Pxxx Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Chyba przesadzacie, będzie pokład drewniany, pokłady stalowe też powinny mieć nieco inny odcień, dojdzie artyleria i drobnica. Piękne brytole . Sent from my SM-G930F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Chwila, chwila bo mam wrażenie że tu jakieś nieporozumienie się wkradło. Hans, próbkę koloru, który pokazałeś mają stalowe pokłady. Boki są jaśniejsze, zwróć uwagę. Nie zmienia to faktu, że odrobinę jeszcze to rozjaśnię, ale na rewolucję nie liczcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Tamta próbka to NARN20, na pionowe powierzchnie (home fleet grey) Na stalowe poklady ma byc NARN23 (dark grey) Nie zmienia to faktu, że jak takimi kolorami pomalujesz 1/700 to będzie ciemno jak w d.. U Ciebie jest teraz bardzo blisko do tych próbek, czyli kolory są dobre, ale jest bardzo ciemno (i to w namiocie!) Zrób jak czujesz, nie chodzi o to, żeby zrobić model SF z kolorami z nieba, ale dojść do kompromisu z efektem skali. Fotka dla przykladu, do porownania z modelem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Ta fotka dla przykładu to jest tendencyjnie słoneczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości, ale znalazłem coś takiego. Coś mi się wydaje, że jak dojdzie do tego koloru jeszcze wash, to będzie jeszcze ciemniej. Ale to jest tylko moje zdanie. Voyteque wiesz zapewne jaki efekt chcesz osiągnąć i jeśli uważasz że ten odcień jest ok to ok Lecisz dalej z tematem a my patrzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Dzięki Chłopaki za Wasze rady. Tak, jak wcześniej napisałem - rozjasnię ten kolor, tylko dajcie odetchnąć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 . Ja się pytam,gdzie ten statek w tym morzu się tak poodbijał? Wygląda jak obdarty ze skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 I to jest kolejny dowód na to, że okręty nie były idealnie czyste i zadbane Kolejny punkt dla ludzi lubiących dewastować swoje okręty zloty może w twardej wodzie pływał? teraz jest kalgon i nie ma takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Teraz u mnie w wątku rozrabiacie? ;)) Poczekajcie, jutro prysnę nową mieszanką i temat się skończy! ;)) Albo dopiero zacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Dobra, ja już jestem cicho, ale tylko powiem, że paczka się znalazła. Jesli dobrze pójdzie, jutro będę miał farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Voyteque, POW to okrętowy Fantomas! Ciemny, jasny, styrany do gołej blachy a za chwilę czyścioch.. Pociesz się, że jakbyś go nie pomalował to i tak obronisz się zdjęciami.. W razie czego pomożemy Pryskaj jak Ci intuicja podpowiada. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 12 Września 2018 Autor Share Napisano 12 Września 2018 Fantom, czy inny Loch Ness malować trzeba! Rozjaśniłem dość zasadniczo i się trochę obawiam, czy nie przesadziłem! Nadzieja w lakierach i olejach, a także na to, że ... A oto, jak Księciunio wygląda teraz. Dla tych co się lubią czepiać: jeden maszt baaardzo luźno wstawiony, a anteny będę prostował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Bardzo ładnie . Moim zdaniem ten kolor jest bardzo ok. Teraz jak zapuścisz wash, zrobisz zacieki itp powinno być wszystko widać. A jak sam oceniasz ten kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Mnie się podobają te kolory. Z pokładem drewnianym zrobi się ładnie. Voyteque, my tu o tych kolorach nawijamy do znudzenia.. Ale.. Niestety widać ewidentne szpary na łączeniach elementów i to w wielu miejscach. Na tym etapie próbowałbym to jeszcze zaszpachlować (przy takich kłopotach, jak nie chce powłoki zrujnować używam dwuskładnikowej masy epoksydowej tamiya zabarwionej farbą na pomalowany odcień - dość czysto się to obrabia) Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Bardzo ładnie . Moim zdaniem ten kolor jest bardzo ok. Teraz jak zapuścisz wash, zrobisz zacieki itp powinno być wszystko widać. A jak sam oceniasz ten kolor? W sumie jest ładnie. Przynajmniej bardziej widać załamania i w ogóle kształt nadbudówek. Wyszło też delikatnie cieniowanie np. na rogach. Gramy dalej. Czekam na ten cholerny pokład. Leci i leci z tych USA... Przynajmniej tyle dobrze, że nie przez InPost! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Voyteque te szpary to tak jak pisze Hans wypadałoby poprawić. Zwłaszcza że jesteś na tym etapie i spokojnie dasz radę. Weź nawet zwykłą szpachle i postaraj się wyrównać. Ja nakładałem szpachle na takie łączenie skalpelem, a później papierem 1000 na morko delikatnie szlofowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Wiem, wiem. Poprawię ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Szpary poklejone. Zdjęcie dam, jak pomaluję całość. Wziąłem się za drobnicę i już zaczyna mi się mieszać... Do poczucia porządku potrzebuję pokładu, a ten leci i leci... Zostało więc skończyć malowanie kadłuba i to, czego się najbardziej boję - nakładanie zacieków olejami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Oleje to najfajniejsza zabawa! Połóż tylko porządny lakier akrylowy i daj mu wyschnąć z dobę przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Tak Hans, najfajniejsza, jasne... Gała mi taki pressing zrobił, że patrzyłem na oleje ze strachem! A tak poważnie: sceptycznie podchodziłem do olejowego upiększania modeli i gdy porobiłem pierwsze próby byłem zaskoczony jak łatwo jest kontrolować oleje! Ta elastyczność, możliwość cieniowania np. rdzy! Masakra, głupi byłem że do tej pory omijałem je szerokim łukiem... Efekt jest taki, że wszystkie wash'e od Majoneza wylądowały wczoraj w koszu! Zostawiłem tylko pigmenty. A poniżej efekt moich pierwszych prób na Księciuniu. Trochę tego za dużo pewnie stwierdzicie, ale mi się bardzo podoba i chcę się nacieszyć efektami olejów Pocieniowałem też trochę powierzchnię burt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 No Voyteque powie Ci że naprawdę jestem pod wrażeniem. Bardzo fajnie to wyszło Cieszę się że dałeś się namówić do zmiany odcienia szarości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Widzisz, fajna sprawa jak przy takim ciuraniu z zabawki robi się małe dzieło sztuki. Naturalnie i bardzo okrętowo to wygląda. Kolor kadłuba na tych zdjęciach jest absolutnie świetny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 I w takich sytuacjach docenia się siłę forumA Gdybym ten pierwotny kolor pokrył olejami nie wyglądałoby to specjalnie dobrze. Hans, Hunter - dzięki za radę! Oleje trafiają na stałe na warsztat! Gała - dziękuję za... no wiesz Na chwilę przerwa dopóki nie pojawi się pokład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Olejki są cacy. Dużo można nimi zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Oleje trafiają na stałe na warsztat! Kupowałeś cały zestaw farb czy dobierałeś kolory? Ja mam teraz u siebie oleje renesans, ale musze je wymienic na cos lepszego i myślę czy wziać od razu jakiś mały zestaw na start czy na sztyki sie bawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi