tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Witam, to jest moja pierwsza relacja i w zasadzie pierwszy "poważny" plastik. Dlaczego "poważny" ? ano dlatego, że chciał bym sprawdzić się w plastikach. Jak już co poniektórzy pewnie wiedzą, robię karton w standardzie na co dzień. Moje doświadczenie z plastikami było takie, że za smarkacza kupowało się model z Plastyka i sklejało w 10-15 minut... ale do rzeczy. Modelu nie będę jakoś specjalnie brudził, ani nanosił śladów eksploatacji, zależy mi na poprawnym sklejeniu i pomalowaniu. Pudełko, zawartość, plus kalkomanie i instrukcja. A to co zrobiłem: wskazówki mile widziane, w zasadzie krytyka też;-) bo na niej się trochę człowiek uczy. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiCK Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Mogę zapytać jak owiewka w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 W tym jeszcze nie sprawdzałem, ale kiedyś jak zrobiłem innego FW190 z tej firmy,to coś nie bardzo chciała pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 W tym modelu Revell poszedł na łatwiznę i zrobił osobno tylko szkło .Kolor wnętrza wyszedł koledze jakiś jasny.Jeżeli dobrze kojarzę to powinien być RLM 66 ale niech wypowiedzą się eksperci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Pewnie i może trochę jasny, ale sugerowałem się tym co jest napisane w instrukcji...A tam jest napisane "myszaty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Najwyraźniej mysz każdy widzi inaczej ;) Faktycznie kokpit powinien być malowany RLM66. http://www.airventure.de/hahnweide09/1/Hahnweide09_DG_FW190_3.jpg http://www.clubhyper.com/reference/fw190cockpit/CockPitMap.html ...a tu, ku pokrzepieniu serc, panowie budują ciut większego Antona: http://warbirdsnews.com/warbirds-news/fw-190-flight-gosshawk-unlimited.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Modelu nie będę jakoś specjalnie brudził, ani nanosił śladów eksploatacji, zależy mi na poprawnym sklejeniu i pomalowaniu. I to na początek jest słuszne podejście. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Witam odwiedzających, dziś kilka problemów, pierwszy to skrzydła, które pasują ale pomiędzy nimi a kadłubem jest szpara, więc ją zaszpachlowałem. Mam szpachlę Wamod, do kartonu była ok, ale przy plastiku chyba muszę zmienić, bo coś mi w niej nie pasuje...no nic, poniżej zdjęcia: Z owiewką, co wspominałem wcześniej, też jest problem. Składa się z dwóch części, które nie "grają" ze sobą: Po sklejeniu przymierzałem i .... w końcu zdecydowałem się, że przykleję wg drugiego zdjęcia i pociągnę szpachlą. Póki co to tyle. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Nie sądziłem, że ten model jest tak tragicznie spasowany To przezroczyste na łączeniu skrzydła-kadłub to szpachla? Na przyszłość polecam zamaskować miejsce wokół szpachlowanej szczeliny taśmą - mniej szlifowania i odtwarzania linii podziału. A ze szpachlówek polecam akrylową Vallejo,właśnie do takich szpar i Tamiya Basic type do ogólnego zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Robiłem ten model. Szpar trochę w nim było. Owiewka to była porażka. Do tej pory nie ma zamontowanej. viewtopic.php?f=86&t=44095 Zestawową wywaliłem i kupiłem sobie model Eduarda i będę chciał jedną owiewkę (a jest ich sporo) dopasować do R-11 ;P https://www.mojehobby.pl/products/Fw-190A-5-11210666.html Teraz model wygląda tak: (jest gdzieś poniżej) viewtopic.php?f=178&t=56762 Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam odwiedzających, to już koniec mojej przygody z plastikowym Focke Wulf'em, nie chciałem wrzucać zdjęć co dzień po jednym albo co kilka godzin, bo de facto tyle zajęło mi malowanie. Oczywiście nie mówię, że kończę przygodę z plastikiem, wręcz przeciwnie, mam kilka modeli na oku...ale to później. Wracając do tematu, model po złożeniu i załataniu ubytków pokryłem podkładem Tamiya Surface w spray'u w kolorze szarym: W niektórych miejscach trochę za dużo mi się prysnęło ale na pierwszym zdjęciu pokazane jest jak dobrze ten primer dopasowuje się nawet w wąskie szczeliny jakimi są linie podziału. Pierwszy raz używałem podkładu w tej formie i jestem zadowolony. Podkład wybacza błędy ;-) Następnym etapem było położenie farby. Do tego celu użyłem koloru RLM 76 od Gunze. Piękne krycie, nie powoduje zacieków, nie pamiętam w jakich proporcjach rozcieńczyłem aby można było malować aero. Ostatnie zdjęcie pokazuje różnice w kolorze podkładu i farby. Następnym krokiem było położenie pierwszego koloru kamuflażu. Użyłem farby akrylowej Tamiya nr FX-20. Wiem, że to nie jest odpowiedni kolor bo powinien być RLM 75, moje faux pas. Ale chciałem się pobawić kamuflażem :-P (wiem głupia wymówka). i galeria końcowa, to co pisałem na początku nie chciałem wrzucać zdjęć "co godzinę" więc już poczekałem do końca, a że mały model... drugim kolorem kamo była, także farba Tamiya, XF-24. Nałożenie kalkomanii i gotowe. Wiem, że plamki wyglądają jak uszkodzony, przerywający aerograf, ale to były pierwszy mój taki kamuflaż, wobec czego muszę się jeszcze podszkolić w malowaniu aerografem. Nie waloryzowałem, nie cieniowałem, co widać, ponieważ zależało mi na w miarę poprawnym sklejeniu i pomalowaniu. Nie uwydatniałem podziału blach wash'em, ponieważ kiedyś, dla testu, kupiłem takowy Vallejo i coś mi nie wyszło wobec czego odpuściłem temat w ogóle. Ogólnie jestem zadowolony z tego modelu. -->galeria Wiem, że na forum stosuje się zdjęcia duże, ale biorąc pod uwagę ilość zdjęć postanowiłem zamieścić miniaturki. Otwierają się w fotosiku, czyli nie ma reklam, jak by co. Ale jeżeli będzie taka potrzeba zmienię format i wrzucę duże zdjęcia. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi