pepociufakers Napisano 23 Września 2018 Share Napisano 23 Września 2018 Ciąg dalszy robienia miejsca w warsztacie na październikową nowość(Łosia z IBG). Tym razem wykończyłem modele będące przedkiem olbrzyma jakim był P-47 Thunderbolt. Thunderbolt to ciekawy przykład ewolucji konstrukcji lotniczej. Jeśli prześledzi się konstrukcje firmy Seversky/Republic można zauważyć jak krok po kroku formował się P-47. Na pierwszy ogień wziąłem P-35 wydany przez Special Hobby. Model bezproblemowy, nie jest to oczywiscie Tamiya, nowy Airfix, ale jak najbardziej na tak, to ta jasna strona modeli typu short run. W tym i nastepnym modelu silnik zastąpiłem gotowym modelem wydanym przez Quickboost. Model przedstawia malowanie z okresu działań w obronie Filipin w 1941/42. W nim zaaksperymentowałem z wykonaniem obdrapań za pomocą metody tupu: kolor aluminium/Specifik AK88(Worn effects) lub lakier do włosów/barwa właściwa/zdrapanie powierzchni. Nawet w tej metodzie jest sens. A tam w tle czai sie juz kolejny przodek Thunderbolta. Bardzo lubię oglądać detale w mocnych przybliżeniach, także tutaj bliskie spotkania z powłoką malarską. Kolejny krok w drodze do Thunderbolta to P-43 Lancer. Już nie Seversky, już Republic, z racji zmiany właściciela firmy. Model firmy Pavla, prezentujący ciemne oblicze modeli typu short run czyli pracochłonny, dużo pasowania, wyginania, kombinowania, trochę szpachli(jak się dobrze wykombinuje to za dużo szpachli nie trzeba:), ale mocno trzeba naginać skrzydła), szlifowania, szlifowania i rycia linii, kombinowania z podwoziem... Tak jakoś człek się morduje z tym małym modelem(tak ze np. darowałem sobie już poprawianie kół podwozia), zresztą w rzeczywistości ta konstrukcja też była za bardzo niechciana i np. lotnictwo USA używała ich tylko do szkolenia. A teraz kilka zdjęć razem. Ciekawostka w róźnicy odcieni olive drab. Model P-35 malowany Pactra A30-FS34087, model P-43 malowany Gunze H304 - olive drab FS34087. Powierzchnie dolne malowane również dwoma innymi farbami, P-35 to Pactra, P-43 to Hataka. I na koniec dwa "dziady" Thunderbolta:), po nich był P-44, a później już cdn. (kiedyś. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Września 2018 Share Napisano 23 Września 2018 Bardzo ładna parka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Ciekawe modele.Czy ten olive drab nie jest trochę za jasny?Na zdjęciach Olive drab 41 jest stosunkowo ciemny.Chyba że już wyblakł od słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Za dużo powietrza w oponach spuściłeś w Lanserze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 Czy ten olive drab nie jest trochę za jasny?Na zdjęciach Olive drab 41 jest stosunkowo ciemny.Chyba że już wyblakł od słońca To własnie różnica w odcieniach między pactra a gunze, niby ten sam FS aa...., a różnicę widać na załączonym obrazku:) Choć w sumie powiadają, że pactra ma specjalną farbę A114 czyli ANA613 czyli olive drab, ale powiadają też, że odcienie wczesnego olive drab były inne niż późnego olive drab. Czyli reasumujac dwóch róznych producentów, ten sam numer FS i tak znaczne różnice. Dla potomności i ciekawskich wklejam link o dyskusji ne tamat Olive Drab z innego forum https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234944613-olive-drab-and-some-confusion/ Za dużo powietrza w oponach spuściłeś w Lanserze ;) Dokładnie:) Złapał kapcia. Z perspektywy czasu mogłem jeszcze 30 minut poświęcić na te opony, ale cierpliwość modelarza też ma swój koniec:) Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Gdy malowano te samoloty nie istniał jeszcze system ANA, a tym bardziej FS. Jeżeli FS ma coś wspólnego z kolorami z IIwś to jest to rzecz przypadku. I odnoszę wrażenie, że zgodność przeciętnej modelarskiej farbki z FS, nie wiedzieć czemu powszechnie uznanym za wzorzec, ogranicza się tylko do liczb. Z drugiej strony to może i nieco zwiększa szanse na zgodność z oryginałem, że tak rubasznie zażartuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Zawsze chciałem mieć w mojej kolekcji te dwa samoloty. Nawet nie wiem czemu. To takie ważne ogniwo ewolucji lotniczej. Czy ogniwa. Dlatego bardzo mnie cieszy ta podwójna galeria !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 27 Września 2018 Share Napisano 27 Września 2018 Ostatni będzie P-47N? Dobrze wyglądają, szczególnie razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 30 Września 2018 Autor Share Napisano 30 Września 2018 Ostatni będzie P-47N? Dobrze wyglądają, szczególnie razem. Wypadałoby, aby P-47N był ostatni. Ale po drodze jeszcze P-47B(zapowiedziany jakieś 3 lata temu przez bodajże AZ Model(hłe hłe, czego to oni już nie zapowiedzieli), a później P-47D. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi