Skocz do zawartości

Efekt przegrzanej blachy.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o to jak uzyskać efekty przegrzania  podobne do tych  na zamieszczonym zdjęciu?  Co do uzyskania zróżnicowanej , bazowej powierzchni za pomocą metalizerów to wiem jak to zrobić.  Niestety nie bardzo wiem jakiej techniki użyć i jakich farb do odwzorowania tych niebiesko-fioletowych "placków". Używam metalizerów Model Mastera, lecz nie ma w ich palecie metalicznego fioletu czy niebieskiego. Myślałem o clearach Tamiyi i ich miksowaniu (np. czerwonego z niebieskim w różnych proporcjach) i ich wielowarstwowym nanoszeniu na bazową powierzchnię metalizerów. Są też Alclady z serii hot metal. Jednak tych ostatnich nigdy nie używałem i nie wiem czy się nie pogryzą z MM. Czytałem też o możliwości zastosowań pigmentów. Możliwości jest sporo z tego co wiem. Nie chodzi mi nawet o to by ktoś dzielił się swoją cenną wiedzą w całości, tyle chociaż o jakieś nakierowanie na wypróbowane metody. Przymierzam się do wykonania Su-27 w 1:48 . Zamieszczone zdjęcie jest mojego autorstwa, robione w Łasku w zeszłym roku. Co prawda to dysza MiGa -29,, ale dobrze widać na niej te przebarwienia. Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

FOT6130.JPG

Edytowane przez Marcin K.

Myślę że łączenie Bilmodeli z metalizerami MM to ryzykowny pomysł. Odnośnie tych pisaków obejrzałem film na yt ukazujący ich właściwości, np możliwość zastosowania techniki laserunkowej, itp. Zaintrygowało mnie to do tego stopnia że dokładnie przejrzałem ofertę tej firmy i zamówiłem kilka sztuk. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W ogóle to doszedłem do wniosku że warto na bieżąco śledzić oferty sklepów dla artystów. Jeszcze raz dzięki za poradę mbrnnr?

W dniu 24.12.2018 o 23:44, mbrnnr napisał:

Jedna z metod. 

FB_IMG_1545691358649.jpg

To ja się podpytam z ciekawości - skąd na stateczniku poziomym mogły by powstać takie przebarwienia jak na tym modelu? Autor pokazywał jakieś zdjęcia referencyjne?

Edytowane przez stakor1
  • Like 1

Jawkers, widzę że Solo mnie uprzedził. Zaraz na początku poszukiwań trafiłem na taki sklep: https://www.sklepfc.pl/  i z niego po dłuższym rozeznaniu zamawiałem. Mają chyba pełną ofertę wyrobów firmy Faber Castell. Dokładniejszy link do pisaków: https://www.sklepfc.pl/artykuly-artystyczne-faber-castell/pisaki-dla-artystow-pitt-artist-pen-faber-castell Można prócz zestawów zamówić też pojedyncze sztuki.  Zamówiłem te z końcówką typu B (brusch) o nr 110,134,136, 247 i 175 . Takie wydały mi się  najbardziej odpowiednie. 

Obejrzałem też kilka prezentacji na YT, z których do gustu przypadła mi ta bo zawiera kilka praktycznych i konkretnych informacji: https://www.youtube.com/watch?v=5ushKbuCMSY. Cały materiał jest interesujący, a niecierpliwi mogą zacząć od siódmej minuty. Fajnie pokazane są, właściwości i potencjalne możliwości pisaków w podstawowych technikach. Co prawda test jest na papierze ale podobnie powinny zachowywać się na tworzywie, czy powierzchni pomalowanej. Jak zresztą widać na zdjęciach zamieszczonych przez mbrnnr  , efekt użycia ( jak dla mnie) warty choćby wypróbowania. Ciekawe uzupełnienie i swoista alternatywa dla dobrych, lecz niestety drogich metalizerów, jak choćby hot metal alclada.

Edytowane przez Marcin K.

Musze zapytać bo nie daje mi to spokoju a nasuwa się samo, daleczego nie stosujecie na chrom lub czyste aluminium,  farb przezroczystych, wyjdzie taniej a efekt napewno podobny lub lepszy. 

Te pisakopędzelki są dobre, bo pozwalają aplikować dany kolor punktowo, czego w praktyce nie zrobisz aerografem. Będą przydatne do drobnych przebarwień i miejscowych efektów przepaleń. Na dyszach i gondolach silników takich efektów aerografem i clearami raczej nie dasz rady osiągnąć.

18 godzin temu, Bobek napisał:

chodzi o intensywnosc koloru?

Chodzi o mieszanie kolorów, przejścia. Możesz zrobić bazę i jakiś mapping aerografem, ale później już jest trudno. Do tych przebarwień sprawdza się malowanie mokre w mokre lub ożywienie warstwy. Tego po prostu je da się zrobić tylko aerografem. Pisaki mają dodatkową zaletę w intensywności i precyzji. 

Na razie, uważam, nie ma lepszej metody. 

BTW mam Bilmodele i cleary MRP i choć jedne i drugie są świetne, to same farby są za mało. 

Tymi mazakami też wszystkiego nie zrobisz, takie efekty jak na zdjęciu tej dyszy MiGa-29 to i tak najłatwiej zrobić gąbką z Maskolem i aerkiem. Same mazaki takich efektów raczej nie dadzą. W ogóle żeby dobrze zrobić takie przegrzane dysze albo gondole silników to trzeba mieszać wiele technik. Ja w swoim życiu jeszcze nie widziałem chyba naprawdę dobrze zrobionych przepaleń na rosyjskich gondolach silników z rodziny Su-27. To jest naprawdę bardzo trudny temat, ze względu na ilość, rozmiary i układ przebarwień jakie tam występują. Wszelkie wariacje na ten temat to mniejsze lub większe uproszczenia.