Marcin K. Napisano 24 Grudnia 2018 Share Napisano 24 Grudnia 2018 (edytowane) Mam pytanie o to jak uzyskać efekty przegrzania podobne do tych na zamieszczonym zdjęciu? Co do uzyskania zróżnicowanej , bazowej powierzchni za pomocą metalizerów to wiem jak to zrobić. Niestety nie bardzo wiem jakiej techniki użyć i jakich farb do odwzorowania tych niebiesko-fioletowych "placków". Używam metalizerów Model Mastera, lecz nie ma w ich palecie metalicznego fioletu czy niebieskiego. Myślałem o clearach Tamiyi i ich miksowaniu (np. czerwonego z niebieskim w różnych proporcjach) i ich wielowarstwowym nanoszeniu na bazową powierzchnię metalizerów. Są też Alclady z serii hot metal. Jednak tych ostatnich nigdy nie używałem i nie wiem czy się nie pogryzą z MM. Czytałem też o możliwości zastosowań pigmentów. Możliwości jest sporo z tego co wiem. Nie chodzi mi nawet o to by ktoś dzielił się swoją cenną wiedzą w całości, tyle chociaż o jakieś nakierowanie na wypróbowane metody. Przymierzam się do wykonania Su-27 w 1:48 . Zamieszczone zdjęcie jest mojego autorstwa, robione w Łasku w zeszłym roku. Co prawda to dysza MiGa -29,, ale dobrze widać na niej te przebarwienia. Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Edytowane 24 Grudnia 2018 przez Marcin K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Grudnia 2018 Share Napisano 24 Grudnia 2018 Jedna z metod. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 25 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2018 Dzięki serdeczne mbrnnr O coś takiego właśnie mi chodziło. Spytam jeszcze czy czy wypróbowywałeś te markery? Tak czy inaczej już się rozglądam za nimi. Efekty są naprawdę przekonujące. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Grudnia 2018 Share Napisano 25 Grudnia 2018 Nie, nie mam Faber-Castell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 25 Grudnia 2018 Share Napisano 25 Grudnia 2018 Bilmodel robi farbki do tego nr. 027 - 029 (zdj z ich strony fb) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Grudnia 2018 Share Napisano 25 Grudnia 2018 Te Bilmodele są bardzo fajne, ale nie ma mowy o takiej intensywności kolorów. Mam, korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 25 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2018 Myślę że łączenie Bilmodeli z metalizerami MM to ryzykowny pomysł. Odnośnie tych pisaków obejrzałem film na yt ukazujący ich właściwości, np możliwość zastosowania techniki laserunkowej, itp. Zaintrygowało mnie to do tego stopnia że dokładnie przejrzałem ofertę tej firmy i zamówiłem kilka sztuk. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W ogóle to doszedłem do wniosku że warto na bieżąco śledzić oferty sklepów dla artystów. Jeszcze raz dzięki za poradę mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Grudnia 2018 Super Moderator Share Napisano 25 Grudnia 2018 Godzinę temu, Marcin K. napisał: przejrzałem ofertę tej firmy i zamówiłem kilka sztuk. Mogę prosić o link do sklepu, w którym mają te kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 24.12.2018 o 23:44, mbrnnr napisał: Jedna z metod. To ja się podpytam z ciekawości - skąd na stateczniku poziomym mogły by powstać takie przebarwienia jak na tym modelu? Autor pokazywał jakieś zdjęcia referencyjne? Edytowane 26 Grudnia 2018 przez stakor1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 6 godzin temu, jawkers napisał: Mogę prosić o link do sklepu, w którym mają te kolory. Na przykład https://www.sklepdlaplastykow.pl/pitt-artist-pen-brush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Grudnia 2018 Super Moderator Share Napisano 26 Grudnia 2018 Solo dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 @stakor1 te przebarwienia są dość typowe dla Su-35. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 26 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Jawkers, widzę że Solo mnie uprzedził. Zaraz na początku poszukiwań trafiłem na taki sklep: https://www.sklepfc.pl/ i z niego po dłuższym rozeznaniu zamawiałem. Mają chyba pełną ofertę wyrobów firmy Faber Castell. Dokładniejszy link do pisaków: https://www.sklepfc.pl/artykuly-artystyczne-faber-castell/pisaki-dla-artystow-pitt-artist-pen-faber-castell Można prócz zestawów zamówić też pojedyncze sztuki. Zamówiłem te z końcówką typu B (brusch) o nr 110,134,136, 247 i 175 . Takie wydały mi się najbardziej odpowiednie. Obejrzałem też kilka prezentacji na YT, z których do gustu przypadła mi ta bo zawiera kilka praktycznych i konkretnych informacji: https://www.youtube.com/watch?v=5ushKbuCMSY. Cały materiał jest interesujący, a niecierpliwi mogą zacząć od siódmej minuty. Fajnie pokazane są, właściwości i potencjalne możliwości pisaków w podstawowych technikach. Co prawda test jest na papierze ale podobnie powinny zachowywać się na tworzywie, czy powierzchni pomalowanej. Jak zresztą widać na zdjęciach zamieszczonych przez mbrnnr , efekt użycia ( jak dla mnie) warty choćby wypróbowania. Ciekawe uzupełnienie i swoista alternatywa dla dobrych, lecz niestety drogich metalizerów, jak choćby hot metal alclada. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Marcin K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 Musze zapytać bo nie daje mi to spokoju a nasuwa się samo, daleczego nie stosujecie na chrom lub czyste aluminium, farb przezroczystych, wyjdzie taniej a efekt napewno podobny lub lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 Nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 chodzi o intensywnosc koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 Te pisakopędzelki są dobre, bo pozwalają aplikować dany kolor punktowo, czego w praktyce nie zrobisz aerografem. Będą przydatne do drobnych przebarwień i miejscowych efektów przepaleń. Na dyszach i gondolach silników takich efektów aerografem i clearami raczej nie dasz rady osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 jak to się zabezpiecza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 18 godzin temu, Bobek napisał: chodzi o intensywnosc koloru? Chodzi o mieszanie kolorów, przejścia. Możesz zrobić bazę i jakiś mapping aerografem, ale później już jest trudno. Do tych przebarwień sprawdza się malowanie mokre w mokre lub ożywienie warstwy. Tego po prostu je da się zrobić tylko aerografem. Pisaki mają dodatkową zaletę w intensywności i precyzji. Na razie, uważam, nie ma lepszej metody. BTW mam Bilmodele i cleary MRP i choć jedne i drugie są świetne, to same farby są za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 12 godzin temu, golf czarny napisał: jak to się zabezpiecza? Lakierem bezbarwnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Tymi mazakami też wszystkiego nie zrobisz, takie efekty jak na zdjęciu tej dyszy MiGa-29 to i tak najłatwiej zrobić gąbką z Maskolem i aerkiem. Same mazaki takich efektów raczej nie dadzą. W ogóle żeby dobrze zrobić takie przegrzane dysze albo gondole silników to trzeba mieszać wiele technik. Ja w swoim życiu jeszcze nie widziałem chyba naprawdę dobrze zrobionych przepaleń na rosyjskich gondolach silników z rodziny Su-27. To jest naprawdę bardzo trudny temat, ze względu na ilość, rozmiary i układ przebarwień jakie tam występują. Wszelkie wariacje na ten temat to mniejsze lub większe uproszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Dlatego napisałem, że aerograf to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi