Jump to content

AH 1G Huey Cobra AZ Model 1:72

Lipstein
 Share

Recommended Posts

No i rozpaprałem 5 model śmigłowca - tym razem padło na AH 1G Huey Cobra AZ Model "with wiring panels". Do modelu dołączone są dwie blaszki fototrawione, ja dosłałem też dodatkową instrukcję sklejania i malowania, chyba od modelu Mastercrafta i dodatkowy zestaw kalkomanii tegoż. Zrobię model prosto z pudła, a jako wzór do naśladowania i upiększenia wybiorę jakiś egzemplarz ze szczękami na dziobie.

I tu problem: producent daje alternatywę co do statecznikia pionowego (śmigło po lewej lub prawej stronie) i takich małych kwadratowych osłon wlotów powietrza, w zależności od wersji kamuflażu ("according to camouflage pattern"). O co tu chodzi? Wersja G miała dwa różne stateczniki pionowe?

I co to te wiring panels? Googe podpowiadają , że to po prostu panele okablowania...

Bravo, dzięki za uwagę, ale co to wniosło do tematu?

Mam taki zawód, ze dużo czytam i staram się robić to ze zrozumieniem, ale tego postu po prostu nie kumam.

Edited by Lipstein

Witam

masz racje - troche nie na temat

a co do tych wiring Panel to znalazlem to:

1) 1 × Garret Air Research Abgaskühldiffusor (längere Abgasöffnung mit Gitterrohr zur Verringerung der IR-Signatur, nur AH-1S Step 3) - przedluzona "rura" wydechowa z siatka druciana

do obnizenia sygnalu cieplnego spalin - Rozpylacz chlodzacy gazow wydechowych

2) 2–4 × Werfergestelle mit je 2 × Raytheon BGM-71B/C/D/H „TOW“ – drahtferngesteuerter (SACLOS) Panzerabwehr-Lenkflugkörper (bis AH-1W) - zawieszenia do rakiet przeciwpanzernych

sterowanych kablowo

to tyle o druciakach ale niech wypowiedza sie fachowcy

Pozdrawiam Bravo112

Śmigło to sobie musisz dobrać wg konkretnego egzemplarza. Co do panela to olej to - były stosowane jako dodatkowe zabezpieczenie /wzmocenie tego co się pod nimi znajduje (wiring harness - wiązki przewodów) na egzemplarzach wyposażonych w system M35 i jest to jedna z charakterystycznych cech tych właśnie wersji. AZ nie wypuścił Cobry z M35 więc ten panel jest bezużyteczny, chyba, że masz kwity na śmigłowiec z którego zdjęto boczne sponsony i działko 20mm a zostawili ten panel (jak masz to się podziel bo ja tylko znalazłem takowe na zdjęciach z hangaru). Cobrę AH-1G 1/72 z kompletnym systemem X35 wypuścił Special Hobby.

Czyli blaszka z dodatkowym panelem na lewą stronę kadłuba jest na wyrost dodana do tego modelu?

Mówisz o systemie z dodatkowymi bocznymi sponsonami po obu stronach kadłuba, nad płozami, a pod skrzydłami do przenoszenia uzbrojenia?

Edited by Lipstein

To ja kombinuję, że to wzmocnienie miało dodatkowo chronić przed przypadkowymi pociskami z tego Vulcana, które jakimś cudem mogły obić kadłub na wysokości kabiny, z lewej strony. Tylko trudno mi to sobie wyobrazić, jaki cud musiałby to być. Dzięki na info.

Mało o tym w książkach piszą. Trzeba by podpytać kogoś kto pracował na tym ale znając życie to piloci nie wiedzą o takich duperelach. Co ciekawe na mi-24p (ma gsz 30mm na praeej burcie) rosjanie zastosowali wzmocnienie konstrukcji szynami bo się szybko rozpadał kadłub.

Na razie powalczyłem ze szlifowaniem sklejonego kadłuba, bo zachciało mi się użyć do tego CA, zamiast kupić świeżą szpachlę w tubie ...

Edited by Lipstein

Używałem rzadkiego, tylko w zbyt dużej ilości. Jest nowa szpachla Tamiya, prysnę jeszcze podkładem i powinno być już dobrze

• 2 months later...

Witam po przydługiej przerwie. Obecnie model jest prawie całkowicie posklejany, owiewka przyklejona, tu i ówdzie psiknięty podkładem Surfacer. Lufa granatnika wymieniona na metalową, z igły lekarskiej. Pomalowany wirnik główny i ogonowy. W dziób i obudowę działka podkadłubowego wklejone obciążenie z kulek łożysk (3 szt).

Niestety owiewka jak się okazało wchodziła na wcisk z osłonami bocznymi miejsc pilota i strzelca, kleiłem Extra Thinem, co spowodowało podciągnięcie kapilarne i piękny mleczny osad od wewnątrz pomiędzy osłoną a owiewką...

Po sklejeniu obu połówek kadłuba okazuje się, że dziób jest jakby obrócony względem owiewki, przekoszony, co chyba będzie niestety widać po pomalowaniu OG.

Edited by Lipstein

No to grubo.Jeżeli mogę coś doradzić to oklejaj całą krawędź oszklenia nie tylko tam gdzie są szyby.Szpachla lekko rozrobiona z LT i nakładana pędzelkiem.Jest większą kontrolą nakładania.Może koledzy mają inne równie dobre sposoby ale ja tak robię i się sprawdza.C6N którego pokazywałem na forum tak jest zrobiony.

Szybę wydarłem, teraz pracowicie ją poleruję od wewnątrz, bo klej wyżarł trochę plastiku. Pozyskałem też dwie kolejne owiewki z modeli Italeri Sea Cobra i Super Cobra: o dziwo, obie pasują lepiej, niż oryginał. Szpachlę mam teraz Tamiya, Leveling Thinner się do niej nada?

Edited by Lipstein

Problem z szybą z oparem z kleju rozwiązałem przeszczepiając szybkę z modelu Italeri. Jest trochę krótsza, ale szlifowanie i polerowanie tamtej g.... daje i nie mam na to cierpliwości.

Edited by Lipstein

• 2 months later...
  • 1 month later...

Pomalowałem dziób zgodnie z wybranych schematem, porozjaśniałem część paneli pokrycia kadłuba, teraz w planie malowanie czarnego obramowania kabiny i lakier połysk pod kalki.

IMG_6282.JPG

IMG_6283.JPG

IMG_6285.JPG

IMG_6286.JPG

Edited by Lipstein

Oj, coś mi się słabo widzi to połączenie osłony kabiny z kadłubem. Trzeba było jeszcze po podkładzie ostro podziałać papierścieruchem. I wypadałoby zaznaczyć linie w których szyba się otwiera a tak wyszedł pancerny monolit :neutral:.

Po pomalowaniu osłony na czarno powinno to lepiej wyglądać. Jak nie wyjdzie, wytrasuję linię podziału osłona - kadłub i linie markujące gdzie się poszczególne szyby boczne otwierają. boję się tylko, że jak to nie da spodziewanego efektu, to model pójdzie pod buta... Zwróciłem na to uwagę, ale dzięki za rewolucyjną czujność.