micmal Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 Witam, po przerwie. Coś tam skrobię sobie powoli, a że brytolskie czołgi ostatnio za mną chodzą, to i takiego cudaka sobie sprawiłem. Model przyjemnie się składał, malowany gunziakami, filtrowany, washowany i pomaziany olejami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 I to jest wątek warsztatowy - jak model już zrobiony ? A tak serio - były jakieś trudności przy lepieniu Jasnozielony jakiś taki seledynowy - jakich kolorów użyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 10 Października 2018 Autor Share Napisano 10 Października 2018 Bardzo przyjemnie się składało tego czołgutka, o niebo lepiej niż A13. Wszystko pasowało i nie było problemów. Khaki Green to Mr. Color C54 z domieszką C55. Dark Green to nie pamiętam jaki, ale też mieszany, bo podany w instrukcji był dla mnie jakiś za jasny. Czy seledynowy? Hmmm.. Może po filtrach i olejach taki efekt powstał, choć ja tego jakoś nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Witaj, Przesympatyczna maszyna i efektowne malowanie! Aż żałuję, że jestem na odwyku od zakupów nowych modeli :( Chętnie zobaczę ostateczny rezultat twoich prac. Pozdrawiam, Jakx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Zawsze byłem pod wrażeniem Brytyjskiej myśli technicznej i ich podejścia do piękna..Jak zwykle jest to pojazd dość nie banalnej urody Czaje się na wersję z Afryki... Jestem na tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Muszę mój model A9 wyciągnąć z szafy i pooglądać. Jak ktoś chce kupić - to sugeruję poczekać na model GECKO ( https://www.scalemates.com/kits/1076127-gecko-models-35gm0003-cruiser-tank-mk-i-a9-mk-ia ) który ma mieć pełne wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 10 Października 2018 Autor Share Napisano 10 Października 2018 Jak ktoś chce kupić - to sugeruję poczekać na model GECKO Popieram w całej rozciągłości. Też mnie modele tej firmy zaintrygowały i takiego A10 z Afryki to chętnie zrobię Aż żałuję, że jestem na odwyku od zakupów nowych modeli :( Też to wprowadzam , ale jakoś tak z marnym efektem. Niby nic, nie kupię, nigdy w życiu i trach jakaś Jagdpanthera II mi się przyplątała Jak zwykle jest to pojazd dość nie banalnej urody oj zgadzam się. Fajne są te A9 i A10 afrykańskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Świetnie wygląda . Jak mówił klasyk, te brytole są nienachalnej urody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Października 2018 Share Napisano 11 Października 2018 Te brytole zawsze śmieszne, szczególnie te koła wyglądają jak prowizorka. Ni to wózek w lidlu ni traktor. Model elegancki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 18 Października 2018 Autor Share Napisano 18 Października 2018 Ni to wózek w lidlu ni traktor. No to powoli idziemy dalej Pomieszałem pigmenty z filtrami i za pomocą pędzla popstrykałem po modelu Metalowe części potraktowałem tym zestawem Troszkę pobawiłem się kredkami Do rdzy najlepszy, jak dla mnie, jest ten zestaw Odpryski I do przodu. Teraz koła, gąsienice i wykończenie wydechów, narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 29 Października 2018 Autor Share Napisano 29 Października 2018 Ciąg dalszy zmagań z brytyjską myślą techniczną. Opony i gąsienice pomalowałem tym zestawem Następnie gąsienice pomalowałem filtrem Wildera i washem Vallejo. Po tych zabiegach gąsienice przetarłem srebrną farbką Vallejo. Rdzawy wash dodał koloru monotonnemu zielonemu kolorowi Zacieki I dalej zabawa z rdzą Stan prac obecnie wygląda tak I tutaj okazuje się, jak ważne jest robienie zdjęć podczas budowy. Do poprawy trzonek łopaty. Chyba można iść dalej i zacząć brudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Ciąg dalszy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Obserwuję i notuję Michale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 25 Listopada 2018 Autor Share Napisano 25 Listopada 2018 W dniu 14.11.2018 o 08:30, Stojkovic napisał: Obserwuję i notuję Michale jakby co zawsze dopowiem. Dawno nie robiłem podstawki, więc takie coś wziąłem na warsztat French Village Street Miniartu. Dachówki w tych zestawach raczej do moich ulubionych nie należą, więc wymieniłem je na zestaw zakupiony od Yenmodels . Polecam gorąco bo Yen ma parę bardzo ciekawych produktów, o których pewnie jeszcze napiszę. Po przyklejeniu przesmarowałem klejem cyjanoakrylowym,dla łatwiejszej obróbki. Rynnę wymieniłem na rurkę miedzianą i dorobiłem obejmy. Drzwi i okiennica to własna produkcja z balsy, tak jak i klamka. Dużo jeszcze pracy, oj dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2018 Share Napisano 26 Listopada 2018 Dachówka ładna, ale na kalenice coś jeszcze położysz? No i drzwi się otwierają nie ta stroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Listopada 2018 Share Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Masz jakiś numer referencyjny do tych dachówek? Nie ma ich w kataogu producenta Yenmodel. Wyglądają całkiem fajnie. Widzę, że używasz oilbrusherów. Pytanie "z życia wzięte" mam. Mianowicie, gdy używam swoich konsystencja jest bardzo płynna i często nawet po dokładnym wymieszaniu(wstrząsaniu) taka pozostaje, co więcej pędzelek często zostawia dużo za dużą kropę farby, nawet po ocieraniu o brzegi tuby przed aplikacją. No i na koniec kwestia blendowania, używałem White Spirit i Odorless Thinner od AK i w obu przypadkach to blendowanie idzie mozolnie - może za wcześnie to robię i farba musi wyschnąć? Podpowiedz coś. Edytowane 26 Listopada 2018 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 26 Listopada 2018 Autor Share Napisano 26 Listopada 2018 5 godzin temu, Stojkovic napisał: Masz jakiś numer referencyjny do tych dachówek? Lsg Laser Kits Self-Adhesive Shingles Product Code 12. Ja to kupiłem chyba w Moson u Yena. Fajny facet, super nam się z nim gadało . Na stronie nie sprawdzałem. Yen mówił, że np. ten produkt, wykonuje jego znajomy z Argentyny (co zresztą jest odnotowane na opakowaniu). Trzeba pamiętać o przesmarowaniu klejem żeby utwardzić materiał żeby można było z nim łatwiej pracować. Odnośnie Oilbrusherów. Na początku nie miałem do nich przekonania, bo do mojego sposobu malowania olejami średnio się sprawdzały, ale... Moje oilbrushery też są "płynne", ale właśnie to jest ich zaleta. Schną szybciej niż zwykłe oleje, dzięki czemu sprawniej można przejść do kolejnych etapów prac. Doskonale nadają się do weatheringu np. zacieków, kurzu. Rozcieńczam White Spiritem i bez problemu powstają fajne zakurzone przestrzenie. Najlepiej wyglądają przy kurzeniu kolory Buff, Medium Soil, a więc żółtawe, ale do tego modelu z terenów Francji nie chciałem wchodzić w piaskowe odcienie. Ja nakładam farbę wokół miejsc gdzie gromadzi się kurz (zakamarki, miejsca wokół wystających elementów) i pędzelkiem zamoczonym delikatnie w White Spiricie zaczynam rozcierać farbę, aż do satysfakcjonującego efektu. Najlepiej potrenować na wannie pojazdu od dołu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi