Skocz do zawartości

Ural 4320 APA-5D - ICM 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, rozpoczynam swój pierwszy warsztat nielotniczy.

Agregat APA-5D na podwoziu Ural 4320 z założenia będzie tylko urozmaiceniem dioramy lotniczej. Ze względu na skomplikowanie bryły i ilość dodatków równie dobrze mógłby być osobnym modelem.

Model bazowy:

• Ural-375D 72711 firmy ICM w skali 1:72

Dodatki:

• Zestaw konwersji APA-5D M72302 ukraińskiej firmy Armory
  • Elementy fototrawione f72014 firmy New Penguin
  • Elementy żywiczne firmy Tankograd
  • Opony żywiczne OI-25

rvQap9h.jpg

Napisano
Zapowiada się ciekawie. Tankograd to kabina? Imponująca ilość dodatków, będę śledził relację.

Pozdrawiam

Tak, tankograd to kabina i moim zdaniem prezentuje się dużo lepiej niż oryginał. W najbliższym czasie wrzucę zdjęcia z porównaniem obu kabin.

Napisano

Super, fajne dodatki, też z ciekawością pooglądam. Tego pingwina ciężko w PL dostać...

W sumie na ruskich ciężarówach się nie znam to pytam (też bym sobie APA zrobił ajko dodatek) - podwozie 375D jest takie samo jak w 4320? I drugie - tankograd ma w swojej ofercie kabine do URALA 4320 1/72 w wersji 'long' - znaczy APA-5D takiej właśnie kabiny potrzebuje?

PS

Sobie właśnie sprawdziłem na sieci - wypraska ICMu z podwoziem jest taka sama do 375 i 4320.

PS2

Dalej poszperałem - są też APy z długim ryjem, choć chyba mniej spotykane.

Napisano
Super, fajne dodatki, też z ciekawością pooglądam. Tego pingwina ciężko w PL dostać...

Ja zamawiam towary bezpośrednio z Rosji lub Ukrainy, przy czym koszty przesyłki są często bardzo wysokie - ale takie hobby .

W sumie na ruskich ciężarówach się nie znam to pytam (też bym sobie APA zrobił ajko dodatek) - podwozie 375D jest takie samo jak w 4320? I drugie - tankograd ma w swojej ofercie kabine do URALA 4320 1/72 w wersji 'long' - znaczy APA-5D takiej właśnie kabiny potrzebuje?

Różnica między 375D a 4320 to silnik, czyli grill i maska, a rama jest taka sama - przynajmniej tak to wygląda na wypraskach ICM.

Ja trochę zbyt pochopnie zakupiłem model 375D, po czym zorientowałem się że na bazie 375D można wykonać jedynie agregat APA-4G, który z pozoru wydaje się bardzo podobny do APA-5D, ale różni dużą ilością drobnych szczegółów, np zaczepów na wysięgniku, inną lokalizacją gniazd, ilością i rozmieszczeniem pokryw.

APA-5D wymaga chyba standardowej kabiny i taką właśnie posiadam.

Napisano

No tak - na scalemates jest tylko długa, dopiero na stronie tankogradu znalazłem, że robią tez krótką kabinę - wygląda rzeczywoście lepiej niż ICMowska. A jakie malanowanie będzie - nasze czy jakieś wschodnie?

• 3 weeks later...
Napisano
Mam podobnego w poczekalni w większej skali, więc chętnie popatrzę. Jakie malowanie?

Jeżeli piszesz o ostatnim produkcie Zvezdy, to z czystym sumieniem Go polecam, składa się sam, nie trzeba szpachli, części pasują fenomenalnie, warto go robić z plandeką z nawierconymi i naciągniętymi linkami . Kolega Adam takiego wydłubał, widziałem zdjęcia, mistrzostwo świata, mój właśnie czeka na natchnienie, żeby linki plandeki naciągnąć....

• 2 weeks later...
Napisano

Budowa ruszyła

Malowanie oczywiście będzie polskie. Chciałbym zrobić model samochodu używanego w 1 PLM "Warszawa" na początku lat 90. i dopasować go do dioramy z MiG-29 z tamtego. Nadal poszukuję jednak wyraźnych zdjęć historycznych.

Budowę modelu podzieliłem na trzy etapy. Pierwszy z nich to wykonanie kompletnego podwozia wraz z kołami.

Model ICMu po przyłożeniu do planów wymaga jednak pewnych korekt, m.in. przesunięcia osi podwozia i skrócenia ramy. Ogólnie jest bardzo dokładny, chociaż ze względu na błędy technologiczne wymagana jest obróbka przesunięć form i nadlewek. Z racji skali pozwoliłem sobie też na pewne uproszczenia, np. rama nie jest wykonana z ceownika jak w oryginale. Przy budowie inspiruję się bardzo dokładnym modelem Zvezdy w 1/35.

Na początek stan obecny. Przed malowaniem kolorem czarnym brakuje jeszcze kilku elementów, w tym odbojników, reduktora i mocowania koła zapasowego.

02zfpON.jpg

oIt2Gnv.jpg

Napisano

Obiecałem porównać żywiczną kabinę firmy Tankograd (na zdjęciach jasnoszara) z modelem ICMu.

Należy wziąć pod uwagę, że żywiczna kabina jest przeznaczona dla urala 4320 a posiadany przeze mnie model to wersja ural 375d.

OexpxBA.jpg

ylNCSLC.jpg

2eyiX1p.jpg

7Bv1ON0.jpg

sb3Bbnd.jpg

Czy warto kupować? Sami osądźcie...

Napisano

Dzięki za porównanie kabin. Żywiczna super! Te blaszki prezentują się extra! W którym punkcie skracałeś ramę i o ile przesuwałeś oś? Mam kilka Uralów z ICM i mnie też to czeka.

pozdrawiam

Napisano

Ta żywiczna wygląda jak by ta zICMu była wzorem czytałe różne opinie o Tankograd i czasami mają wtopy ale kto bogatemu zabroni . Trzymam kciuki za projekt i czeka z niecierpliwością na cdn pozdrawiam Olo.

Napisano
Dzięki za porównanie kabin. Żywiczna super! Te blaszki prezentują się extra! W którym punkcie skracałeś ramę i o ile przesuwałeś oś? Mam kilka Uralów z ICM i mnie też to czeka.

Rama jest za długa o jakieś 2 mm i bardziej pasuje do Urala 4320-19. Do prac podszedłem w taki sposób, że przyjąłem tylną część ramy za punkt odniesienia. Zarówno tylną jak i przednią oś przesunąłem o jakieś 2mm do tyłu. Są doskonałe rysunki z podstawowymi wymiarami ramy i odległościami między osiami - nawet na stronie producenta.

Ta żywiczna wygląda jak by ta zICMu była wzorem czytałe różne opinie o Tankograd i czasami mają wtopy ale kto bogatemu zabroni . Trzymam kciuki za projekt i czeka z niecierpliwością na cdn pozdrawiam Olo.

Na 100% żywica bazuje na kabinie ICMu i dzięki temu nie ma problemu z jej spasowaniem. A co do kosztów... to myślę, że na tym polega hobby - gospodarowaniu nadwyżką czasu i pieniędzy .

• 4 weeks later...
Napisano

Na początku prac nad modelem planowałem jak najszybciej ukończyć ramę, bo na niej opiera się cała konstrukcja samochodu. W trakcie prac okazało się jednak, że są problemy z "pasownością" poszczególnych sekcji modelu i najbezpieczniej będzie przygotować jak najwięcej części jeszcze przed jej malowaniem modelu.

Zabrałem się za klejenie żywicy firmy Armory i ... dla zdrowia psychicznego muszę robić sobie kilkudniowe przerwy, gdyż praktycznie nie ma elementu, który nie wymagałby poprawek lub wykonania od nowa. Jest to zestaw tylko w przybliżeniu przypominający agregat APA-5D. Przykładowe błędy to:

• jeden błotnik jest szerszy od drugiego
  • brak chodników na błotnikach
  • złe kąty błotników
  • zły rozstaw i kąt mocowań ramion wysięgnika
  • prawdopodobnie zły rozmiar całego agregatu - nie mieszczą się numery rejestracyjne z kalkomanii firmy TORO
  • zbyt małe drabinki po obu stronach agregatu

Niektóre korekty sobie odpuściłem. Jest to o tyle przykre, że planowałem budowę jeszcze jednego modelu firmy Armory, ale chyba się na to nie zdecyduję.

2FyYmFz.jpg

JteN3IQ.jpg

A tak prezentuje się w korytku korygującym zbieżność podwozia:

5l6QJJO.jpg

jOSnMEZ.jpg

1cwPlbR.jpg

Zastanawiam się, na ile rozsądne jest malowanie modelu podkładem Mr. Surfacer.

• 3 weeks later...
Napisano

Zaryzykowałem z surfacerem 1500. Detale nie zniknęły, ale znalazłem kilka miejsc do poprawki.

kT9In9X.jpg

i8s3YxQ.jpg

zCZBa7f.jpg

J8PavK1.jpg

Teraz czas na kamuflaż NATO. W tzw. międzyczasie kompletuję kabinę i naprawiam fototrawione wysięgniki agregatu, które rozleciały mi się podczas wyginania.

• 1 month later...
Napisano

Powoli prace idą do przodu. Przygotowałem nawet podstawkę do modelu:

9Uod7kJ.jpg

Oraz pomalowałem ramę z agregatem:

qIFi1VX.jpg

V8ok7li.jpg

k8pUU53.jpg

Na razie ten model trochę mnie zmęczył przez problemy ze złożeniem wysięgników i chyba trafi do kartonu.

Napisano (edytowane)

Fajnie fajnie.
Miało być malowanie 1.PLM z początku lat 90. ale rozumiem, że koncepcja się zmieniła,?
Bo widzę brązowe plamy kamo, a takich wówczas z pewnością nie było.

Edytowane przez Grzes
Napisano
W dniu 23.12.2018 o 12:06, Grzes napisał:

Fajnie fajnie.
Miało być malowanie 1.PLM z początku lat 90. ale rozumiem, że koncepcja się zmieniła,?
Bo widzę brązowe plamy kamo, a takich wówczas z pewnością nie było.

Miało być, ale zabrakło mi kwitów :) Chciałbym żeby model odzwierciedlał rzeczywistość i dlatego wolę zdecydowałem się na egzemplarz z Powidza, wstawiony w innym wątku tego forum:

W dniu 25.11.2010 o 23:11, Leszek.Sz. napisał:

Lotniskowe Urządzenie Zasilające czyli Luzes.

To ja też podłączę się z apą, druga z Powidza w tym temacie:

P5310068.jpg

P5310070.jpg

P5310071.jpg

P5310072.jpg

P5310073.jpg

P5310074.jpg

P5310075.jpg

Napisano

Tak myślałem, że tego będziesz robił jak zobaczyłem podstawkę.

Apa z 1.PLM miała jednolity zielony kolor i (o ile pamiętam) miała godło 1.PLM (Syrenkę) na drzwiach.