Stojkovic Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Cześć, Jak pewnie zauważyliście w temacie wpisałem, że warsztat początkującego, bo skleiłem raptem na poważnie jeden samolot i helikopter, więc moja wiedza w temacie samolotów jest mizerna. Postanowiłem spróbować swoich sił w tej skali z Me 109 E-4 z Eduarda. Wykorzystam dodatki: - zegary Yaho models - kalki i maski techmod https://www.martola.com.pl/pl1565/produkty18256/Messerschmitt_Bf_109_E_4__w_masks___4_ - pasy z HGW http://www.aeronautiko.com/product_info.php?products_id=34815 Po samych pasach widzę, że to skomplikowane połaczenie kartonu z fototrawionkami. Będę potrzebował pomocy przy właściwym nawlekaniu i klejeniu w całość. Sprawa druga to maskowanie oszklenia. Czy w lotnictwie wykonuje się maskowanie od wewnątrz i tak samo maluje, czy cały proces na zewnętrznej stronie oszklenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Oczywiście, mając maski możesz malować od wewnątrz. Robi się albo właśnie tak, albo malując tylko z zewnątrz, wtedy pierwszą warstwą jest kolor wnętrza. Kartonu? Wydawało mi się, że HGW robi pasy z jakiegoś specjalnego materiału, w sensie płótna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 No właśnie na pewno nie jest to materiał w sensie płócienny itp. W dotyku przypomina karton i wycinany jest laserowo, więc dodatkowo utwierdziło mnie to w tym przekonaniu. Zacznę od wklejania fotek wraz z częściami instrukcji co by w porę można było omówić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 HGW robi pasy z papieru. Specjalnego papieru, ale papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Dlaczego więc na ich stronie widnieje takie o coś: "They are made from real textile and for the most realistic look we apply very high quality printing techniques on them" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Może mają rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 To nie jest papier, elastyczne to jest ale gładkie, nie ma na tym splotów. Bardziej wyglada na jakąś folię? Nieważne i tak wygląda bardzo dobrze Trzeba się trochę pobawic przy montażuo jest duzo delikatnych detali no i potrzebny jest jakiś klej kontaktowy do sklejenia tego. Ja uzywam micro liquitape i fajnie sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Marca 2018 Autor Share Napisano 27 Marca 2018 Mam rozumieć, że zwykła kropelka nie da rady tego dobrze chwycić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 HGW robi kilka tych pasów i różnią się od siebie materiałem. Kropelka tego bez problemu sklei. Używam też kleju introligatorskiego (liquitape jest chyba takim klejem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Kropelka sklei, tylko to co będzie w kleju będzie sztywne jak deska. Jak chcesz układać, żeby to artystycznie powyginać to musi być elastyczne. No i CA potrafi przesączyć się na wylot , zmieniając kolor pasa - głupio to wygląda zależy od konkretnego pasa bo mają różne, teraz są tez takie co mają kolor z dwóch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Myślę, że do mocowania pasów idealnie nadaje się zwykły wikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Kropelka sklei, tylko to co będzie w kleju będzie sztywne jak deska. Jak chcesz układać, żeby to artystycznie powyginać to musi być elastyczne. No i CA potrafi przesączyć się na wylot , zmieniając kolor pasa - głupio to wygląda zależy od konkretnego pasa bo mają różne, teraz są tez takie co mają kolor z dwóch stron. Nie spotkały mnie te problemy. @Mariucha - a wikol to nie klasyczna dyspersja do papieru (introligatornia) czy drewna, nazywany też klejem PVA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Nie wiem, co do mnie rozmawiasz, ale wikol to właśnie PVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Myślę, że do mocowania pasów idealnie nadaje się zwykły wikol. Materiał z którego są zrobione nie lubi się zginać - wikol ma za długi czas schnięcia, trzeba zaciskać, żeby złapało. Liquitape działa jak klej z taśmy samoprzylepnej - po zaschnięciu klei się i po pociągnięciu można rozkleić. Sklejasz tak jakbyś taśmę samoprzylepną zawijał. Czysto, szybko, przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 To w takim razie ten Liquitape to nie to samo co ich klej do folii Metal Foil Adhesive? Muszę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Myślę, że do mocowania pasów idealnie nadaje się zwykły wikol. Materiał z którego są zrobione nie lubi się zginać - wikol ma za długi czas schnięcia, trzeba zaciskać, żeby złapało. Liquitape działa jak klej z taśmy samoprzylepnej - po zaschnięciu klei się i po pociągnięciu można rozkleić. Sklejasz tak jakbyś taśmę samoprzylepną zawijał. Czysto, szybko, przyjemnie. Zwrócę uwagę, że wydaje mi się, że źle aplikujesz wikol. Elementów potraktowanych tym klejem nie łączymy ze sobą od razu, tylko pozwalamy klejowi najpierw trochę podeschnąć, po czym dopiero łączymy. Wtedy nie trzeba żadnych zacisków, elementy trzymają od razu. Oczywiście nie twierdzę, że jest lepszy od Liquitape, nigdy go nie używałem, na pewno spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Marca 2018 Autor Share Napisano 27 Marca 2018 Z powyższej dyskusji wynika, że posiadam dwie opcje: - wikol - klej CA ten specyfik micro .... musiałbym sprowadzić ze sklepu www. Szczerze mówięc to najbardziej skłaniam się ku wikolowi - jest bezbarwny i niewodoczny. W wolnej chwili zrobie fotki z postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 W przypadku niewidocznych klejów pamiętaj, że one są... niewidoczne Co ma znaczenie w przypadku chęci potem pomalowania elementów, wtedy nagle stają sie widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Fajny jest klej Tamki, to chyba także PVA, ale bardzo ładnie klei i bardzo wygodnie się go aplikuje dzięki wąskiej końcówce. Po wyschnięciu robi się przezroczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Wiem jak uzywać wikol Liquitape zresztą używa się tak samo, w butelce wygląda jak gęsty wikol, po zaschnięciu jest przezroczysty i wtedy się klei- dosłownie. To jak położenie warstwy kleju takiego jak w taśmie samoprzylepnej. Po wyschnięciu dokladnie tak się postępuje jakby się kawałek taśmy przyklejało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Szczerze mówięc to najbardziej skłaniam się ku wikolowi - jest bezbarwny i niewodoczny. Kup w sklepie papierniczym klej "Magic". To chyba najbardziej szlachetna odmiana wikolu. Szybko łapie, całkowicie bezbarwny po zaschnięciu. Dodatkowo, podobnie jak Tamiya ma wąską końcówkę, czyli łatwe dozowanie. Spora część modelarzy kartonowych używa właśnie Magica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Zgodnie z obietnicą poniżej fotki tego co już zrobiłem. Wnętrze już pomalowane. Jako że po raz pierwszy miałem styczność z pasami lotniczymi, było to niełatwe wyzwanie. Nie obyło nie bez kilku błędów. Między innymi zinterpretowałem zapis w instrukcji "remove the supporting paper" jako usunięcie tych cienkich łaczników obramówki tworzywa pasów z samymi elementami. Chodziło jednak o papier zabezpieczający tył pasów. Kleiłem wszystko na cyjanoakryl i nie ma problemu z przebijaniem kleju przez powierzchnię pasów. Od teraz podziwiam lotników którzy nawlekaja te pasy, bo jest przy tym kupa roboty. Zegary z Yahu elegancko się wpasowały. Zbliżenia: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Witam. Nałożyłem washa na pasy i dokleiłem do jednej z połówek kadłuba. Będę próbował na spokojnie spasować wszystko w konfiguracji z zamkniętym silnikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Pasy masz HGW? Wyglądają bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak to produkt HGW. Sam nie wiedziałem, czy ten efekt w standardach lotniczego modelarstwa jest do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi