Marcin M. Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Dzień dobry. Jak to doprowadzę do końca, to figurek w skali 28 mm będę chyba miał na długo dosyć. Postanowiłem mojemu Jurandowi ze Spychowa domalować resztę kompaniji. Bazą jest ten przepiękny zestaw SMM - Town Guard. W kartoniku znalazłem: - 12 kwadratowych podstawek, losowo dobranych - 5 kostek z tarczami i elementami uzbrojenia (rohatyny, halabardy) - 12 figurek - 10 odlanych parami i dwie osobno; wspomniany Jurand i mnich ze sztandarem. Świetnie zdetalowane. Pozdrawiam, Marcin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted April 15, 2018 Share Posted April 15, 2018 Zastaw zaiste ładnie się prezentuje. Czekam zatem na twoje malunki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted April 15, 2018 Author Share Posted April 15, 2018 Zacząłem od zapodkładowania tych trzech: Baza na buziach - dwarf skin i cadmium skin (VGC): Pierwszy raz użyłem reinkland flashshade od Citadeli jako washa. Rozjaśnienia. Pale flesh (VGC). Pozdrawiam, Marcin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted April 15, 2018 Super Moderator Share Posted April 15, 2018 Coś masz źle ustawione w aparacie, widać szum na zdjęciach. Przez co figurki są nie wyrażne. Ustaw czułość matrycy na 100 "ISO100". Powinno pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted April 17, 2018 Author Share Posted April 17, 2018 Dzisiaj twarze i dłonie pokryłem warstwą cadian fleshtone, a wystające części light skin tone pactry. Oczy jak zwykle zaznaczone igłą 0.7 i odpowiednim kolorem na tęczówki. M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted April 22, 2018 Author Share Posted April 22, 2018 Taki wzór kolorystyczny. A i tak większość figurki będzie zasłonięta przez tarcze (te z kolei planuję zrobić w barwach Juranda i Księstwa Mazowieckiego): pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted April 24, 2018 Author Share Posted April 24, 2018 Po całości, na odpowiednie partie, dałem kolorowe washe Citadela, potem rozjaśnienia/cieniowanie odpowiednimi kolorami. Spodenki potrzebują jeszcze uwagi. Zacząłem kolorować ekwipunek. Zdjęć za nie zrobie lepszych przy tym świetle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted April 27, 2018 Author Share Posted April 27, 2018 Sakiewki, torebki, styliska, broń... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted April 28, 2018 Author Share Posted April 28, 2018 Tarcze. Ze Świnką, herbem Juranda i, powiedzmy, w barwach Księcia Mazowieckiego. W zestawie jest jeszcze trzecia, łatana, no ale komesa na Spychowie stać było na odnawianie ekwipunku, więc z tamtej zrezygnuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 2, 2018 Author Share Posted May 2, 2018 Tarcze dostały wieku. Co sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted May 2, 2018 Super Moderator Share Posted May 2, 2018 Mnie się podobają wyglądają super, a będziesz dodawał jakieś ślady od miecza itp.? Wysłałem ci PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbariusz Posted May 2, 2018 Share Posted May 2, 2018 Tarcze fajnie wyszły. Ale czy nie będzie rozbieżności kolorystycznej pomiędzy strojami żołdaków, a barwami na tarczach? Nie mają żadnych wspólnych elementów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 2, 2018 Author Share Posted May 2, 2018 Tarcze fajnie wyszły. Ale czy nie będzie rozbieżności kolorystycznej pomiędzy strojami żołdaków, a barwami na tarczach?Nie mają żadnych wspólnych elementów. Zobaczę, jak to wyjdzie, najwyżej przemaluję, choć wolałbym uniknąć zbytniej monotonii. Na dobrą sprawę wszystkich jurandowych powinienem w czerwienie wsadzić. Figurki z tego zestawu mają przeróżne elementy ubioru, przez co trudno jakikolwiek wzór sobie dobrać; niektóre mają więcej żelaza na sobie, inne znów więcej płótna. Mam nadzieję, że całość wyjdzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 8, 2018 Author Share Posted May 8, 2018 Dokończyłem broń, podmalowałem gdzie było potrzeba. Tarcze przymocowane tymczasowo, na ziarnko blutaka. Docelowo w miejscu łączenia użyję magnesów, jakich używają bitewniacy do bitsów, (znalazłem na allegro śr. 1 mm), bo szkoda montować na stałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 Fajna drużyna kiboli ze Spychowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted May 10, 2018 Share Posted May 10, 2018 Tu się satyra polityczna i przekaz podprogowy czai: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 10, 2018 Author Share Posted May 10, 2018 Tu się satyra polityczna i przekaz podprogowy czai: A dejżesz Pan spokuj! Ale może Ścibor to artysta zaangażowany? Załuję, że ten gnom nie jest dostępny w sprzedaży... Ciekawe zatem, do kogo ci będą podobni. Zaczęci dopiero co i oszlifowani. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 15, 2018 Author Share Posted May 15, 2018 W podkładzie jegomoście, twarze bardzo ładne. Dwóch będzie dzierżyło rohatyny, osiłkowi w kolczudze dam topór, jak również tarczę z barwami księcia mazowieckiego. Dotarły magnesiki, wkleiłem je w łapki. Będę musiał dorobić stylisko temu w kapturku, bo zestawowe połamało się w trakcie dopasowywania rączek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 19, 2018 Author Share Posted May 19, 2018 Twarze, w sumie gotowe, na mieszance dwarf i cadmium skin, wash reikland fleshshade i rozjasnienia pale flesh, light skin i białym. Kaptury - mephiston red zwaszowany carrbourg crimson, najgłębsze cienie - fiolet mieszany z czerwonego i niebieskiego. Warstwa evil sunz scarlet i rozjaśnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted May 20, 2018 Share Posted May 20, 2018 Gałki oczne to teraz najsłabszy punkt twarzy. Może jeszcze pomyślisz nad ich zmianą / poprawą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 24, 2018 Author Share Posted May 24, 2018 Gałki oczne to teraz najsłabszy punkt twarzy. Może jeszcze pomyślisz nad ich zmianą / poprawą? Tylko ten w otwartym hełmie ma zeza. Poprawię. Tymczasem, musiałem poprawić tych trzech, com ich wcześniej zmalował. Nie dawała mi spokoju jaskrawość ich kubraków. Nijak nie pasowali do stonowanego w kolorach, Juranda. Przemalowałem - wehrmacht olive od VMC, wash nuln oil i rozjaśnienie po kantach goblin green VGC. Lepiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbariusz Posted May 26, 2018 Share Posted May 26, 2018 Dużo lepiej Ja by jeszcze ten pomarańcz na dole stonował, bo jest za jaskrawy w stosunku do reszty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted May 31, 2018 Author Share Posted May 31, 2018 Ja by jeszcze ten pomarańcz na dole stonował, bo jest za jaskrawy w stosunku do reszty. Zwaszowałem reikland fleshshade i pokryłem transparentną warstwą old rust, najwyżej dodam troche światła na wystające części, ale sadzę, że dobry kierunek obrałem: pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbariusz Posted May 31, 2018 Share Posted May 31, 2018 I teraz wszystko gra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted June 6, 2018 Author Share Posted June 6, 2018 Żal mi było zasłaniać detale, więc tarcze zrobiłem zdejmowalne. Kupiłem na allegro magnesiki neodymowe, całe 2 PLNy za 20 szt. Po wklejeniu jednego w rączkę figurki, drugi warto od razu zorientować biegunowo, coby później nie było zonka, że nam się odpycha: Wgłębienie w odpowiednim miejscu w tarczy, dość głębokie, żeby magnesik się mocno schował. I gotowe: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts