Solo Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Bo Iskra ma nie być cała czerwona, tylko ma mieć białe paseczki. Przecież ten kamuflaż masz w swoim awatarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 Panowie spędziłem na tym kilka tygodni i sporo poprawiałem. Musi być dobrze, nie ma innego wyjścia, bo nie będę już poprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 A ja i tak nie czaję Skoro ma iść tylko czerwony to czemu zamaskowane są cienkie paski (docelowo czerwone) Niektóre paski będą białe, a niektóre stanowią granicę kolorów i będą maskolem "rozszerzone" na całe plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Nic nie poprawiaj tylko oświeć jaka jest koncepcja malowania? Został tylko czerwony do naniesienia? Bo mnie zastanawia jak będą malowane cienkie paski, które powinny być czerwone, a teraz zamaskowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Grzes, a teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 Tak, został tylko czerwony. Grzesiu przyjrzyj się - pomiędzy dwoma paskami taśmy jest pasek niezamaskowany - on będzie czerwony. Btw kupiłem tani chiński obiektyw z F1.8 żeby focić z ręki bez sztucznego oświetlenia i okazuje się, że do warsztatu modelarskiego nie bardzo się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Jasne już. Ale czy nie będzie za gruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Btw kupiłem tani chiński obiektyw z F1.8 żeby focić z ręki bez sztucznego oświetlenia i okazuje się, że do warsztatu modelarskiego nie bardzo się nadaje. Dlaczego? Pewnie masz na myśli małą głębię ostrości. Taki urok jasnych szkieł, że mogą Ale ma na to wpływ też ogniskowa i czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Btw kupiłem tani chiński obiektyw z F1.8 żeby focić z ręki bez sztucznego oświetlenia i okazuje się, że do warsztatu modelarskiego nie bardzo się nadaje. Do fotografii produktowej (a taką jest fotografowanie modeli) najlepiej używać niskich ISO i wysokich przysłon. Niska przysłona, jak f1.8 to piękny bokeh, rozmycie tła i tyle... Fotografując modele potrzeba dużej głębi ostrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 No właśnie - jaki jest pożytek z "jasności" obiektywu, skoro do makro i tak trzeba go "przyciemnić", żeby uzyskać odpowiednio dużą głębię ostrości? Jeśli fotografując model używam f/11 lub więcej, to mało mnie obchodzi, czy obiektyw można otworzyć do f/1.8, czy tylko do f/5.6. Wiesz... Obiektywów nie kupuje się tylko do modeli czy innych produktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 Jasne już.Ale czy nie będzie za gruby? Teoretycznie będzie o 0.1mm za gruby. Z przeliczenia na 1:48 wyszło mi ok 0.6mm a taśma Aizu ma 0.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Milknę i czekam na malowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 A ja mam pytanie odnośnie zestawu Arma Hobby. Jak się go sklejało? Miałeś jakieś duże problemy ze spasowaniem lub niedoróbkami? To malowanie jest tak samo łatwe jak złapać komara w locie za lewe jajo w rękawicy bokserskiej Powodzenia zwłaszcza że model już swoje wyleżał ;) Przepraszam, nie zauważyłem pytania. Model wymagał ode mnie trochę wysiłku. Żeby go dobrze pasować trzeba trochę podszlifować tu i tam. Ja musiałem poszpachlować niektóre łączenia i potem odtwarzać w tych miejscach linie podziału. Trochę nerwów mi to zjadło. Nie był to dla mnie model przyjemny w klejeniu, ale z drugiej strony to pierwszy model żywiczny w życiu - trochę inaczej się z nimi pracuje, niż z plastikiem. Mam jeszcze jeden, więc pewnie z nim pójdzie już łatwiej ;) Mam pytanie do speców. Analizując zdjęcia z Dęblina odkryłem, że są dwa układy szachownic. 1. Na skrzydle od spodu i stateczniku pionowym 2. Tylko na belce ogonowej Muszę na stateczniku umieścić nr "10", który jest dosyć szeroki, więc skłaniam się ku opcji z jedną szachownicą na belce. Czy powinienem coś więcej wiedzieć? W szczególności czy godło i niebieska gwiazda czymś się różnią pomiędzy obiema wersjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Ok, nie zauważyłem. Czyli albo 6 szachownic, albo w starszej opcji 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Tak się zastanawiam nad jednym. Na zdjęciach te Iskry są błyszczące i bardzo gładkie. Ty kładziesz na błyszczącą białą - błyszczącą czerwoną farbę. Nie będzie "schodków" pomiędzy kolorami farb po zdjęciu taśmy? Czy potem będziesz to może jakoś szlifować i polerować na gładko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Będę szlifował przed lakierem końcowym. Nie planuję go też robić na wysoki połysk. EDIT. Mam sporo zdjęć BCI w połysku ale też masę w satynie, zbyt dużo żeby zwalić to na oświetlenie. Dlatego nie będę spinał się z wykończeniem na wysoki połysk. Przykłady: http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=17008 http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=1054 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Akurat to drugie zdjęcie pokazuje że się świeci jak psu...zobacz jakie odbicia sa na białym skrzydeł i otoczenia Na żywo i po umyciu są błyszczące jak wypolerowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 czy godło i niebieska gwiazda czymś się różnią pomiędzy obiema wersjami?Nie, zamieszanie zrobili tylko z szachownicami.Niestety, polskie głupki majace moc sprawczą nie ogarniają tego, że oznakowania zespołów akrobacyjnych na całym świecie rządzą się innymi prawami niż oznakowania samolotów bojowych... Mamy więc samoloty akrobacyjne oznakowane jak bojowe. Dobrze, że nie zdarli z nich ozdobnego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2018 Autor Share Napisano 21 Marca 2018 Akurat to drugie zdjęcie pokazuje że się świeci jak psu...zobacz jakie odbicia sa na białym skrzydeł i otoczenia Na żywo i po umyciu są błyszczące jak wypolerowane. Podałem je jako przykład, że jest tak i tak. Na prawdę mam masę zdjęć, jak mówisz, nieumytych i niewypolerowanych i w takiej konwencji planuję wykończyć swój. Mamy więc samoloty akrobacyjne oznakowane jak bojowe. Dobrze, że nie zdarli z nich ozdobnego malowania. Odnoszę wrażenie, że Ty też jesteś zwolennikiem tylko 2 szachownic na belce ogonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2018 Autor Share Napisano 21 Marca 2018 Coś tam z tego wyszło. Zdjęcie kalkulatorem, bo o północy nie chciało mi się już gratów rozstawiać. Sporo drobnych ubytków do retuszu mnie czeka, ale myślałem, że będzie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 No Panie. Idzie w dobrą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 Bardzo imponująco wygląda. No i fajnie że się nie błyszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 Odnoszę wrażenie, że Ty też jesteś zwolennikiem tylko 2 szachownic na belce ogonowej ech, Adaś...Pierwsza propozycja malowania przewidywała szachownice na belce, a tuż za nimi numery. Ale mądrzy ludzie, którzy naprawdę znają się na rzeczy podjęli decyzję by przenieść numery na statecznik, coby rozłożyć oznakowanie równomiernie i tłoku na kadłubie nie robić. Niestety, teraz inni ludzie, którzy kompletnie nie znają się na rzeczy, podjęli decyzję, że taki tłok zrobią na statecznikach... szkoda słów bo się znerwuję O skrzydłach z wciśniętymi szachownicami już RAV wspomniał. (przepraszam za zbyt obszerne wypowiedzi nie do końca na temat) A modelik szykuje się cymes! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 Zlikwiduj światło na górnej części belki kadłubowej. Trzeba też dodać: KRYSTEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi