Marak Napisano 10 Lutego 2018 Share Napisano 10 Lutego 2018 MAN-iek czeka na kalki, a w pracy mam zastój i dużo czasu, więc można rozpocząć następny model. Wybór padł na czerwonego mercedesa. Pierwsza pozytywna wiadomość to taka, że tych mercedesów sporo jeździ w naszym kraju, więc będzie można wybrać jakiś pierwowzór. Próbuję wejść z nimi w kontakt, aby zdobyć zdjęcia, póki co bez rezultatu. Do OSP Bierawa mam 3 km, ale nie chcą ze mną rozmawiać na temat zdjęć. Fajny jest ten z Gózdów, ale do nich mam 500 km. Ten z Miękini (jak podają) to wersja 1019, ale na zdjęciu nie widzę różnicy w stosunku do mojej 1017. Może fachowcy podpowiedzą czy się różnią te 2 typy. Druga pozytywna wiadomość jest taka, że model nie zajmuje dużo miejsca w szafie, bo pomimo, że wielkością dorównuje MAN-owi, to pudełko jest 2 razy mniejsze. Trzecia pozytywna wiadomość... No nie, nie ma już więcej pozytywnych wiadomości. Po otwarciu pudełka typowy revellowski zestaw z 1987 r. Nie będę fotografował wszystkich ramek, bo się to chyba nikomu nie przyda. Jest ich trochę w kolorach zbliżonych do malowania, więc jakiś junior może skleić model nie używając farb. Poza ramkami mamy oczywiście koła, kabinę, kawałek węża itp. Jest też ramka przeźroczysta z oknami wklejanymi, niestety, od wewnątrz. Nie lubię tych potężnych rantów widocznych po zajrzeniu do wnętrza. Trzeba będzie coś wymyśleć. Jest też siermiężna, ale przejrzysta instrukcja i strasznie pożółkła kalkomania. 30 lat zrobiło swoje. Na szczęście, nie zamierzam z niej zbyt wiele korzystać. Po przystąpieniu do pracy okazuje się, że bardzo "szczegółowy" silnik składa się "aż" z 4 elementów, a koła pasowe wiszą w powietrzu na pasku klinowym Poza tym wszędzie to co modelarze kochają najbardziej, czyli jamy skurczowe, potężne szwy, czy dobrze widoczne dziury po wypychaczach. Tak więc, klej CA do ręki i szpachlujemy. Generalnie, póki co mam zamiar dużo poprawiać. Planuję zrobić otwierane drzwi kabiny, otwierane wszystkie żaluzje zabudowy strażackiej (w zestawie otwiera się tylko lewa strona). Poza tym większość wyposażenia trzeba będzie zrobić od nowa, bo w zestawie są tylko fragmenty. Otwierana maska wymusza lepsze odwzorowanie silnika, ale to zależy od zdjęć. Zastanawiam się, czy porywać się na elektrykę, ale to może przekroczyć moje możliwości wykonawcze. Do zobaczenia w następnym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 10 Lutego 2018 Share Napisano 10 Lutego 2018 Przede wszystkim trzeba poszukać Mesia zabudowanego przez firmę Ziegler. A więc pojazd z OSP Frombork z zabudową Metz odpada - a tam ja mam stosunkowo blisko Dziwi mnie zachowanie ochotników z Bierawy... Może mają coś do ukrycia? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Lutego 2018 Autor Share Napisano 10 Lutego 2018 Przede wszystkim trzeba poszukać Mesia zabudowanego przez firmę Ziegler. A więc pojazd z OSP Frombork z zabudową Metz odpada - a tam ja mam stosunkowo blisko Dziwi mnie zachowanie ochotników z Bierawy... Może mają coś do ukrycia? ;) Masz rację, Frombork opada. Odnośnie Bierawy, nie mam pojęcia. Może dotarłem do niewłaściwych ludzi. Jutro mam dostać telefon do naczelnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 10 Lutego 2018 Share Napisano 10 Lutego 2018 Próbuj bo ten z OSP Bierawa jest naprawdę fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekj Napisano 10 Lutego 2018 Share Napisano 10 Lutego 2018 Ja bym wybrał ten z Miękini.Czarny gril plus niebieskie lampki w nim w modelu będą wyglądały super.Co do modelu niema różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Lutego 2018 Share Napisano 11 Lutego 2018 A szkoda, że Frombork odpada, bo fotki byłyby każde jakie byś chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Lutego 2018 Autor Share Napisano 11 Lutego 2018 A szkoda, że Frombork odpada, bo fotki byłyby każde jakie byś chciał Kto wie, może trzeba będzie przeprosić się z Fromborkiem i zrobić nową zabudowę. Z Bierawą dalej nie mam żadnego kontaktu. Wczoraj i dzisiaj strażnica była zamknięta. Wieś liczy może z 1000 mieszkańców, pewnie wszyscy się znają, a nikt kogo spotkałem nie wie gdzie mieszka jakiś strażak. Przyczyną jest chyba to, że jest to bardzo śląska wieś, a ja jako mieszkaniec napływowy jestem obcy czyli tzw. "gorol" i poza uprzejmym "dzień dobry" nikt z miejscowych nie chce z takimi jak ja rozmawiać. Daję sobie tydzień, jak nic nie wskóram, szukam innego pierwowzoru. Znalazłem jeszcze takie bojowe zdjęcie. OSP Stare Polaszki - ale dla mnie też drugi koniec Polski. Póki co, mam inną prośbę do kolegów, speców od ciężarówek. Revell podaje, żę auto napędzane jest 6 cylindrowym dislem o mocy 168 kM. W Wikipedii wyczytałem, że w tych mercedesach był silnik OM 352. W googlach znalazłem zdjęcia kilku różnych silników OM 352 i żaden nie jest zgodny z tym co jest w zestawie - wygląda on tak: Czy ktoś wie co to za silnik? Do czego ma być podłączony ten długi pasek klinowy? Bo jak widać na zdjęciach, są tylko same koła pasowe które wiszą w powietrzu. Czy rzeczywiście jest to jeden długi pasek czy dwa krótkie? Bo tak jak na zdjęciu to raczej by się ślizgał na tym środkowym kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 W razie czego służę zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 Marak - OSP Bierawa należy pod KP PSP Kędzierzyn-Koźle. I tam musisz uderzyć W KP dadzą Ci namiary na kontakt z kimś z Bierawy, weźmiesz przy okazji kontakt do kogoś z Zarządu Powiatowego OSP. Tylko nie dzwoń a udaj się tam osobiście Mając gotową zabudowę Zieglera to chyba bym się nie porwał na wykonanie od podstaw nowej, Metza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Lutego 2018 Autor Share Napisano 12 Lutego 2018 Marak - OSP Bierawa należy pod KP PSP Kędzierzyn-Koźle. I tam musisz uderzyć W KP dadzą Ci namiary na kontakt z kimś z Bierawy, weźmiesz przy okazji kontakt do kogoś z Zarządu Powiatowego OSP. Tylko nie dzwoń a udaj się tam osobiście Komendant powiatowy OSP jest szwagrem mojego syna, zobowiązał się dać mi namiary, ale na razie cisza. Ten tydzień mam gorący w pracy, więc raczej nie będę działał z modelem. Ale zbieram wszystkie opinie i materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 A będzie ktoś ten motor widział ? Kabina jest uchylana ? Bo chyba nie . Daj sobie spokój z motorem, zaoszczędzisz nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Lutego 2018 Autor Share Napisano 14 Lutego 2018 A będzie ktoś ten motor widział ? Kabina jest uchylana ? Bo chyba nie . Daj sobie spokój z motorem, zaoszczędzisz nerwów. Jeszcze nie wiem, czy będzie widoczny. Coś chyba widać przez grill z przodu. Na razie tak się pytam, na wszelki wypadek. Mam pozytywną informację, że w sobotę jestem umówiony na zdjęcia do Bierawy. Dzisiaj, mając trochę czasu postanowiłem zdewastować, to co Revell z mozołem wykonał. Zdjęcia elementów przed dewastacją. A tu wykonany etap I dewastacji. Drzwi wycięte. Takie "naklejone" klamki kiepsko wyglądają, trzeba je odciąć. Poza tym muszę jeszcze odciąć te półkoliste ranty, bo to nie należy do drzwi. No i gotowe. Teraz muszę przemyśleć co zrobić z oknami. Jak osadzić szyby? Marzy mi się też, wykonanie "prawdziwych" żaluzji. Mam taki pomysł, by wyciąć paski z polistyrenu i nakleić je na folię samoprzylepną. Zastanawiam się jednak, czy te paski nie będą odpadać po jakimś czasie. I czy farba (metalizer) nie zeżre folii przy malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Lutego 2018 Share Napisano 15 Lutego 2018 Nieźle pokiereszowałeś ten model Robi się interesująco Śledzę postępy w warsztacie z dużym zainteresowaniem. Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekj Napisano 15 Lutego 2018 Share Napisano 15 Lutego 2018 śledzę z uwagą.Napisz czym tak ładnie wycinasz elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Lutego 2018 Autor Share Napisano 15 Lutego 2018 śledzę z uwagą.Napisz czym tak ładnie wycinasz elementy. Czym się da. W kolejności użycia to: 1. Nóż trumpetera do pogłębiania linii podziałowych (ok 50%) - pogłębiam, pogłębiam, aż przetnę. 2. Czeska piłka w oprawce (ok 30%) 3. Pozostałe 20 % to skalpel, czeska piłka bez oprawki, piłka włośnicowa i minitarcza na szlifierce. Przy następnych zdjęciach postaram się je uwiecznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Lutego 2018 Autor Share Napisano 16 Lutego 2018 Obiecałem zdjęcie moich narzędzi, więc proszę. Te fragmenty połamanej piłki też się przydają. Moją piętą Achillesową zawsze były szybki. Tym razem Revell od razu pomaga mi dotrzymać tradycji. Jednej szybki nie ma. (Na ramce widać, że się po prostu nie odlała). Przednia szybka pęknięta, ale to nie musi być wina Revella - kupowałem model z drugiej ręki. Rozpocząłem wycinanie rantów w drzwiach. Na razie udało mi się wyciąć 1 bok. (Jeszcze 15). Robię to ręcznie, więc nie jest idealnie równo. Ma ktoś pomysł, jak to sobie ułatwić. Na tylnych drzwiach można by zeszlifować całe drzwi o 1 mm i dokleić kawałek profilu, ale na przednich się tak nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Lutego 2018 Autor Share Napisano 18 Lutego 2018 Drobna aktualizacja Wczoraj odbyła się owocna sesja zdjęciowa w OSP Bierawa. Model z założenia będzie więc w takim malowaniu i wyposażeniu. Dziękuję kolegom którzy deklarowali pomoc w zrobieniu zdjęć. Mógłbym dziarsko ruszać z robotą, ale na razie Ministerstwo Finansów zadbało bym nie narzekał na nadmiar wolnego czasu. Do 25.02 (jak wszyscy mający działalność gospodarczą lub firmy) muszę złożyć tzw. JPK. Fajne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Lutego 2018 Autor Share Napisano 27 Lutego 2018 Trochę porobiłem przy modelu. Na razie dość chaotycznie bo porównuję elementy modelu z oryginałem i tnę co popadnie. Na pierwszy ogień poszła tylna ściana. Okazało się, ze prawie wszystko trzeba obciąć, bo w modelu tablica rejestracyjna była u góry a w Polsce została przeniesiona na dół. Światła będą na tylnym zderzaku, więc też odciąłem. Potem zająłem się grilem. Zapomniałem zrobić zdjęcia przed rozpoczęciem etapu niszczenia. Najpierw odciąłem znaczek mercedesa, potem żmudne wycinanie rowków. Wymaga jeszcze oszlifowania. Na razie wygląda to tak. W międzyczasie trwały prace nad ramą. Posłuchałem Marka i zrezygnowałem z rozbudowy silnika. Nie będzie go w ogóle widać. Rama po sklejeniu i podkładzie wyglądała tak: Mój oryginał jest już mocno styrany, więc tym razem rama musiała dostać trochę rdzy. W tak dużym zakresie robiłem to pierwszy raz, więc efekt jest taki - jakbym robił to pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Tak trzymaj Tnij co zbędne i dorabiaj co właściwe. Niezły warsztat się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Slovenskí hasiči si kúpili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Marak - z przyjemnością oglądam budowę tego modelu Działaj działaj Odnośnie ciekawostek, to Rosjanie mają fajny sprzęt https://yadi.sk/d/kOP4APO4uYVbg/0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 Rama stanęła na kołach. Nie pomyślałem wcześniej o tym, że auto obciążone wodą stoi z mocno podniesionym przodem. Aby choć trochę to urealnić tylne koła zrobiłem mocno ugięte. Trzeba by podnieść trochę przednie resory, ale są już dość mocno sklejone. Plus dla Revella za koła. Guma jest bardzo miękka, a ścianki cienkie więc fajnie się układają w odróżnieniu od MANa (którego wcześniej robiłem), gdzie opony były prawie całe zalane gumą. Dalszy etap - podłoga kabiny. Trzeba urealnić gumowe dywaniki, zrobić maty wygłuszające, zlikwidować środkowy rząd siedzeń robiąc w to miejsce skrzynie na sprzęt i całą tylna część podłogi wyłożyć blachą ryflowaną. Na półce znalazłem taki, dość dawno kupiony, specyfik. W środku namagnesowany proszek, który fajnie miesza się z każdą farbą. Trochę za mało dałem go do farby i wygłuszenie wyszło tak: Znacznie więcej roboty szykuje się z zabudową starażacką. Mimo, że model i oryginał jest Siegler to niewiele chyba zostanie wykorzystane. Revell odtworzyl tylko pół podłogi: więc w pierwszej kolejności wyciąłem zbędne wypustki montażowe i dorobiłem drugie nadkole. Teraz myślę, co z tym dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 31 Marca 2018 Autor Share Napisano 31 Marca 2018 Trochę długa przerwa z powodu grypy i lenistwa, ale cos tam wydłubałem. Wzorując się na konkretnym egzemplarzu prawie wszystko trzeba przerabiać, nawet zwykle siedziska. Tak są usytuowane u Revella. a tak u mnie Podłoga kabiny prawie skończona - wnętrze jest bardzo surowe, dojdzie jeszcze tylko kilka drobiazgów W zabudowie wykonałem zbiornik wody Skończyła mi się blaszka z imitacją blachy ryflowanej i nie bardzo wiedziałem co zrobić. Na szczęście po drodze był Bytom i niezawodni Czesi którzy przywieźli nowość, farby strukturalne firmy Firstlirpa. Wśród nich farby imitujące różne rodzaje blach ryflowanych. Drogie pieroństwo, 84 zł za 25 ml, ale po dłuższym zastanowieniu wziąłem jedną na próbę. Połowę zniszczyłem na nieudane próby, ale w końcu udało mi się je opanować. Nakładanie farby jest proste, ja to robiłem pędzlem. Trudność sprawia równe prowadzenie dostarczonych z farbą dwóch magnesów polaryzujących farbę, które należy równo prowadzić i przez 10 min muszą być w zasięgu 5 cm od mokrej farby. Najpierw robiłem to "z ręki", ale po nieudanych próbach zrobiłem prowadnicę do równego prowadzenia. Na zdjęciu prezentuję lepszą stronę. Z drugiej, w pewnym momencie, za szybko odsunąłem magnesy i nastąpił zanik "ryfli" Tak to wygląda w powiększeniu Żałuję, że nie kupiłem od nich znacznie tańszej farby o strukturze skóry, czy rdzy, ale niedługo konkursy w Czechach więc będzie okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 "niezawodni Czesi którzy przywieźli nowość, farby strukturalne firmy Firstlirpa". Dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Co to za firma (Firstlirpa) ??? Czy do farby jest załączony jakiś szablon ? Andrzej napisz proszę coś więcej o tych farbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi