stroju Napisano 29 Października 2018 Autor Share Napisano 29 Października 2018 Dokończyłem malować ciężarówkę, i pobrudziłem trochę ściany lokomotywowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 ło królu nazareński co ja pacze dawno nie widziałem takiego cudeńka pokłony Mistrzu PS: Jedyne przy czym bym jeszcze pokombinował to dał gdzieniegdzie jakieś większe trawsko albo krzaczora przy budynku - wg mnie trochę za ostre "odcięcie" miedzy budynkiem a trawnikiem (no i te okna stanowczo za czyste ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Zieleń dookoła lokomotywowni będzie jeszcze zagęszczana, na razie nie miałem na to weny Ale za to wzbogaciłem swoją kolekcję o kolejny parowóz, BR56, jest to starsza produkcja Fleischmanna, z lat 90, ale detale miał przyzwoite, no i był nieprzyzwoicie tani. Zamontowałem w nim dekoder jazdy. Dla tych co nie znają niuansów kolejkowych teraz jest popularne sterowanie DCC, w którym (w bardzo dużym uproszeniu) szyny zasilane są cały czas, każda lokomotywa ma dekoder któremu można wysyłać instrukcje z pilota, dzięki temu wiele modeli może jeździć niezależnie na jednym torze. Dodatkowo można sterować innymi funkcjami jak gaszenie i zapalanie świateł itp. Każdemu modelowi można zaprogramować indywidualne cechy takie jak prędkość maksymalna, bezwładność przyspieszania i hamowania i wiele innych. Aby zainstalować dekoder musiałem dokonać drobnych modyfikacji, główni poprzecinać ścieżki i odizolować od szyn elementy zasilane przez dekoder. No i oczywiście korzystając z okazji że model był rozebrany zrobiłem porządny weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 20 Listopada 2018 Autor Share Napisano 20 Listopada 2018 Poprawiałem zieleń, zostały już tylko drobne detale do dokończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Elegancko to teraz wygląda. Jak to technika w każdej dziedzinie poszła do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 21 Listopada 2018 Autor Share Napisano 21 Listopada 2018 Nakręciłem mały filmik na dioramie, trochę manewrowania, są jeszcze pewne problemy z kontaktem na niektórych odcinkach ale wyszło na tyle dobrze że warto go pokazać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Listopada 2018 Share Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Teraz z tymi krzaczorami jest miodzio a filmik to już w ogóle bajera - zbieram zęby z podłogi Będzie można to gdzieś zobaczyć na żywo? Edytowane 21 Listopada 2018 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 22 Listopada 2018 Autor Share Napisano 22 Listopada 2018 Na żywo pewnie będzie można zobaczyć na konkursie w Warszawie, w czerwcu czy kiedy to tam ma być. Ale jako statyczną dioramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Dla mnie BOMBA! Bardzo mi się filmik podoba! Całość super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 Kolejnym modelem do przeróbki na cyfrowe sterowanie będzie ten dwuwagonowy skład: Dekodera jeszcze nie mam, ale użyję takiego samego jak w parowozie, w tym modelu dorobię oświetlenie wnętrze, zasilane z jednego z dodatkowych wyjść funkcyjnych dekodera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Będziesz rozbudowywał dioramę? Tak tylko pytam, bo obawiam się że z większą ilością wagonów będzie trochę "tłoczno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 Na razie nie przewiduję rozbudowy, ale obie moje dioramy są tak zaprojektowane żeby łatwo było wmontować w większą całość, tory zakończone są złączkami, w razie co mogę po protu podłożyć deskę i włączyć ją jakiś rozłożony na stole okrąg. jak będę chciał dobudować kolejne moduły to wystarczy że wywiercę otwory na kołki pozycjonujące i będzie można łatwo łączyć. Wychodzący tor podwójny ma odległości między torami taki jak zaleca Fleischmann dla swoich systemów. Brak planów rozbudowy wynika tylko i wyłącznie z warunków lokalowych, żeby ta diorama była należycie wyeksponowana pozbyliśmy się telewizora z domu Co nie znaczy że nie będę robił kolejnych mniejszych dioram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Grudnia 2018 Share Napisano 3 Grudnia 2018 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 3 Grudnia 2018 Share Napisano 3 Grudnia 2018 W dniu 30.11.2018 o 23:39, stroju napisał: … pozbyliśmy się telewizora z domu … Bardzo fajny pomysł. U mnie działa od 1993 roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 3 Grudnia 2018 Share Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Extra jest mieć takie zdolności do majstrowania z elektroniką ( nawet nie wiem czy fachowo napisałem ) . Podziwiam . Daałbyś pojeździć . Co , nie bądź taki . Ja też nie mam telewizji i czuję się świetnie . Pozdrawiam Hello Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 7 Lutego 2019 Autor Share Napisano 7 Lutego 2019 Widzę że wrzucałem fotki składu za który się kiedyś zabrałem, to teraz czas wrzucić zdjęcia gotowego bo udało mi się w końcu znaleźć czas i go dokończyć. Oryginalna płytka została wzbogacona o dekoder i oświetlenie wnętrza, podpięte do dodatkowego wyjścia funkcyjnego dekodera. Dzięki temu że spiąłem obydwie jednostki kablami, odbiór prądu realizowany jest przez wszystkie 4 wózki, żadnych przerw w dopływie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 Świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lutego 2019 Share Napisano 8 Lutego 2019 Ładnie te oświetlone wagony wygldają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysior Napisano 8 Lutego 2020 Share Napisano 8 Lutego 2020 Wykonie dioramy przepiękne. Jak robisz piaskowe dróżki, wydeptane przez ludzi? Widzę tam dwa odcienie.. pigmenty, aerograf? z czego faktura piachu - gotowa posypka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatrykJaz Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi