Hubert Kendziorek Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Morane Saulnier MS 406 C1 No.654 (L-683) "E" DIAP Lion-Bron, wiosna 1940. Na samolocie tym latali ppor. Wacław Król, ppor. Stanisław Chałupa oraz sierż. Leopold Flanek. Malowany lakierami Hataka (seria pomarańczowa), detale akrylowymi Hatakami. W kokpicie z dodatków jest pilot od Hasegawy i malowane pasy od Eduarda. W skrzydłach lufy od Abera. Kalkomanie od Techmodu. Reszta z pudła. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Kapitalny ! Bez przesadnego, a jak teraz modnego brudzenia. A antenka pod kadłubem nie powinna być rozłożona przy schowanym podwoziu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Pięknie wykonane. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej pracy - Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2018 A antenka pod kadłubem nie powinna być rozłożona przy schowanym podwoziu ? Powinna! Docelowo model będzie mieć podstawkę, wtedy maszt antenowy się wyprostuje Dzięki za komentarze Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Ładny "żabojad". A antenka pod kadłubem nie powinna być rozłożona przy schowanym podwoziu ? Powinna! Docelowo model będzie mieć podstawkę, wtedy maszt antenowy się wyprostuje I można by wysunąć chłodnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Jak się shortrun składał? Wygląda przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2018 I można by wysunąć chłodnicę. Pewne można by, ale to już większa przeróbka, z zestawu - nie ma takiej opcji. Od siebie dodałem imitację mechanizmu chłodnicy, ale na full opcję nie starczyło czasu, model był robiony na konkurs, więc ramy czasowe, wiadomo jak to wtedy wygląda. Jak się shortrun składał? Wygląda przyjemnie. Jak na short-runa, bardzo przyjemnie, główne elementy pasują do siebie nieźle. Oczywiście pilnik, CA i szpachla (ja używam płynnej od Gunze) to zestaw obowiązkowy. Wyraźnie widać, że poszczególne ramki powstały w różnym czasie i wyszły spod różnych rąk. Kadłub, skrzydła - naprawdę ładnie wykończone, subtelny detal, bardzo delikatne nitowanie, wręcz idealne. Ale przy tym połówki kadłuba nie są symetryczne, zwłaszcza w rejonie wiatrochronu mają różny przekrój, co sprawia że dopasowanie wiatrochronu (w moim zestawie części przezroczyste są wtryskowe, wcześniej było vacu) staje się wyzwaniem. Detale na innych ramkach... lepiej zapomnieć i robić samodzielnie. Podwozie to jakieś gluty, z wyjątkiem kół z żywicy, powiedzmy - przyzwoitych. Model jest przy tym dość koślawą miniaturą oryginału, szczególnie część silnikowa, kokpit, okropne zawiasy paneli na bokach kadłuba. Gdyby chcieć to wszystko poprawiać..., Masztu antenowego na górę kadłuba w ogóle nie dali, znalazłem coś pasującego w złomie. No, ale dostałem dokładnie to, czego chciałem i nie żałuję . W kolejce D.520, Koolhoven F.K.58 i CR.714, czekam na D.510 Dory (ich Gee Bee jest piękna). Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Jak na short-runa, bardzo przyjemnie, główne elementy pasują do siebie nieźle. Oczywiście pilnik, CA i szpachla (ja używam płynnej od Gunze) to zestaw obowiązkowy (...) Znaczy się potwierdzasz moje odczucia po zaglądaniu do pudła. Będzie zabawa z budową Tym większy szacun za ukończoną budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 W kolejce D.520, Koolhoven F.K.58 i CR.714 To jeszcze Curtiss H-75 i piękny zestaw "polonaisów" się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2018 To jeszcze Curtiss H-75 i piękny zestaw "polonaisów" się szykuje.No tak. Mam jeszcze Arsenala VG.33, tyle że nie wiadomo do końca czy na nim latał jakiś Polak i jak toto mogło być pomalowane i oznakowane. Do kompletu brakowałoby wtedy i tak mojego ulubionego Blocha MB.152, którego w tej skali w składalnej formie nie ma (model FM jest straszny, CA nie do dostania chyba - ale mam go w składzie w dużej skali, a lata temu popełniłem Azurowego w 1:72) oraz Loire 46, który naszym we Francji przypominał poczciwe puławszczaki, był kiedyś żywiczny Classic Airframes, teraz też niedostępny. Modelarz w średniej skali, lubujący się w lotnictwie francuskim z okresu kampanii 1940 roku, lekko nie ma. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Czerwca 2018 Share Napisano 19 Czerwca 2018 Śliczny, i mega podstawka. Prosta, na ludzie a trafiona !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 19 Czerwca 2018 Share Napisano 19 Czerwca 2018 Brawo za temat.Model od zawsze mnie zachwycał.Wykonane bardzo starannie i estetyczne. Pozdrawiam Jacek 1971. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Pięknie dziękuję za miłe słowa Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Model śliczniusi, zwłaszcza malowanie No i plus za cierpliwość do short-runa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 22 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2018 Model śliczniusi, zwłaszcza malowanie No i plus za cierpliwość do short-runa... Dzięki! Fakt, z natury jestem cierpliwy do szortranów, a ten akurat nie był zbyt wymagający. Polecam z czystym sumieniem. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarpen Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 Modelarz w średniej skali, lubujący się w lotnictwie francuskim z okresu kampanii 1940 roku, lekko nie ma Fakt .Curtiss H -75 Academy w 48 teraz też raczej niedostępny. Nie mówiąc już o bombowcach np.Amiot czy Bloch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2018 Fakt .Curtiss H -75 Academy w 48 teraz też raczej niedostępny. Nie mówiąc już o bombowcach np.Amiot czy Bloch Szczęśliwie Academy co jakiś czas wznawia. Z większych są Azurowe Potezy (mam oba na stryszku) i jeszcze Mach2 / Battle Axe robi Blocha 174. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi