu podrasowałem do bardziej delikatnego kształtu: Prace trwały, doszły szyny, część nadbudówek, już zrobiony przedział torpedowy. Plastikowe torpedy wyciąłem z wyrzutni ich głowice i części napędowe zastąpiłem toczonymi (od Abera, przeciętymi w pół - z jednej torpedy mam dwie Bo tak się złożyło, że praktycznie nie widać jednocześnie obu części jednej torpedy na modelu. jedna torpeda celowo odpalona (nawierciłem lożę po niej w wyrzutni) a druga po prostu odpadła niechcący przy ustawianiu do zdjęcia:) Ok. więcej fotek wrzucę później. Przepraszam że warsztat zacząłem od środka ale lepiej późno niż wcale.. chyba. Proszę o wszelką krytykę i wsparcie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 No to na szybko, żeby nie było że nie ma fidbeku. Widzę że z klejeniem i składaniem większego problemu niema. Szysto i schludnie. Natomiast malowanie.... cóż faktura jest fatalna, wygląda jak jakaś tarka. Farba jest ewidentnie za gęsta, możliwe tez ze siurasz ze zbyt daleka i część farby schnie w locie, stąd farfocle. Napisz coś więcej o swoim sprzęcie do malowania i farbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 19 Stycznia 2018 Widzę że z klejeniem i składaniem większego problemu niema. Ja bym powiedział, że w ogóle nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 Natomiast malowanie.... cóż faktura jest fatalna, wygląda jak jakaś tarka. Farba jest ewidentnie za gęsta, możliwe tez ze siurasz ze zbyt daleka i część farby schnie w locie, stąd farfocle. Wow! FidBak od Gały na samym początku! Zaszczyt i banan na gębie. Poważnie! BTW, jak żona zobaczyła komentarz to zapytała czy to znaczy że muszę wydać na nowy model czy areo?! Wiem, koszmarna ta faktura przy zbliżeniach makro. Pomalowane farbami Tamiyi i rozcieńczane farba / X20 około 1:1 - 1:2. Farba była dość gęsta chyba, choć zawsze staram się do tzw konsystencji mleka rozcieńczyć. Nie użyłem retardera. Ciśnienie około 2,1 bara, areo wiekowe MAR SL190. Efekt nie był taki zły, natomiast dramat jest po lakierze Tamiya X-35 semi golss. Też rocieńczane, bez retarfa, na pewno za mało rozcieńczone bo musiałem zwiększyć ciśnienie do 2,3-2,4 bara. Efekt zobaczyłem dopiero na zdjęciach. Co robić?? Jak z tym żyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 19 Stycznia 2018 Wow - strasznie duże to ciśnienie... Domyślam się, iż na niskim farba nie leci Zatem z farbą trza popracować... Dla przykładu - ja maluję na 0,5-0,8, co prawda farbami Gunze ale to nie ma znaczenia skoro i tak należy je rozcieńczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Wow - strasznie duże to ciśnienie... Domyślam się, iż na niskim farba nie leci Zatem z farbą trza popracować... Dla przykładu - ja maluję na 0,5-0,8, co prawda farbami Gunze ale to nie ma znaczenia skoro i tak należy je rozcieńczać. Zgadza się. Widzę słaby efekt, temat staram się ogarnąć i poprawić. Teraz (kilka miesięcy później) efekty są lepsze. Malowanie to zdecydowanie mój słabszy punkt. Więc.. Problem z kadłubem i linoleum pozostaje, na razie nic z tym nie robię, nie wiem czy to się uda poprawić. Obecnie dłubie przy kominie i pagodzie (osobno, nieprzyklejone). Oglądając efekty pracy doświadczonych kolegów apetyt i ambicje rosną nie zawsze współmiernie do umiejętności. Prace nad mostkiem: platforma kierowania ogniem i obserwacyjna z lampą 60 cm - część oryginalna: Przede wszystkim ściąłem krawędzie okalające wypustki pod reflektory i wyciąłem je z fragmentu blaszki po PE, grubość tego pokładu zmniejszyłem. Wszystkie te pokłądy na mostku na zdjęciach są dużo bardziej ażurowe i filigranowe niż części Tamki. To tutaj (strzałki): natknąłem się też w netach na taki render, a tu dotychczasowe efekty mojej TFUrczości: W międzyczasie zauważyłem, że Edek skrewił te perforowane listwy pod dalmierzami.. Otworów jest siedem a tu: Poprawi się... Nie tylko to.. Całość jeszcze nie sklejona gdyby kto pytał. p.s. dramat z tymi zdjęciami.. wyciągają WSZYSTKIE szparki, babole i gluty... No cóż.. słowo się rzekło, trzeba się i z babolami obnażyć przed kolegami Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 19 Stycznia 2018 Więc.. Problem z kadłubem i linoleum pozostaje, na razie nic z tym nie robię, nie wiem czy to się uda poprawić. Nic z tym nie rób i leć dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 No to jak juz Marcin pisał, farba jest zdecydowanie za gęsta. Ciśnienie jw 1 bar maximum. Tamke rozcieńczam minimum 3:1 i to tylko wtedy jak chcę coś szybko wypaciać jednolitym kolorem. Przy jakimkolwiek cieniowaniu i takich zabawach to od 6:1 w górę. Zasadniczo jasne kolory trzeba rozcieńczać bardziej. X35 jest spoko ale jego też co najmniej 3:1 nie lubie za to Tamkowego Flata, bo zostawia szary nalot jak sie przesadzi. Burty mógłbyś oblecieć papierkiem 1000-1500 żeby go wyprowadzić, przynajmniej na większych płaszczyznach gdzie najbardziej wiedać ten fuzel. Jaki podkład używasz? Kolejny problem jest taki że przy takiej tarce nie zrobisz na tym łosza. Kiedy malujesz do taśmy, staraj się sikać znad niej, pod kątem, tak zeby nie pryskac bezpośrednio na jej krawędź, unikniesz menisków. Pokaż cos tych nadbudówek, bedziem radzić dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 Pardon! Wlepiłem zdjęcia przez edit do poprzedniego postu. Dziękuje za rady. Coś wykombinuje z tym kadłubem. Problem większy na pokładzie.. Pewnie psiknę raz czy dwa bardzo rozcieńczonym lakierem. Może złagodzi te pory. To później. Praca trwa przy nadbudówkach i kominie. Nadbudówkę chcę dopieścić podporami perforowanymi i "wycieńczyć" filary bo są koszmarnie grube. Na razie czekam na przesyłkę z Hiszpaniiji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Poza problemami z farbą, to reszta ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 Mały update. Długa lanca wróciła na swoje miejsce. A teraz kominy.. Tak było u japonki, już pokiereszowanej i dobitej przez jankesów. Chodzi mi o te rury esowate, o tę cienką (1/5 średnicy tej grubej) oraz ich wyloty skierowane do tyłu po skosie a nie na bok pod kątem prostym. A tak z pudła (od Edka zdjęcia) miało wyglądać. "Za gruba" jest "ta chudsza", wychodzi, że między 1/2 a 1/3 średnicy większej: Zrobiło się zatem tak (przymiar na razie): POtem doklejałem relingi takie o: A jeszcze potem jako, że efekt nie był zacny więc odkleiłem je debonderem takim z KastoRamy.. bez wypróbowania drania... i okazało się, że po już po 2 minutach zeżarł plastik wokół, a że zasmakował głównie w tych rurach to musiałem to wszystko wy... rzucić do kosza. Zostałem z gołym kominem. Rury częściowo scratch zatem z igieł lekarskich. Doszła za to imitacja nitowania blachy komina. Całość wklejona i z położonym podkładem Mr surfacer 1200: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 20 Stycznia 2018 Dobrze, że ci te rurki zżarło A debondera to kup od CMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Twoje rurki lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Dziękuje. Dziś spróbuje relingi kominowe zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Tej małej rurce to kielich dorób. Walnij na czubek kroplę PVA i doszlifuj po wyschnięciu. Jak badzo uparty jesteś to możesz nawet wyżłobic rowek, co po zapuszczeniu łoszem bedzie udawał wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 pięknie.... po prostu pięknie ! wybrałeś śliczny krążownik - powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Updejt: Dopasowywanie i klejenie poręczy komina - walka zakończona. Jaki werdykt.. nie wiem. Gała, dzięki za Twoją radę ale kilka prób i różnych modyfikacji przy próbie odtworzenia kielicha Wąskiej Rury - wychodził mi mało foremny glut na końcu, wyjątkowo nieestetyczny . Odpuściłem zatem.. Drucik jest ścięty pod skosem, już tak zostanie. Takie wyszło: Teraz maskowanie tej choinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 A co ty chcesz maskowac na tym kUminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Czarny Pas. Wg zdjęć nachodzi na najwyższą linię poręczy i główki kielichów. (jak by nie mogli trochę wyżej machnąć swoją drogą.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Na poprzedniej stronie miałeś fotkę zatopionego bez pasa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Tak! Zgadza się. Tone zyskała jakiś dziwny kamuflaż w tym czasie... Jako bateria przybrzeżna czy co? Widać też plamy kamo na burtach i wieżach (ponoć były żółte!) Może kolega Blackman cuś wie na ten temat. Poza tym okresem pływała w "normalnym" Kure gray i z czUrnym pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Tu, widać wyraźnie plamy kamo.. Na wiodącym forum zagranicznym mówią że plamy były żółte jak "german panzer yellow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Coś tam się dłubie przy głównej nadbudówce, a w zasadzie więcej gapienia się w zdjęcia niż pracy.. Oto dlaczego, może jesteście w stanie pomóc. Chodzi i platformę dla AA 25mm na przodzie głównej nadbudówki. Pierwotnie (pierwsze zdjęcie) były pod nią dwa filary mocujące pod ukosem. Następnie po zwiększeniu ilości działek AA dobudowano pomieszczenie dla ich załogi (to pod platformą z okienkami) Chodzi mi o to co się stało z filarami? Wg SD in 3D (Kagero) filary są nadal pomiędzy wentylatorami a pomieszczeniem, i tylko to. (drugie zdjęcie) Wg Tamki - filarów nie ma, są takie zawijasy bez żadnego sensu konstrukcyjnego, nie połączone z niczym (trzecie zdjęcie) Na marnej jakości zdjęciach wraku - niestety widać te zawijasy (4 zdjęcie). Niestety.. bo póki co, zapatrzony w Kagero je ściąłem Pytanie do Was, jak byście zinterpretowali to ostatnie zdjęcie.. Czy to element wentylacji - połączony z wentylatorami (te duże "kominy" pod skosem)? Cz raczej element konstrukcyjny łączący dobudówkę załogi AA z domniemanymi filarami w głębi.. Ot tak sobie utrudniam życie w piątkowe popołudnie Z góry dzięki za rady! Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Co za różnica co to jest? Ważne że tam było, przynajmniej w czasie zatopienia. Ten Twój to ma być stan na kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 Co za różnica co to jest? Ważne że tam było, przynajmniej w czasie zatopienia. Ten Twój to ma być stan na kiedy? Celuje w stan po ostatnim liftingu (lipiec 44) z okresu bitwy w Leyte Gulf. Tone uwalona po zęby w AA. Te wentylatory + dobudówka i platforma AA są na tyle charakterystyczne dla Tone, że kusi mnie ulepić je jak najbardziej zgodnie z oryginałem.. Widzę że tam były te zawijasy, domyślam się że są w związku z dobudówką, choć nie aż tak jak proponuje Tamiya. Myślę, że za nimi powinny być filary. Cyba że ktoś, coś wie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi