Tleli Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 No dobra - powiedzmy, że literki pomalowane. Teraz etap, którego się najbardziej obawiam, czyli kalkomanie wyrobu własnego. Porwałem się na nie, gdyż w grę wchodzi tylko czarny kolor. Znalazłem logo PZL, a nawet anglojęzyczną nazwę wytwórni z literami o odpowiednim kroju, który widać na zdjęciu oryginału pod kabiną. Wydrukowałem na zwykłej laserówce, na arkuszu czystej kalkomanii i spróbuję to położyć na modelu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 24 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Kalkomanie kładły się dobrze. Na zdjęciu stan przed lakierowaniem, w trakcie zapuszczania linii. No cóż, na tyle starcza moich umiejętności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Kwietnia 2019 Share Napisano 26 Kwietnia 2019 Czy po wydrukowaniu trzeba takie kalki zabezpieczać lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2019 Jeśli wydruk na atramentówce, to z pewnością tak. Ja drukowałem na laserowej i po wydruku na próbę trochę pocierałem paluchem - nic złego się nie działo, więc darowałem sobie lakierowanie i nie było z tego powodu kłopotów. Natomiast inni w większości przypadków radzą lakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Robota troszkę podgoniona. Maskowanie zdjęte - nawet nic się urwało przy tej okazji. Trzeba jeszcze dorobić wiatrochrony i cięgna sterów. Wtedy będzie można składać wszystko do całości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Warto takie kalki mimo wszystko zabezpieczyć lakierem wyłącznie akrylowym i uważać z technikami olejnymi i w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 15 Maja 2019 Autor Share Napisano 15 Maja 2019 No i tak to wyszło. Niedoróbek jest sporo - ot, zrobiłem, jak umiałem i może kogoś zainspiruję do lepszego wykonania. Na konkursy te modele jeździć nie będą, a bardzo chciałem je zrobić - jako uzupełnienie kolekcji tematycznej o Orlińskim i może zaczątek kolekcyjki o Skarżyńskim (dobra, przyznam się, że w pudełkach już czekają RWD-5bis i Wellington). Dziękuję wszystkim za otuchę i dobre rady. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Maja 2019 Share Napisano 15 Maja 2019 Oba modeliki śliczne, mają swój urok. Następnego na warsztat weź RWD-5bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 Piękne modele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 18 Maja 2019 Autor Share Napisano 18 Maja 2019 Dziękuję Co wezmę następnego, to się zobaczy, bo wiele pomysłów czeka w kolejce (pewnie jak u niemal każdego z nas). Aktualnie jednak odkurzam tory: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 Wspaniałe, chętnie dam je na FB jeśli można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 18 Maja 2019 Autor Share Napisano 18 Maja 2019 Oczywiście, że można - dla mnie to zaszczyt, dziękuję. W moim portfolio ("Rocznicowo") są jeszcze zdjęcia "Afrykanki", a tu daję zdjęcia drugiego (znaczy pierwszego, bo prototyp): 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 Super już dałem na https://www.facebook.com/PolskieModelePL/ Sądząc po udostępnieniach to modele bardzo się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi