Skocz do zawartości

Vickers Wellington GR Mk.XIV - 1/72 - Revell/Matchbox

ZIO BY NAITT

Rekomendowane odpowiedzi

Wellington jaki jest każdy widzi ...

mkxiv.jpg

Model made by Matchbox/Revell zapewne też ...

http://www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/Inbox/w-z/wellington-mkx-i.htm

Po trzech dniach dłubania mój egzemplarz wygląda tak :

DSCF7265.jpg

Kilkanaście minut temu podocinałem maski na oszklenie , mając nadzieję nanieść jutro barwę białą .

PZDR

W filmach dołączanych do encyklopedii lotnictwa "aviator collection" po 9,9PLN w kiosku,w numerze 13 pt "bombowce 2 wojny światowej" jest film o tym jak Anglicy montują wellingtona w 30 godzin. Jeśli tego nie widziałeś ,to gorąco polecam.

Ps. sklejałem ten model(machbox wellington) jakieś 25 lat temu. znajomy z Francji mi przysłał. I do dzisiaj mam sentyment :-)))

Pozdrawiam

Model Matchboxa zaskakuje dobrym spasowaniem elementów - szpachli się używa naprawdę w niewielkich ilościach .

Dla mnie dobrze , bo traktuję ten model treningowo przed innymi Wellingtonami ( w pudełkach czekają Mk.X z Italeri oraz Mk.Ic z MPMu + kilo żywicy ).

Sam Wellington to piękny kawał historii Polskich skrzydeł , w końcu aż cztery squadrony na nich latały , a takie smaczki jak 58-minutowa zwycięska walka samotnej maszyny z 304 sqn z trzema Ju-88 stanowią jeszcze większą zachętę żeby lepić

PZDR

Takich zwycięskich potyczek z ju-88 było więcej :-).

A widziałeś ten film o montowaniu wellingtona???

I to jeszcze matchbox... nie ma to to żadnych linii podziału na skrzydłach? Właśnie na allegro zauważyłem Łelingtona z Trumperera

Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy:D

Wellingtony Trumpetera to wielki Babilon i zło ( w każdym razie jeśli chodzi o powierzchnię płatów , czyli to co najważniejsze ) , na pewno go nie kupię .

Według mnie jedynymi zestawami Wellingtonów , które warto polecić , to zestawy MPM/Italeri .

PZDR

Powierzchnie płatów w wellingtonie trumpka, to skandal!!, ale mam nadzieje,że szpachla załatwi sprawę :-)) Ta w płynie. kiedyś taką kupiłem przez pomyłkę,ale może sie do tego modelu przyda. :-))

Ale poza tym model jest odrobinkę czyściej zrobiony niż MPM, ale patenty ma te same. Trumpek wygląda, jak poprawiony MPM, przy czym po tym liftingu płaty wyglądają okropnie.

Pozdrawiam

• 7 months later...
:super: I to jeszcze matchbox... nie ma to to żadnych linii podziału na skrzydłach? Właśnie na allegro zauważyłem Łelingtona z Trumperera

Wellington nie ma linii podziału, bo nie był blaszany ;) na konstrukcję geodetyczną naciągano płótno.

Mam w domu białego polskiego Wellingtona którego dokładnie 20 lat temu robił mój nieżyjący już Tato.

• 4 years later...

JEJCIU!!! Cóż moje piękne oczy widzą!!!? Dziadzia Wellington "zapałczak"!

Przywiozłem go sobie w 1980 roku z Neapolu. W dobie posuchy modelarskiej byłem wśród kolegów modelarzy na topie . A modelik stoi do dziś na półce i cieszy się dobrym zdrowiem

Mam takie dwa w przecholwani. Jeden będzie bombowy drugi coastal command. Oba oczywiście Polskie

Ten bombowy to L-jak Lucy. Mam sentyment do tej książki .

Tak, brodaty nos z ASV Mark III jest w zestawie, niestety Matchbox zapomniał o paru pomniejszych detalach (drga antena D/F, wyważenia steru kierunku).

Gdyby ktoś chciał popełnić model z wyrzutniami rakiet, też może spotkać go zawód.

PZDR

Wellington Matchboxa to stary, dobry vintage. Choć Revell chyba nadal go tłucze? Niedawno robiłem Novo/FROGa to mordęga była straszna, ale Wimpy ma cos w sobie... Mimo swoistej niezgrabnosci zawsze cieszy oko, tym bardziej z szachownicami!

Zyczę powodzenia ZIO!

Revell chwilo go nie tlucze, przestał 2 lata temu. Ale to dobry znak, bo zazwyczaj jak coś wycofują, to najprawdopodobniej wróci jako nowy model.

Zio czekamy na dalsze postępy prac

Revell chwilo go nie tlucze, przestał 2 lata temu. Ale to dobry znak, bo zazwyczaj jak coś wycofują, to najprawdopodobniej wróci jako nowy model.

Po tym co Revell zrobił z nowym Halifaxem , lepiej żeby dalej tłukli Matchboxa.

Niestety tematyka Wellingtona GR Mk.XIV wydaje się pogrzebana na dłuższy czas za sprawą Trumpeterowego gniota, a szkoda ...

PZDR

Boston? Nie jest to czeska produkcja MPM?

Tak jest, to przepak. Ale Revell też trochę wypuszcza ostatnio swoich opracowan. Może Halifax niezbyt udany (nie oglądałem, oprócz gondol silnikowych ma jakieś inne problemy?) ale np ich nowy Ju-88 jest naprawdę imponujący (Hasegawa się chowa!).

• 3 weeks later...
Tak, brodaty nos z ASV Mark III jest w zestawie, niestety Matchbox zapomniał o paru pomniejszych detalach (drga antena D/F, wyważenia steru kierunku).

Matchbox zapomniał również o jakimkolwiek wyposażeniu kabiny strzelca/ operatora radaru. Zieje tam czarną dziurą....