abtb Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 Widzę że jakiś mały konkursik tutaj się odbywa A co jest nagrodą dla zwycięzcy? Bo coś czuję że mogę szarpnąć "głównego fanta" Obstawiam że ta dłoń należy do długowłosej brunetki A ze spraw technicznych - szpachluje się dopiero czy już pierwsze szlify popełnione? 23 godziny temu, Bengal napisał: Poszukuję planów odnośnie linii podziału Wieczorową pora postaram się pstryknąć nos w swoim Shackletonie, może to coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 Kadłub się szlifuje, 2 warstwa, silniki i skrzydła 1. 7 minut temu, abtb napisał: Obstawiam że ta dłoń należy do długowłosej brunetki No i wtopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 8 minut temu, Bengal napisał: No i wtopa Hyh, u fryzjera była? A wtopa to jest z moim "wytworem" leży i kwiczy. Jak nic w weekend będzie trzeba nadrobić zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2018 W dniu 18.12.2018 o 10:31, abtb napisał: Wieczorową pora postaram się pstryknąć nos w swoim Shackletonie, może to coś pomoże No i ja tam uda się niby mi się jeszcze nie spieszy ale niedługo by się przydały Tomku Minęło 8 dni, 3 warstwy szpachli i są jakieś efekty : mam 3 pytania a) czy pod białe kamo położyć zwykły szary podkład, czarny preshading czy lepiej inne kolory? b) nie wiem czy to mania, ale na zdjęciu nie ma 2/3 malutkich śladów po złączeniu kadłubów ale gołym okiem są, ja je widzę z jednej strony nałożyłbym szpachlę i wziąłbym papier i jeszcze raz przejechał ale z drugiej nie chce mi się bo i tak tego nie będzie widać.. czy to już nie jest czasem przesada hmmm ?:) c) czy lepiej nie sklejać skrzydeł, silników i zrobić linie podziału od nowa, czy skleić w całość zaszpachlować miejsca łączenia i dopiero ryć linie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Grudnia 2018 Share Napisano 20 Grudnia 2018 Witam Coś tam pstryknąłem na szybko strona lewa strona prawa w weekend postaram się pstryknąć fotki w świetle dziennym 3 godziny temu, Bengal napisał: czy lepiej nie sklejać skrzydeł, silników i zrobić linie podziału od nowa, czy skleić w całość zaszpachlować miejsca łączenia i dopiero ryć linie ? zdecydowanie lepiej "obrobić" kadłub przed przyklejeniem skrzydeł. Będziesz mógł go położyć na boku i swobodnie "rysować" linie 3 godziny temu, Bengal napisał: nie wiem czy to mania, ale na zdjęciu nie ma 2/3 malutkich śladów po złączeniu kadłubów ale gołym okiem są, ja je widzę z jednej strony nałożyłbym szpachlę i wziąłbym papier i jeszcze raz przejechał ale z drugiej nie chce mi się bo i tak tego nie będzie widać.. czy to już nie jest czasem przesada hmmm ?:) Kontrolnie psiknij po tych śladach podkładem. Jeżeli jest ok to śladów nie będzie widać ale jeżeli coś tam wylezie to zdecydowanie należy to zalać CA (po zmyciu podkładu, zwykła szpachla nie da rady) i przeszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2018 3 minuty temu, abtb napisał: w weekend postaram się pstryknąć fotki w świetle dziennym zmieniam termin Tomku na babarybę będzie gotowy mój shackleton, czeka mnie od ******* roboty dzięki.... 3 minuty temu, abtb napisał: zdecydowanie lepiej "obrobić" kadłub przed przyklejeniem skrzydeł. Będziesz mógł go położyć na boku i swobodnie "rysować" linie ok 4 minuty temu, abtb napisał: Kontrolnie psiknij po tych śladach podkładem. Jeżeli jest ok to śladów nie będzie widać ale jeżeli coś tam wylezie to zdecydowanie należy to zalać CA (po zmyciu podkładu, zwykła szpachla nie da rady) i przeszlifować psikane było, 3 warstwy, ale jak się przypatrzę to dalej to widzę ... ale chce to widzieć... no nic, weekend przede mną można bawić się ze szpachlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 8 godzin temu, Bengal napisał: zmieniam termin To i niech tak będzie. Ja w każdym bądź razie będę starał się zrobić na Mińsk. 8 godzin temu, Bengal napisał: psikane było, 3 warstwy, ale jak się przypatrzę to dalej to widzę . Może plastik się "łuszczy"? Chyba coś podobnego miałem w Lightningu. No nic, działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2018 Dobry, święta, święta i po świętach trzeba wrócić do roboty W dniu 21.12.2018 o 07:17, abtb napisał: No nic, działaj dalej Działam powolutku do przodu W dniu 12.12.2018 o 10:42, joles napisał: BTW: ile to ma rozpiętości? Na chwilę obecną długości 36cm na 50,5cm. A tak na boku złożyłem sobie pierwszy model bandai teraz trzeba go rozłożyć, pomalować i złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 3 godziny temu, Bengal napisał: teraz trzeba go rozłożyć, pomalować i złożyć Ale klocków Lego się nie maluje Te szpary przy silnikach zewnętrznych to nowy standard Airfixa czy też są jeszcze nie przyklejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2018 5 minut temu, abtb napisał: Te szpary przy silnikach zewnętrznych to nowy standard Airfixa czy też są jeszcze nie przyklejone? nie są przyklejone oczywiście taśma i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Dla mnie jest kwestia wyboru Shackletona rozwiązana. Revell na 2019 zapowiedział najpiękniejszego, czyli MR.3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 24 minuty temu, mbrnnr napisał: Revell na 2019 zapowiedział najpiękniejszego, czyli MR.3. To była tylko kwestia czasu. Jak wspomniałem w swoim warsztacie kadłub do wersji AEW 2 jest technologicznie podzielony za kabiną tak aby można było dodać nos z przednim podwoziem. Więc jest szansa na te same wypraski tylko z innym nosem i kalkami. No może jeszcze odrobina elektroniki innego sortu. Oby tylko nie wznowili swojego starego strucla bo wtedy to będzie niezła beka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Wiem, że to była kwestia czasu, dlatego czekałem z zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 No to ja wiem co chce na gwiazdkę w 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 Cześć, mam pytanie, siedziałem wczoraj nad jednym skrzydłem i przerysowałem większość linii nitów. Jednak jak teraz patrzę na zdjęcia to nity są wypukłe : jeśli użyję nitowadła od trumpka to moje będą wklęsłe, więc lipa. Jest jakiś sposób na wypukłe nity ? Czy odpuścić nitowanie ? zdjęcie jeszcze przed narysowaniem linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 29 minut temu, Bengal napisał: jeśli użyję nitowadła od trumpka to moje będą wklęsłe, więc lipa. Ostro! Ja swoją "trąbkę" oddałem bo to "narzędzie" to się raczej do nitowania w tej skali nie nadaje. Proponuję RB Rivet. O wiele bardziej poręczne i przyjemne w użyciu Jedyne wyjście żeby nity były wypukłe to użycie kalkomanii. Chyba jakaś czeska firma je robi. Jeżeli po nitowaniu nie będziesz szlifował nitów to będą one wypukłe. takie małe "kopce kreta" z dziurką w środku. Jak chcesz przenitować całego latawca to "miech" z głowy. Do pomocy przy nitowaniu polecam jakiś pasek z blaszki (na skrzydła i usterzenie) oraz taśmę Dymo na kadłub do prowadzenia nitowadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 9 minut temu, abtb napisał: Proponuję RB Rivet. wróć, oczywiście mam to nitowadło a nie trumpka - nie wiem czemu tak napisałem 10 minut temu, abtb napisał: Jedyne wyjście żeby nity były wypukłe to użycie kalkomanii. Chyba jakaś czeska firma je robi. Jeżeli po nitowaniu nie będziesz szlifował nitów to będą one wypukłe. takie małe "kopce kreta" z dziurką w środku. To muszę sprawdzić na boku jaki będzie efekt, raczej bym nie szlifował więc efekt będzie dobry ? Nie wiem czy już nie za dużo kombinowania. 11 minut temu, abtb napisał: Jak chcesz przenitować całego latawca to "miech" z głowy Mogą być nawet 2 miechy, tylko żeby było warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 3 minuty temu, Bengal napisał: raczej bym nie szlifował więc efekt będzie dobry ? Raczej tak po japońsku, jako tako. Na pewno będą lepiej widoczne i wyczuwalne pod palcem. Ale czy będzie to dobrze wyglądać w tej skali? No nie wiem. Ja zawsze szlifuję na gładko i czyszczę pędzelkiem. Ostatecznie przemywam IPĄ która oczyszcza z pyłu i przede wszystkim odtłuszcza. "surówka" po przeszlifowaniu efekt końcowy 13 minut temu, Bengal napisał: tylko żeby było warto Warto, tym bardziej na takiej "desce". Tylko pamiętaj że tak naprawdę to zależy na tym żeby były one lekko widoczne, a właściwie powinna być świadomość że one tam są ale na pewno nie powinny wyglądać jak nitowanie mostu. Do tej skali najlepiej szwy nitowe nitować rozstawem 0,75mm lub 0,65mm. Przepraszam za zaśmiecanie wątku swoimi zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 2 minuty temu, abtb napisał: Przepraszam za zaśmiecanie wątku swoimi zdjęciami wybaczone. dzięki za rady - zaryzykuję i będę nitował cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Zrób normalnie nity nitowadłem. Nity wypukłe robi HGW, ale do tego modelu będą kosztować tyle co trzy modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 9 godzin temu, mbrnnr napisał: Nity wypukłe robi HGW, ale do tego modelu będą kosztować tyle co trzy modele. odpada 9 godzin temu, mbrnnr napisał: Zrób normalnie nity nitowadłem. tak też chcę uczynić naniosłem do końca linie pod nitowanie, ale nie jestem zbytnio zadowolony z tego wyglądu. Wydaje mi się, że troszkę jest tego za dużo. Jako, że pierwszy raz będę robił nitowanie i mam tylko jedno podejście to chciałbym to dobrze zrobić Nie przyklejałem taśmy, tylko od kartony/tektury rysowałem, zmazać i od nowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Z mojego, bardzo małego doświadczenia mam już takie spostrzeżenia: dobrze jest poćwiczyc na czymś, bo jak do każdego narzędzia, trzeba rękę przyzwyczaić; dokręć dobrze kółko nitowadła, żeby nie miało luzów na boki ale tez żeby nie kręciło się za ciasno; na innym modelu możesz poćwiczyć sile docisku, szlifowanie i oczyszczanie dziurek; po oczyszczeniu, sprawdź, czy wielkość nitów jest odpowiadająca twoim zamierzeniom, pomaluj kilkoma warstwami farby i zobacz czy farba nie zalała nitów; jak nabierzesz wprawy, to krótkie linie nitów powinieneś dać radę zrobić od ręki. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2019 dobry dzień, nie mogłem wczoraj wytrzymać i ponitowałem troszkę czego mogę użyć zamiast taśmy dymo ? taśma tamiyi jest za cienka jednak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 3 Stycznia 2019 Share Napisano 3 Stycznia 2019 https://www.petrostar.pl/lakiernictwo/tasmy-i-folie-lakiernicze/3m/3m-06404-scotch-317mm-tasma-maskujaca-cienkolin,p1140454337 Polecam tą taśmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 Dobry, postępu ciąg dalszy, skończyłem ze szpachla w miejscach łączenia kadłubów, zeszlifowałem wypukłe linie podziału i zacząłem ryć wklęsłe (chyba tego najbardziej nie nawidzę i chyba robię to po raz ostatni) : można się pastwić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi