ZIO BY NAITT Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Wellington jaki jest każdy widzi ... Model made by Matchbox/Revell zapewne też ... http://www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/Inbox/w-z/wellington-mkx-i.htm Po trzech dniach dłubania mój egzemplarz wygląda tak : Kilkanaście minut temu podocinałem maski na oszklenie , mając nadzieję nanieść jutro barwę białą . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 W filmach dołączanych do encyklopedii lotnictwa "aviator collection" po 9,9PLN w kiosku,w numerze 13 pt "bombowce 2 wojny światowej" jest film o tym jak Anglicy montują wellingtona w 30 godzin. Jeśli tego nie widziałeś ,to gorąco polecam. Ps. sklejałem ten model(machbox wellington) jakieś 25 lat temu. znajomy z Francji mi przysłał. I do dzisiaj mam sentyment :-))) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Model Matchboxa zaskakuje dobrym spasowaniem elementów - szpachli się używa naprawdę w niewielkich ilościach . Dla mnie dobrze , bo traktuję ten model treningowo przed innymi Wellingtonami ( w pudełkach czekają Mk.X z Italeri oraz Mk.Ic z MPMu + kilo żywicy ). Sam Wellington to piękny kawał historii Polskich skrzydeł , w końcu aż cztery squadrony na nich latały , a takie smaczki jak 58-minutowa zwycięska walka samotnej maszyny z 304 sqn z trzema Ju-88 stanowią jeszcze większą zachętę żeby lepić PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Takich zwycięskich potyczek z ju-88 było więcej :-). A widziałeś ten film o montowaniu wellingtona??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Niestety ominęło mnie to szczęście :( , ale jeśli leży jeszcze w empiku to chętnie zanabędę . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 I to jeszcze matchbox... nie ma to to żadnych linii podziału na skrzydłach? Właśnie na allegro zauważyłem Łelingtona z Trumperera Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Wellingtony Trumpetera to wielki Babilon i zło ( w każdym razie jeśli chodzi o powierzchnię płatów , czyli to co najważniejsze ) , na pewno go nie kupię . Według mnie jedynymi zestawami Wellingtonów , które warto polecić , to zestawy MPM/Italeri . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Powierzchnie płatów w wellingtonie trumpka, to skandal!!, ale mam nadzieje,że szpachla załatwi sprawę :-)) Ta w płynie. kiedyś taką kupiłem przez pomyłkę,ale może sie do tego modelu przyda. :-)) Ale poza tym model jest odrobinkę czyściej zrobiony niż MPM, ale patenty ma te same. Trumpek wygląda, jak poprawiony MPM, przy czym po tym liftingu płaty wyglądają okropnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 A co to się tak nagle skończyło? Mogę prosić o kilka fotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 I to jeszcze matchbox... nie ma to to żadnych linii podziału na skrzydłach? Właśnie na allegro zauważyłem Łelingtona z Trumperera Wellington nie ma linii podziału, bo nie był blaszany ;) na konstrukcję geodetyczną naciągano płótno. Mam w domu białego polskiego Wellingtona którego dokładnie 20 lat temu robił mój nieżyjący już Tato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Myślę że pięć lat to odpowiednia ilość czasu dla leżakowania tematu, tak więc jedziemy dalej : na razie bez sensacji - wimpy czeka na podkład: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 JEJCIU!!! Cóż moje piękne oczy widzą!!!? Dziadzia Wellington "zapałczak"! Przywiozłem go sobie w 1980 roku z Neapolu. W dobie posuchy modelarskiej byłem wśród kolegów modelarzy na topie . A modelik stoi do dziś na półce i cieszy się dobrym zdrowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Mam takie dwa w przecholwani. Jeden będzie bombowy drugi coastal command. Oba oczywiście Polskie Ten bombowy to L-jak Lucy. Mam sentyment do tej książki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 O, no to się przyjrzę - ten nos kadłuba też był w zestawie, jak rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Tak, brodaty nos z ASV Mark III jest w zestawie, niestety Matchbox zapomniał o paru pomniejszych detalach (drga antena D/F, wyważenia steru kierunku). Gdyby ktoś chciał popełnić model z wyrzutniami rakiet, też może spotkać go zawód. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Wellington Matchboxa to stary, dobry vintage. Choć Revell chyba nadal go tłucze? Niedawno robiłem Novo/FROGa to mordęga była straszna, ale Wimpy ma cos w sobie... Mimo swoistej niezgrabnosci zawsze cieszy oko, tym bardziej z szachownicami! Zyczę powodzenia ZIO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Revell chwilo go nie tlucze, przestał 2 lata temu. Ale to dobry znak, bo zazwyczaj jak coś wycofują, to najprawdopodobniej wróci jako nowy model. Zio czekamy na dalsze postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Revell chwilo go nie tlucze, przestał 2 lata temu. Ale to dobry znak, bo zazwyczaj jak coś wycofują, to najprawdopodobniej wróci jako nowy model. Po tym co Revell zrobił z nowym Halifaxem , lepiej żeby dalej tłukli Matchboxa. Niestety tematyka Wellingtona GR Mk.XIV wydaje się pogrzebana na dłuższy czas za sprawą Trumpeterowego gniota, a szkoda ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Nie siedzę w czterosilnikowcach, bo nie ma na nie miejsca więc się nie wypowiadam Ale Boston im wyszedł bardzo ładny, jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Nie siedzę w czterosilnikowcach, bo nie ma na nie miejsca więc się nie wypowiadam Ale Boston im wyszedł bardzo ładny, jak dla mnie. Boston? Nie jest to czeska produkcja MPM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Boston? Nie jest to czeska produkcja MPM? Tak jest, to przepak. Ale Revell też trochę wypuszcza ostatnio swoich opracowan. Może Halifax niezbyt udany (nie oglądałem, oprócz gondol silnikowych ma jakieś inne problemy?) ale np ich nowy Ju-88 jest naprawdę imponujący (Hasegawa się chowa!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Dla zainteresowanych Dziadkiem http://allegro.pl/show_item.php?item=3031458807 Dziś się pokazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 3 Marca 2013 Autor Share Napisano 3 Marca 2013 Zapomniałem że założyłem warsztat Model już pomalowany, jeszcze przed poprawkami. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Żółtawo jakoś wygląda ten biały... Humbrol pewnie? W jakim oznakowaniu będzie maszyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Tak, brodaty nos z ASV Mark III jest w zestawie, niestety Matchbox zapomniał o paru pomniejszych detalach (drga antena D/F, wyważenia steru kierunku). Matchbox zapomniał również o jakimkolwiek wyposażeniu kabiny strzelca/ operatora radaru. Zieje tam czarną dziurą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi