jacus1944 Napisano 30 Sierpnia 2018 Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Jeszcze jedno pytanie laika. Do wykonania polskiego Shermana MK IIA najlepszym wyborem będzie zestaw Dragona 6083 M4A1(76)W? Asuka nie produkuje tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 30 Sierpnia 2018 Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Jako osobny zestaw chyba nie ale była możliwość kupowania pojedynczych ramek Tasca/Asuka u producenta. Może tak dało by się skompletować kadłub, zawieszenie i wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Jako osobny zestaw chyba nie ale była możliwość kupowania pojedynczych ramek Tasca/Asuka u producenta. Może tak dało by się skompletować kadłub, zawieszenie i wieżę. Niestety ale z Asuki nie da rady zrobić Shermana M4A1 II.a. Asuka nie robi odlewanego kadłuba z dużymi włazami kierowcy i strzelca. Pozostaje Dragon albo zabawa w przerabianie Tamiyowskiego M1- Sherman, lub kupno osobno, żywicznego kadłuba. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Jest jeszcze Italeri ale go trzeba taaanio kupić żeby psychicznie się opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 W takim razie Dragon. Niedługo zacznę budowę pierwszego Shermana. Odlewany kadłub jest piękny:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ale wiesz, że Dragon korzystał do zrobienia swoich Shermanów z form Italeri? A tu trochę przydatnej wiedzy co trzeba poprawiać w Dragonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ale wiesz, że Dragon korzystał do zrobienia swoich Shermanów z form Italeri? W takim razie dodał od siebie błędy O ile pamiętam jeden i drugi zestaw w praktyce, czyli Dragon i Italeri, to ten ostatni ma prawidłowy profil przedniej płyty między włazami, a Dragon zrobił tam takiego garba, który trzeba spiłować. Zestaw Italeri na pewno zawiera tylko wózki kół z uniesionym ramieniem rolki podtrzymującej gąsienicę. Znowu z tego co pamiętam większość polskich wozów ma to ramię proste. Takie daje Dragon (uniesione chyba też do wyboru). Plus trzeba robić kombinację z ostronosą osłoną transmisji (dobra w Italeri?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Jeśli można zaproponować, to zrobienie dobrego Shermana M4A1 II.a. wymaga np. modelu dragona (np 6083 M4A1(76)W ) z którego trzeba wyrzucić górę kadłuba i osłonę przekładni. Na części można dokupić model Italeri (góra kadłuba i przekładnia) lub dokupić jakieś żywiczne części - w zależności co wychodzi taniej. Modelu tamiya nie miałem w rękach - więc nie polecam. Potem włożyć trochę pracy w dopasowanie części i usunięcie baboli i będzie dobry model. Ja mojego M4A1(76) skompletowałem właśnie w ten sposób - choć jeszcze go nie skończyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Model Dragona już do mnie jedzie. Dokupię w takim razie albo model Italeri albo coś żywicznego, ale do wymiany jest cała góra kadłuba, czy jakies konkretne? Taka żywica będzie okej? https://www.mojehobby.pl/products/Differential-cover-for-Sherman-Tank-Final-model-Dragon-Tasca-Kits.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 ... Dokupię w takim razie albo model Italeri albo coś żywicznego, ale do wymiany jest cała góra kadłuba, czy jakies konkretne? Tak jak napisał powyżej Baldigozz - przód kadłuba jest skopany u Dragona. Osłona przekładni wygląda ok, ale może lepiej (taniej) pobawić się osłoną od modelu Italeri. Nie wiem czy wolisz sklejać gotowe klocki czy samemu trochę podłubać i podorabiac... Poczytaj to co podesłał Cooper 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 1 Września 2018 Share Napisano 1 Września 2018 Panowie pod linkiem który załączył cooper 69 znalazłem taki opis: "...The final cast hull style is included in Dragon’s Operation Cobra release, Fig. 22. The casting texture is still heavy, but more restrained than their earlier intermediate release. The hull appears to be dimensionally correct. The only other choice available in this style hull is the Italeri release, Fig. 23. The sides on the Italeri appear to be flat with a sharp angle between the hull top and side..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2018 Autor Share Napisano 4 Września 2018 Testowe malunki przed zdrapkami na lakier do włosów- pierw Tamka XF-61 Dark Green jako kolor bazowy - "podkład". Potem lakier do włosów. Na to Light Mud (mieszanka 4pts XF55 + 2pts XF49 + 1pt XF66) po całości i plamy z XF-58 Olive Green. Przetestuję też marker maskujący Molotowa na ostrym odcięciu kolorów z osłabioną lakierem do włosów farbą pod spodem. Po eksperymentach - z lepszym lub gorszym efektem. Usprawiedliwić zdrapki do plastiku można brakiem podkładu. Generalnie jadę z koksem na lakier. Pierwsze koty za płoty Maskol Molotowa trudno wydłubać z zakamarków ale myślę, że ma potencjał. Czołżek już pomazany Dark Green i czeka na Light Mud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Września 2018 Share Napisano 4 Września 2018 A przekładnie nie były malowane od dołu na biało w tym schemacie malowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2018 Autor Share Napisano 4 Września 2018 Nic nie wiem na ten temat Musisz też wziąć pod uwagę że przy przemalowywaniu pewnie nikt się takimi rzeczami pewnie nie przejmował i miało być tak żeby być mniej widocznym Gąski na dopancerzenie też były oficjalnie zakazane przez "miszcza" Montgomery-ego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Września 2018 Share Napisano 4 Września 2018 Nic nie wiem na ten temat voilà, oto schemat malowania. Widać gdzie i do jakiego momentu był biały kolor na spodzie osłony transmisji. Skan pochodzi z publikacji - Sicily and Italy 1943-1945, autor - Mike Starmer Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2018 Autor Share Napisano 4 Września 2018 Dziękuję Jacku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Września 2018 Share Napisano 4 Września 2018 Teraz zdjęcia. Oba zdjęcia przedstawiają Shermany M4A2.III z Pułku 4 Pancernego "Skorpion". Widać wyraźnie białą plamę na spodzie osłony transmisji. Zdjęcia pochodzą z książki Pułk 4 Pancerny "Skorpion" autorstwa Z.Lalak Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 voilà, oto schemat malowania. Widać gdzie i do jakiego momentu był biały kolor na spodzie osłony transmisji. Ciekawe w ogóle w jakim celu to było bo wychodzi, że w kadłubie tylko spód transmisji był biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Września 2018 Share Napisano 7 Września 2018 Brytyjskie sposoby kamuflażu - rozjaśnić to co jest w cieniu (spód lufy też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Model pomalowany Dark Green pierw pokryłem lakierem do włosów, a potem Light Mud Zanim go pomaluję w ciapki stwierdziłem, że troszku porozjaśniam. Czy pomoże? Nie wiem ale myślę że nie zaszkodzi. Użyłem 50:50 Light Mud i Deck Tan XF-55 ale nie było sensownego kontrastu do dodałem kapkę White XF-2 Teraz zostają plamy, które zrobię za pomocą sławnej masy o nazwie Silly Putty vel Kreatywna Plastelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Ten Light Mud wyszedł ciemniejeszy niż na malunkach testowych, czy mi się wydaje że względu na to że cały model teraz jest? Teraz to mi się wydaje że bliżej mu do Olive Drab niż do piaskowego (taki to chyba odcień ma być), ale wiadomo że fotki lekko przełamują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 On taki właśnie ma być - proporcji nie zmieniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Coś nie tak z tym kolorem w aspekcie wstawionych przez Bigmodela zdjęć. Ale zobaczymy po dodaniu drugiego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Jak najbardziej zgadza mi się patrząc na model chociażby z: Light Mud od Vallejo Light Mud od AK Interactive A najśmieszniejsze jest to, że ta mieszanka jest minimum ton jaśniejsza od powyższych także mniej ściemnieje po chemii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 A już tak całkiem od czapy, nie powinien to być Light Stone a nie Light Mud? Na taki kolor był malowany np M3 Grant i myśląc na chłopski rozum użyli tych samych na Shermanach. Tak tylko pytam jako kompletnie nie zorientowany w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi