zloty Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Jeszcze takie szybkie pytanie: Jaki jest schemat wywieszania bander.Ile ich ma wisieć?Cztery na raz?Jedna na maszcie jedna na dziobie? W jakie konfiguracji mam Lucka obanderować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Woda fajna, a MEGASZPARA jak była tak jest...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Jeśli to TA DZIURA ,to teraz jest szpara. Przy montażu obluzował mi się pokład,dokleiłem ponownie i już tak nie poraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Jak nie poraża??? Przecież ta kazamata z pokładem musi się schodzić na gładko, bez nawet ryski, że o Wielkim Kanionie nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Jeszcze takie szybkie pytanie:Jaki jest schemat wywieszania bander.Ile ich ma wisieć?Cztery na raz?Jedna na maszcie jedna na dziobie? W jakie konfiguracji mam Lucka obanderować? Cztery na raz na pewno nie. Flagsztok dziobowy zawsze zostaje pusty gdy okręt jest w ruchu (poza galą banderową), a bandera wisi albo na rufie, albo na maszcie tak jak pokazano w instrukcji. Okoliczności chyba zależą od floty, ale w przypadku Niemców wydaje mi się że bandera przechodzi na maszt podczas alarmu bojowego. Kwadratowa biała flaga z krzyżem to flaga admiralska- w tym wypadku wiceadmiralska. To czy zawiesisz admiralską i gdzie powiesisz banderę to kwestia koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 @Gała-No niestety teraz to już zostanie tak po wsze czasy. Błąd którego nie popełnię w następnym okręcie. OBIECUJĘ! @filipsg-dzięki, na większości zdjęć widać że nic nie wisi. Myślałem nawet aby powiesić tylko tą jak to nazwałeś wiceadmiralską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 To że nie widać, że wisi, to jeszcze nie znaczy, że nie wisi Skoro robisz Lucka z 1916, to możesz śmiało powiesić flagę wiceadm. Hippera i banderę w pozycji bojowej, to chyba najładniejsza opcja. Zwłaszcza, że z tymi działami pod różnym kątem Lucek wygląda zupełnie bojowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Takie szparki po malowaniu można jeszcze zalepic. Ja się ratowalem barwionym na odcień farby wikolem albo białą też barwioną zrolowaną w mikro wałek masą epoksydowa tamki. Przy tym drugim sposobie efekt jest zacny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 spróbuję z wikolem, już miałem siadać do olinowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 O tym kanionie była mowa od samego początku, Krzysiek o to pytał dawno temu, także zero zaskoczenia panie kuliego.... Pułkownik już zaordynował roSZCZelanie gumowymi pindolami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Zdziwiony to ja nie jestem,na szczęście na forumie są jeszcze takie zuchy jak dobraradaHans i bystreoko Kszyszfof-Gała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Odnosnie flag to bandera za rufą oznacza okret na postoju (na kotwicy lub cumie), a na maszcie okręt w ruchu (nie koniecznie bojowym). Proporzec marynarki na dziobie w dni świąteczne lub z zagraniczną wizytą. Masz piane za rufą więc bandery tam nie będzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Odnosnie flag to bandera za rufą oznacza okret na postoju (na kotwicy lub cumie), a na maszcie okręt w ruchu (nie koniecznie bojowym). Proporzec marynarki na dziobie w dni świąteczne lub z zagraniczną wizytą. Masz piane za rufą więc bandery tam nie będzie ;) Tak jest obecnie w Polsce, ale tak nie było 100 lat temu w Niemczech. SMS Dresden na kanale kilońskim, okręt w ruchu i bandera na rufie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 To akuratnie jest flaga ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Słuszna uwaga, swoją drogą ciekawa sprawa z flagą zamiast bandery. No ale tu na przykład SMS Koenigsberg: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Na wczesniejszej fotce jest po cywilnemu pewnie jeszczenie przyjety do marynarki wojennej z tad bandera cywilna (flaga). Druga fotka no coz powiedzmy ze jest na polsprzegle jeszcze nie przewiesili bandery ;) Uklad bander na okretach wojennych pochodzi z czasow zaglowcow dopoki na bezanmaszcie stosowano zagle lacinskie to flaga na kiju za rufa nie przeszkadzala ale jak wprowadzono zagle gaflowe to zaczela i dlatego przenoszono ja na maszt w trakcie ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Nie neguję genezy obecnych zwyczajów, ale w tamtym czasie nie było to takie oczywiste. Zdjęcia okrętów innych flot też często i gęsto to potwierdzają: Tu jeszcze SMS Seydlitz i SMS Moltke: http://4.bp.blogspot.com/_lEtkuz8ScYM/S-AeqaHAi4I/AAAAAAAADWc/gd3y8fiG_0E/s1600/SMS+Seydlitz+2.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/df/SMS_Moltke.PNG Z innych okolic HMS Agincourt: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/HMS_Agincourt_1915.jpg I Japończycy: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/IJN_cruiser_Takao_on_trial_run_in_1932.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Japanese_destroyer_Arashi_underway_in_December_1940.jpg/1280px-Japanese_destroyer_Arashi_underway_in_December_1940.jpg No ale dobra, kończmy offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi