Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To własnie skutek pisania posta na telefonie gdzie słownik automatycznie gwałci myśl...

Napisano
7 godzin temu, Stojkovic napisał:

To własnie skutek pisania posta na telefonie gdzie słownik automatycznie gwałci myśl...

Bo telefon służy do telefonowania. :bleh:

Poza tym czasami warto przeczytać to co się napisało. Szczególnie gdy się wykonuje tak odpowiedzialny zawód.

Napisano

A w kwestii samego modelu jakieś uwagi?

Napisano

Przód mi się podoba. Tył - mniej. Tak jakoś płasko jest w odbiorze - lampy z widocznym pinem w środku, uszczelki szyb postrzępione, widać, że niektóre elementy robione z pędzla/markera.  Poczekam na efekt końcowy z podstawką.

Napisano

Z mojej perspektywy samo doprowadzenie do końca tego projektu będzie sukcesem.

Za model zabrałem się 3 lata temu z praktycznie zerową wiedzą z zakresu cywili.

Dziś bardzo wiele zrobiłbym inaczej włącznie z uszczelkami.

Tak czy siak, model będzie ukończony a cenne doświadczenie zebrane i wykorzystane do kolejnych projektów niebawem.

Napisano

Przedstawiam koncepcję podstawki z Korsyki i wstępnie przygotowane materiały 

20220307_082544.jpg

20220307_082252.jpg

• Like 1
Napisano

Pamiętam, że kiedyś polałem klejem styropian. Zaczął się jak by palić. 

Napisano

To chyba raczej nie klejem do drewna robiłeś?

Napisano

Słuszna uwaga. Mógł to być jakiś butapren albo ca. 

• 2 weeks later...
Napisano

Podstawka już prawie gotowa. Możecie ocenić różnice z poprzedniej fotki. 

Teraz muszd jedynie przybrudzić asfalt i kola pojazdu i ogarnąć przewody elektryczne. 

20220319_194148.jpg

20220319_194204.jpg

20220319_194218.jpg

20220319_194309.jpg

20220319_194324.jpg

20220319_194339.jpg

20220319_194442.jpg

20220319_194517.jpg

20220319_194553.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Koła wyglądają jakby nie były integralną częścią samochodu, żyją swoim życiem. W wielu miejscach linie podziału blach prawie nie istnieją. Ja rozumiem, że dioramka, zabrudzenia, efekt ruchu - jako całość prezentuje się super. Ale jak spojrzeć tylko na detale samochodu, to dużo jest rzeczy zrobionych niestarannie. 

Edycja: im dłużej oglądam tym więcej dostrzegam, np nierówno namalowane czarne detale jak klamki, uszczelki. Wkład lusterka to brzydka srebrna farba z grudkami, bąble powietrza pod kalkomanią.

Edytowane przez nn31
,
Napisano

Oczywiście ciężko spierać się z faktami.

Mam pełną świadomość bardzo wielu niedociągnięć w tym modelu. z mojej strony. Niestety rozpoczynając zmagania z tym modelem jakieś 3 lata temu nie wiedziałem właściwie nic o metodach działania w cywilach (np. malowanie uszczelek z aerografu po uprzednim maskowaniu i o pogłębianiu linii podziału). Od ponad dekady lubuję się w modelach pancernych i tam takie rzeczy jak uszczelki jedzie się z pędzla. Miejcie to na uwadze.  Z tego powodu zalezało mi tez na zrobieniu podstawki by odbiór był całości a nie tylko samego modelu.

• Like 1
Napisano

Doceniam, że nie obrażasz się na krytykę. Dobrze, że dostrzegasz to wszystko, co oznacza że kolejny model będzie dużo lepszy. 

• Like 1
Napisano

Tu nie ma co zaklinać rzeczywistości. Jestem na etapie uczenia się i popelniania błędów. Kolejna delete zrobię o niebo lepiej. 

Tu fotki po przyklejeniu modelu do podstawki. Czeka mnie jeszcze tylko polutowanie kabli od ledow. 

20220321_074603.jpg

20220321_074633.jpg

20220321_074658.jpg

20220321_074627.jpg

20220321_073441.jpg

20220321_073703.jpg

20220321_073806.jpg

• Like 1
Napisano

Podstawka dodała uroku, to jest pewna.  Masz może obrazek na którym się wzorowałeś? Jedynie razi mnie ta mocna kontra na kołach - model musiałby być ustawiony bardziej równolegle do frontu.  Może przetestuj wersję z mniejszą kontrą albo zmień ustawienie kół na wchodzenie w normalny zakręt.