Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry!

Chciałbym przedstawić foty z budowy mojego modelu systemu rakietowego "Topol" z zestawu firmy Zvezda. Nie jest to temat z głównego obszaru moich zainteresowań, ale jednak konstrukcja bardzo ciekawa. Zestaw wygląda na dobrze opracowany z wielką ilością części. Daje możliwość budowy w pozycji transportowej, ale także w pozycji startowej, podniesiony na podnośnikach i z podniesioną wyrzutnią. Tu od razu pojawia się problem - normalnie przed odpaleniem rakiety najpierw jest zrzucany przedni stożek, a dopiero potem jest podnoszona wyrzutnia. Nie chcąc odtwarzać wnętrza stożka i wnętrza wyrzutni postanowiłem zbudować model w pozycji pośredniej - czyli już podniesiony na podnośnikach, ale jeszcze bez zrzuconego stożka i bez podniesionej wyrzutni. Jak na razie mam poskładaną ramę i układ napędowy z zawieszeniami kół:

chassis01.jpg

chassis02.jpg

Przed sklejeniem szyn ramy ich wnętrze pomalowałem czarną farba Gunze. W ten sposób nie będę musiał mieć problemu z dotarciem do różnych zakamarków na etapie końcowego malowania, a jednocześnie nie muszę skrobać farby z powierzchni klejonych, bo mój klej (czyli rozpuszczalnik nitro) sam zmywa farbę z odpowiednich miejsc. Jak widać wyciąłem otwory w ramie, które w modelu są tylko zaznaczone i uzupełniłem układ kierowniczy miedzianym drutem. Co ciekawe w dosyć szczegółowo opracowanym modelu nie znajdziemy silnika - powinien on się znajdować w miejscu pokazanym strzałką. Mam zamiar uzupełnić ten brak:

chassis03.jpg

Teraz pracuję dalej nad wszystkimi "skrzynkami" które są mocowane do ramy.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Wnętrze wyrzutni jest dostępne z żywicy. Niestety nie tanie.

https://www.scalemates.com/kits/948729-lvm-studios-start72-start-1-conversion-kit-for-zvezda-topol

Ps.

Poszukaj w necie informacji bo ponoć są dwa rodzaje koł czy piast również. Do wersji w ruchu i przygotowanej do odpalenia.

Niestety w swoim jeszcze nie sprawdzałem tej informacji.

Napisano

Dzień dobry!

Bardzo dziękuję za komentarz! Zwróć proszę uwagę, że zestaw, do którego link zamieściłeś to modyfikacja START-1, czyli ustrojstwo, które miało przystosować ten pojazd do celów nie-nuklearnych, czyli w tym przypadku wystrzeliwania w kosmos satelitów. Jakby dobrze poszukać w sieci to pewnie znalazł by się też inny zestaw umożliwiający zrobienie wnętrza wyrzutni, ale ja nie chcę tego robić, na półkach w gablocie nie mam też dosyć miejsca w pionie.

Jeśli chodzi o zawieszenie, to zestaw Zvezdy zawiera pełne dwa komplety zawieszenia - jeden sprężony, czyli tak jakby pojazd stał na ziemi, i jeden dla kół "wiszących" - rozprężony - tak jakby pojazd był podniesiony na podnośnikach. Ten drugi właśnie zastosowałem, bo mój pojazd będzie właśnie podniesiony. Z samymi kołami jest mały problem, bo jeżeli by je złożyć dokładnie według instrukcji, to jedna strona będzie miała opony założone "do tyłu" - mają one bieżnik typu V, jak w traktorach. Tu trzeba będzie wprowadzić lekką modyfikację.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano (edytowane)

Witam...będę śledził Twój warsztat też chciałbym zrobić ten model. Ciekawa sprawa z tym bieżnikiem kół o którym piszesz..aż zajrzę do pudelka wieczorem. Planujesz jakieś blaszki.. ja swój wzbogacę o zestaw Tetry. https://www.scalemates.com/kits/940640-tetra-model-works-me-72001-icbm-launcher-topol-detail-up-set

Jakie malowanko? Łaciaty kamuflaż czy zielony?

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość
Napisano

Dzięki za cynk z oponami.

W takim razie będę musiał coś wymyśleć albo kupić zestaw koł żywicznych. Ktoś je robił. Chyba Armory.

W kwestii wyrzutni.ja też planuję wersję z zabezpieczonym otworem czyli ze stożkiem.

Napisano

Cześć!

Ja do swojego kupiłem ten zestaw, zanim firma się zwinęła:

https://www.scalemates.com/kits/938729-crosshair-72003-cabins-for-topol-from-zvezda

Polecam ten zestaw, gdyby komuś jeszcze udało się go dostać, chociaż trzeba wiedzieć, że jeden z arkuszy blaszek jest w nim wadliwy (podobno we wszystkich wyprodukowanych). Ale da się to obejść - jeszcze pokażę jak.

A ja z kolei chciałbym mój model zrobić w takim malowaniu:

launch01.jpg

launch02.jpg

launch03.jpg

Zobaczmy jak to wyjdzie...

Jeśli chodzi o opony, to ja zanim pójdę w żywicę, to jeszcze spróbuje jedną stronę poskładać "odwrotnie" - to by mi sporo pieniędzy zaoszczędziło.

Paweł

Napisano

Też się zastanawiam nad tą kabiną. Jak już masz ten zestaw to mógłbyś napisać co Zvezda zrobiła źle i czemu ten zestaw jest ok. Fajnie by bylo gdybyś np skleił kabinę Zvezdy dla porównania i zdjęcia pokazał ..jak to nie problem oczywiście.

Malowanko niestandardowe..piksele to duże wyzwanie w tej skali..trzymam kciuki

Pozdrawiam

Napisano

SAW - o kabinach na pewno napisze więcej, ale to później. Podstawowa sprawa to taka, że w zestawie Zvezdy w kabinach brakuje dwóch wewnętrznych okien, a wnętrz kabin nie ma w ogóle. W zestawie o którym wspomniałem jest bardzo ładne wnętrze kabin, klapy w dachu (których Zvezda też nie daje), drzwi osobno z możliwością otwarcia, a także dodatkowe kalkomanie i schematy malowania.

Niestety firma która to robiła już nie funkcjonuje...

Paweł

• 1 month later...
Napisano

Dzień dobry!

Dzisiejszy update jest poświęcony kołom.

Miałem w planie zachować koła z zestawu, ale są na nich ślady podziału formy. Chciałem je usunąć, ale koła bardzo słabo się szlifują:

wheels01.jpg

W związku z tym kupiłem żywiczne koła ukraińskiej firmy Armory. Koła te maja równie ładny bieżnik jak koła z zestawu, ale szlifują sie o wiele lepiej:

wheels02.jpg

Gorzej, że znowu dopasowanie felg żywicznych do reszty modelu stanowi nie lada problem - ze względu na konieczność precyzyjnego wywiercenia (wyfrezowania?) otworów o dużej średnicy w częściach - albo poważnego przerobienia piast kół w zestawie:

wheels03.jpg

Dodatkowo żywiczne koła wymagają dość poważnej obróbki w celu usunięcia pęcherzyków powietrza i miejsca, gdzie była wlewana żywica.

Miejsca po pęcherzykach powietrza zaślepiałem wklejając w każdy pęcherzyk po rozwierceniu kawałek rozciągniętej ramki:

wheels04.jpg

Po wyszlifowaniu tego pogłębiałem bieżnik przy pomocy piły-żyletki:

wheels05.jpg

Ze względu na to, ile pracy kosztowało by zastosowanie żywicznych felg z zestawu, a jednocześnie felgi polistyrenowe są całkiem ładne - zdecydowałem sie na zastosowanie tych drugich. To było możliwe po wybraniu nadmiaru żywicy z opon przy pomocy wiertła do drewna o średnicy 11mm - szybko i sprawnie.

Warto zwrócić uwagę na to co już pisałem - jeżeli złożymy wszystkie koła dokładnie według instrukcji, czyli lewe będa identyczne z prawymi, to na jednej stronie będziemy mieli opony założone "przodem do tyłu". Jeżeli natomiast koła z zestawy złożymy tak, żeby oponna zawsze była założona poprawnie, to z jednej strony będziemy mieli niewielką szczelinę pomiędzy felga a oponą na wszystkich kołach. Na zdjęciu poniżej zestawowe koła są złożone jedno według instrukcji, jedno odwrotnie a pod spodem mamy żywiczną oponę z polistyrenową felgą:

wheels06.jpg

Paweł

• 2 months later...
Napisano

Dzień dobry!

Po dłuższej przerwie wznawiam pracę nad tym modelem. Rozpoznanie przeprowadzone w internecie pokazało, że w wyrzutni takiej, jaką przedstawia zestaw(MAZ-7917 - 15U128) powinien być zamontowany silnik W-58-7. Jest to widlasty silnik Diesla który w prostej linii wywodzi się od sinika W-2, który był szeroko stosowany do napędu czołgów T-34, z tym, że silnik W-58-7 ma dwie turbosprężarki, co podnosi jego moc do 720KM. W wyniku bardzo przyjaznego podejścia pracowników firmy Modelcollect udało mi się wejść w posiadanie ramki C z ich modelu MAZa-543, która zawiera części do budowy silnika D12A/W-38 - który też wywodzi się od W-2. Pozostało mi więc głównie dorobienie turbosprężarek i mogłem już wypróbować jak taki silnik pasował by do ramy od MAZa-7917:

engine01.jpg

Jak widać z ramki od Modelcollecta przydają się też inne części, jak np. wentylatory chłodnicy wraz z napędem, czy też jedna z przekładni. Przydatne też będa po zmianie długości też wały napędowe. Jeszcze jedno zdjęcie w zbliżeniu na silnik:

engine02.jpg

Teraz trzeba pomalować ramę, żeby można było zacząć mocować do niej podzespoły.

Paweł

Napisano

Robota świetna. Bardzo poważnie podchodzisz do tego modelu. Bardzo mi się podoba. Też mam fajne doświadczenia z Modelcollectem. Mam dużo ich starszych modeli T72 i T64 jeszcze z gumowymi gąsiennicami. Za małą opłatą przyslali mi po 10 kompletów ramek z plastikowymi gąskami. Trzeba będzie się zapytać o tą remkę C z ich Maza. I pójść w Twoje ślady i zrobić podobną walorkę.

Pozdrawiam

Napisano

SAW, Przemek, Jerzy, Panzer - bardzo Wam dziękuję za komentarze i za Wasze miłe słowa. W weekend mam nadzieję pokazać już trochę farby na podwoziu. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Dzień dobry!

I zgodnie z obietnicą zamontowany na gotowo silnik:

engine03.jpg

engine04.jpg

engine05.jpg

Pomiędzy silnikiem i chłodnica znajdują się agregaty - tu musiałem puścić wodze fantazji, bo nie dałem rady do tego żadnych kwitów znaleźć. Pomiędzy silnikiem i pierwszą przekładnią będzie jeszcze filtr powietrza. Samego silnika za bardzo widać nie będzie, bo nad nim jeszcze przychodzi osłona. Jedynie od boku, przez nadkole i od spodu - przynajmniej nie będzie tam takiej ziejącej pustki jak prosto z pudełka.

Paweł

Napisano

Dzień dobry!

Dalszy etap prac to dopasowanie "pokładu" nad silnikiem. W modelu brakuje kilku osłon i filtra powietrza, więc je dorobiłem. Tak to wygląda jeszcze przed malowaniem, pasowane na sucho:

chassis04.jpg

chassis0.jpg

Zastanawiam się, czy nie zrobić tego elementu zdejmowanego.

Paweł

Napisano

Dzień dobry!

Deck nad silnikiem już pomalowany i może zostać zdejmowany:

chassis06.jpg

chassis07.jpg

Zacząłem też prace nad tym, żeby w końcu przykleić "szafki" - najpierw te największe, z tyłu. Odszedłem tu od kolejności z instrukcji - inaczej niż tam napisano skleiłem i wyszpachlowałem najpierw cały podzespół a dopiero w całości będę go kleił do ramy. Najsłabiej wygląda mocowanie tylnej jego części. Początkowo planowałem tył szafek złapać do belki z podnośnikami i dlatego nakleiłem tam prostokąty 0,5mm płyty polistyrenowej (białe na zdjęciu). Ale tak naprawdę nie jest to konieczne - dalsze próby pasowania ujawniły, że najlepiej kleić "szafki" do powierzchni oznaczonej na zdjęciu poniżej żółtym krzyżykiem:

chassis08.jpg

Tak teraz wygląda model po pasowaniu - tylne szafki już przyklejone, przednie tylko na sucho. Tak samo tylko na sucho przymierzona jest rama pod zasobnik z pociskiem rakietowym (ta część wymagała wyjątkowo dużo szpachlowania):

chassis09.jpg

Warto też uzupełnić brakujące belki w kratownicach anten - ja do tego celu użyłem kwadratowego pręta polistyrenowego 1mm (białe na zdjęciu):

chassis10.jpg

Teraz powoli trzeba będzie się brać za kabiny.

Dziękuję za uwagę - pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Dzień dobry!

Bardzo Ci dziękuje za Twoje miłe słowa, Przemku.

Tak jak już pisałem powoli przyszedł czas na kabiny. Te z zestawu niestety są mocno niekompletne - brakuje w nich okien od strony zasobnika z rakietą i klap na dachu, a przede wszystkim w ogóle nie maja wnętrza, co przy relatywnie dużych oknach może przeszkadzać. Udało mi się znaleźć na sieci następujący zestaw:

938729-21304-48-720.jpg

Oprócz tego co widać na obrazku w zestawie były jeszcze kalkomanie i dodatkowe zestawy malowania. zestaw jest multimedialny - są tam części żywiczne odlewane z masterów drukowanych na drukarce 3D, części z przezroczystej żywicy (małe okna), gruba folia na duże okna, dwa arkusze części fototrawionych i arkusz kalkomanii.

No i po otwarciu pudełka nastąpił spory problem - okazało się, że jedna z ramek fototrawionych jest poważnie strzelona (przesunięte klisze). Była to ramka która zawierała uszczelki okien. Skontaktowałem się z producentem, który we wzruszający sposób przyznał, że po obejrzeniu wszystkie fototrawy ma trafione, dopiero teraz zwrócił na to uwagę, a nowych raczej nie będzie robił. Trzeba mu przyznać, że zwrócił mi sporą część ceny zakupu. Krótko potem firma (a przynajmniej strona) crosshairmodels.com znikła z sieci - w sumie szkoda. Gdyby nie te zbombane fotorawy, zestaw należało by ocenić bardzo wysoko.

A ja zostałem z problemem: co z oknami? Postanowiłem uprościć konstrukcję i wstawić szyby z przezroczystej płyty plastikowej - w porównaniu z oryginalną koncepcją artystyczną oznacza to, że nie będzie w oknach takich ładnych uszczelek jak miały być. Problemem było też odnalezienie jakiejkolwiek dokumentacji, która by mówiła w jakim kolorze ma być wnętrze tych kabin - na szczęście to się w końcu udało zrobić, kolor jest taki blado-zielony, trochę podobny do koloru wnętrza niektórych radzieckich samolotów albo śmigłowców.

W tym momencie kabiny wyglądają jak na zdjęciach poniżej:

cab01.jpg

cab02.jpg

cab03.jpg

cab04.jpg

cab05.jpg

cab06.jpg

cab07.jpg

Teraz plan jest taki, żeby tymczasowo przykleić drzwi na patafix i pomalować kabiny i co bardziej delikatne szafki w kolorze kamuflażu zanim wszystko przykleję na ramę - bo wydaje mi się że po przyklejeniu to wszysko by nie przeżyło wielokrotnego maskowania...

Paweł

• 2 weeks later...
Napisano

Dzień dobry!

Równolegle z malowaniem podwozia (zdjęcia później) pociągnąłem też budowę pojemnika w którym przewożona jest sama rakieta. Ten podzespół ma takie atrakcje, jak np. do wyszpachlowania szew na prawie 30 cm. Po sklejeniu kontenera najpierw potraktowałem go Surfacerem 500 w sprayu, potem podkładem Tamiya a potem na to z puszki sprayu poszedł kolor TS-61 NATO green. Niestety, kolor ten był "zbyt zielony" w tym przypadku. Doskonałe efekty dało nałożenie cienkiej warstwy farby Humbrol 155 przy pomocy aerografu. W ten sposób udało się uzyskać lekkie cieniowanie i pokazać efekt blaknięcia farby:

cont01.jpg

cont02.jpg

cont03.jpg

A ja pracuję dalej, żeby rozpykać ten pikselowy kamuflaż... Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• 1 month later...
Napisano

Dzień dobry i wszystkiego dobrego w nowym roku!

M.A.V. - dziękuję serdecznie i mam nadzieję, że kolejny update pokaże jeszcze więcej mocy!

A kolejny update to już teraz!

Cały grudzień upłynął mi na malowaniu kamuflażu. Zacząłem od położenia koloru czarnego - a właściwie zamiast czarnego użyłem ciemno szarego Humbrola 32:

paint01.jpgpaint02.jpg

Na zdjęciach powyżej widać już przyklejone maskowanie, w tym maskowanie które ma mi dać uszczelki okien, a także widać, że w niektórych miejscach podmalowałem kolor brązowy, który w ten sposób był w danym miejscu najwygodniejszy do zrobienia. Następny w kolejności był piaskowy - Humbrol 121:

paint03.jpgpaint04.jpg

Tu tez już widać maski do których wykonania używałem głównie taśmy Tamiya pociętej na kwadraciki o wymiarach 2x2mm. Następny w kolejności był brązowy Humbrol 113:

paint05.jpgpaint06.jpg

No i po naklejeniu kolejnych masek całość została pokryta kolorem który najbardziej pasował mi do fotografii/filmu z Youtube - czyli Humbrolem 149. Kiedy ta warstwa porządnie wyschła, nastąpił ten ekscytujący moment - zdjęcie maskowania... Pod maskami całość wyglądała tak:

paint07.jpg

paint08.jpg

Oczywiście będzie konieczny drobny retusz i ideałów nie ma, ale ogólnie kamuflaż wygląda dosyć dobrze i jestem z niego zadowolony. Może dla przypomnienia jeszcze raz zdjęcie zrzucone z wideo:

launch01.jpg

i sam film:

To teraz spróbuję się zająć dopracowaniem szczegółów, a na razie dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• 2 months later...
Napisano

Dzień dobry!

Po dłuższej przerwie udało mi się popigmentować koła i częściowo przy użyciu pigmentów, a częściowo przy pomocy aerografu "zabrudzić" podwozie w sposób podobny do tego, który widać na filmie. Po poskładaniu całości na such przedstawia się to tak:

paint09.jpg

paint10.jpg

Co mnie tak naprawdę zatrzymało to to, że zdałem sobie sprawę, że żyrokompas z zestawu ("słoniowa noga" jak niektórzy piszą) ma poważny problem. Ta część przez długi czas była tajna i nie było wiadomo jak to wygląda, a teraz, kiedy dostępne są lepsze zdjęcia widać, że Zvezda mocno tę część uprościła a co gorsza tylko w wersji podniesionej część przedstawia się w miarę akceptowalnie - to co Zvezda proponuje w wersji opuszczonej (a tak chcę to pokazać) nie nadaje się dla mnie wcale. Popatrzcie sami - część z zestawu (już po moich drobnych przeróbkach), widać też fragment instrukcji:

gyro01.jpg

Stan faktyczny:

kubinka-moscow-oblast-russia-jun-450w-29 stock-photo-kubinka-moscow-oblast-russia stock-photo-kubinka-moscow-oblast-russia

Cóż, trzeba będzie coś na to zaradzić... Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia

Paweł