Skocz do zawartości

Lancia Delta HF Integrale - 1:24 Hasegawa

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Stojkovic napisał:

To własnie skutek pisania posta na telefonie gdzie słownik automatycznie gwałci myśl...

Bo telefon służy do telefonowania. :bleh:

Poza tym czasami warto przeczytać to co się napisało. Szczególnie gdy się wykonuje tak odpowiedzialny zawód.

Przód mi się podoba. Tył - mniej. Tak jakoś płasko jest w odbiorze - lampy z widocznym pinem w środku, uszczelki szyb postrzępione, widać, że niektóre elementy robione z pędzla/markera.  Poczekam na efekt końcowy z podstawką.

Z mojej perspektywy samo doprowadzenie do końca tego projektu będzie sukcesem.

Za model zabrałem się 3 lata temu z praktycznie zerową wiedzą z zakresu cywili.

Dziś bardzo wiele zrobiłbym inaczej włącznie z uszczelkami.

Tak czy siak, model będzie ukończony a cenne doświadczenie zebrane i wykorzystane do kolejnych projektów niebawem.

• 2 weeks later...

Podstawka już prawie gotowa. Możecie ocenić różnice z poprzedniej fotki. 

Teraz muszd jedynie przybrudzić asfalt i kola pojazdu i ogarnąć przewody elektryczne. 

20220319_194148.jpg

20220319_194204.jpg

20220319_194218.jpg

20220319_194309.jpg

20220319_194324.jpg

20220319_194339.jpg

20220319_194442.jpg

20220319_194517.jpg

20220319_194553.jpg

• Like 1

Koła wyglądają jakby nie były integralną częścią samochodu, żyją swoim życiem. W wielu miejscach linie podziału blach prawie nie istnieją. Ja rozumiem, że dioramka, zabrudzenia, efekt ruchu - jako całość prezentuje się super. Ale jak spojrzeć tylko na detale samochodu, to dużo jest rzeczy zrobionych niestarannie. 

Edycja: im dłużej oglądam tym więcej dostrzegam, np nierówno namalowane czarne detale jak klamki, uszczelki. Wkład lusterka to brzydka srebrna farba z grudkami, bąble powietrza pod kalkomanią.

Edytowane przez nn31
,

Oczywiście ciężko spierać się z faktami.

Mam pełną świadomość bardzo wielu niedociągnięć w tym modelu. z mojej strony. Niestety rozpoczynając zmagania z tym modelem jakieś 3 lata temu nie wiedziałem właściwie nic o metodach działania w cywilach (np. malowanie uszczelek z aerografu po uprzednim maskowaniu i o pogłębianiu linii podziału). Od ponad dekady lubuję się w modelach pancernych i tam takie rzeczy jak uszczelki jedzie się z pędzla. Miejcie to na uwadze.  Z tego powodu zalezało mi tez na zrobieniu podstawki by odbiór był całości a nie tylko samego modelu.

• Like 1

Tu nie ma co zaklinać rzeczywistości. Jestem na etapie uczenia się i popelniania błędów. Kolejna delete zrobię o niebo lepiej. 

Tu fotki po przyklejeniu modelu do podstawki. Czeka mnie jeszcze tylko polutowanie kabli od ledow. 

20220321_074603.jpg

20220321_074633.jpg

20220321_074658.jpg

20220321_074627.jpg

20220321_073441.jpg

20220321_073703.jpg

20220321_073806.jpg

• Like 1

Podstawka dodała uroku, to jest pewna.  Masz może obrazek na którym się wzorowałeś? Jedynie razi mnie ta mocna kontra na kołach - model musiałby być ustawiony bardziej równolegle do frontu.  Może przetestuj wersję z mniejszą kontrą albo zmień ustawienie kół na wchodzenie w normalny zakręt.