abtb Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Witam ponownie w "japońskiej galerii" Tym razem przedstawiam "Kyofu" typ tzw "wczesny". Model pochodzi z trzypaka Hasegawy "Sasebo Flying Group". Latawiec został wykonany parę wiosen wstecz a teraz na fali "rewitalizacji" zabytków umyty z farby i ponownie przemalowany. Tradycyjnie co się dało to zostało wypsikane farbą. Jedyne kalki to numer na usterzeniu, czerwone pasy ograniczające na górze płatów i tabliczka znamionowa. Fotki robione przy różnym oświetleniu i ustawieniach aparatu a zatem wyszły jak wyszły A zatem lecimy: Kawanishi N1K1 "Potężny Wiatr", 934 Grupa Lotnicza Marynarki, wyspa Ambon, (archipelag Moluki), marzec 1944 r. Odrobina zabaw zdjęciami: oraz na czym polega różnica miedzy typem "wczesnym" i "późnym" I tak to wygląda "odgrzewanie " starego kotleta P.s. tradycyjne zdjęcia rodzinne będzie jak się wykończy trzeci wózek a zatem niebawem czyli tak ok wtorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Bardzo fajny. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Mnie również się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 22 Kwietnia 2018 Share Napisano 22 Kwietnia 2018 Będzie fajna kolekcja. Przy następnych postaraj się owiewkę pomalować aerografem. Wiem trochę czasu z maskowaniem to zajmie ,ale efekt o niebo lepszy. Do poprawienia , a właściwie do wymiany lakier końcowy lub błyszczący pod kalki . Słabo wygląda taka pomarańczka na modelu. POWODZENIA z następnymi. BANZAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2018 I tu mnie Kolega zaskoczył Po ostatniej dyskusji nie spodziewałem się "odwiedzin" A tu proszę - są i w dodatku pozytywne. Oczywiście tradycyjnie ustosunkuję się do wszystkich tez zawartych w tekście Będzie fajna kolekcja. Właściwie to już jest - piąta sztuka już się "pokrywa chemią" ale zobaczymy jak wyjdzie. Jak będzie dobrze to trafi do galerii a jak nie to ..... lipa Przy następnych postaraj się owiewkę pomalować aerografem. Cóż mam napisać - owiewka to najsłabszy element tego latawca (w tym konkretnym przypadku) Latawiec miał swego czasu "mały wypadek" i zestawowa owiewka pękła w trzech miejscach i była nie do uratowania. Zastąpiłem ją owiewką pozyskaną z "lądowego" Kiofu. Mycie i powtórne maskowanie nie wyszło najlepiej. I jakoś tak słabo mi się ją psiknęło. Ale i tak chyba najgorszym efektem jest wyraźne nacięcie po krawędziach ram które próbowałem trochę przymalować z "pędzla" I efekt jest taki jaki jest. Bedę jeszcze nad nią pracował więc może będzie lepiej. Pomysł jak to poprawić już mam. Do poprawienia , a właściwie do wymiany lakier końcowy lub błyszczący pod kalki . Słabo wygląda taka pomarańczka na modelu I tu jest raczej błąd w technologii Lakier pod kalki to połysk H30 Gunze a na kalki półmat Tamki gaszony matem H20 Gunze. A zatem lakiery nie są złe tylko trzeba nad nimi trochę lepiej popracować POWODZENIA z następnymi Jak napisałem na wstępie ostatni "latawiec" już się wykańcza i najprawdopodobniej będzie to ostatni "japończyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Dasz radę zrobić zdjęcie wszystkich swoich japońcow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Dasz radę zrobić zdjęcie wszystkich swoich japońcow? oczywiście, tak jakoś po łykendzie powinna pojawić się "Galeria japońska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi