Grzes Napisano 23 Listopada 2023 Autor Share Napisano 23 Listopada 2023 Moim zdaniem grafika dość niefortunna, bo sugeruje, że owa rocznica była 23.11.1953r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Dokończyłem Fokę. Proszę nie zwracajcie uwagi na malowanie, nie jest dokładnie takie jak powinno być, chodziło głównie o sprawdzenie kalkomanii. Powinien z tego co wiem być cały pomarańczowy z białymi bokami i trójkątnym znakiem na stateczniku pionowym. Na zdjęciu wydaje się, że ster wysokości razem ze statecznikiem poziomym również jest koloru białego. Na zdjęciach również nie widać numerów rejestracyjnych na skrzydłach. (Zdjęcia zaraz dodam bo mam na komputerze). Edytowane 25 Listopada 2023 przez Vieh_san 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Jedna uwaga. Wg: http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/displayimage.php?album=458&pos=0 SP-2070 to Foka A . Wg PKL tom VI to drugi prototyp Foki. Edytowane 25 Listopada 2023 przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 24 minuty temu, Wojtek59 napisał: Jedna uwaga. Wg: http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/displayimage.php?album=458&pos=0 SP-2070 to Foka A . Wg PKL tom VI to drugi prototyp Foki. No to wtedy by się nawet zgadzało, bo na planach z których korzystałem były numery 2070. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 O ile dobrze zrozumiałem opis w PKL VI - to ta Foka miała klejoną osłonę kabiny pilota, składającą się z dwóch, rozwijalnych, części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Prawie na pewno zrobiłeś jeden z prototypów. Poniżej inne plany, również prototypu: Kwestię rozmieszczenia rejestracji regulują przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 11 minut temu, Wojtek59 napisał: Prawie na pewno zrobiłeś jeden z prototypów. Poniżej inne plany, również prototypu: Kwestię rozmieszczenia rejestracji regulują przepisy. Te plany też miałem, wychodzi na to, że 2069 to był pierwszy prototyp. Jeśli chodzi o nr rej. To kalki do tych na skrzydłach też przygotowałem wg planów, ale na zdjęciach ich nie widzę, a myślę, że na tym od góry powinno je być widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Tu widać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 No tak, ale miałem na myśli, że na tym konkretnym egzemplarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Jakość zdjęcia jest tak niska, że ja bym się nie zdecydował brać je za wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 To czy plany pokazują prototyp czy nie ma znaczenie. Przy Sroce przesuwam płaty do przodu, bo na planach użytych przez @Vieh_san były one mocno cofnięte, ale na seryjnych wyglądają na położone blisko kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) W Skrzydłach w Miniaturze nr 19 jest monografia Pirata autorstwa Pana Luranca. Jakiś czas temu wrzuciłem rysunki Bąka teraz daję Ogara. Motoszybowiec to też szybowiec. I czeskie plany Cobry Edytowane 25 Listopada 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Jest jeszcze jeden plan Ogara No i monografia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Zresztą monografia SZD Cobra też się pojawiła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Nie polski szybowiec Na stronie Airfixa piszą że Slingsby Venture Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 19 godzin temu, jmx62 napisał: Nie polski szybowiec Na stronie Airfixa piszą że Slingsby Venture https://www.gaugemasterretail.com/gaugemaster-gm443.html Modele na dioramę dla kolejkowców w skali 00, czyli ok. 1:76. Z grubsza samoloty przypomina, ale jak się przyjrzeć z bliska: to nie wygląda to najlepiej. 19 godzin temu, jmx62 napisał: Na stronie Airfixa piszą że Slingsby Venture Slingsby Venture to motoszybowiec. Od biedy ten samolocik z lewej mógłby go udawać. Na podstawie rejestracji szybowiec mógłby być Glasflugel 304S. Dokładność odwzorowania również niezwykła. Na zdjęciu inny egzemplarz, ale nie znalazłem akuratnej fotki G-HPJT. http://www.rcawsey.co.uk/hph304.htm Dwusilnikowiec udaje chyba Pipera Azteca (latał z regiem G-AYTD, a na jednosilnikowcu podobne litery są naklejone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Bo to jest zestaw na makietę kolejową gdzie pierwsze skrzypce mają grać lokomotywy, wagony, domki stacji kolejowych, semafory rozjazdy tunele itp a cała reszta stanowi tło. Może ktoś z kolegów kolejarzy buduje makietę z lotniskiem aeroklubowym w tle to ma gotowy zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Przypadkiem natrafiłem na stronkę z kilkoma planami różnych szybowców https://drawingdatabase.com/category/aircraft/glider-aircraft/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Stare, znane i nie zawsze dobre. Trzeba bardzo uważać, np. Lunak - to przedruk z czeskiego L+K Dodatkowo - druga strona (ale za niektóre plany trzeba płacić) : The largest free blueprint and vector drawing collection on the Internet - 25.000 vector templates for sale (the-blueprints.com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2023 Panowie, ponieważ projekt powoli, ale systematycznie się rozrasta, w pierwszym poście wrzuciłem spis treści w którym wrzuciłem wg. mnie najważniejsze informacje. Jeśli macie jakieś sugestie co do jego wyglądu, uzupełnienia, funkcjonalności - piszcie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 MDM-1 Fox przerobiony na motoszybowiec. Odrzutowy. https://www.facebook.com/100000684713252/posts/pfbid084NZQ8WrNKxAhYv9r6YkpQwL5h8pkLZzbwFutVZ4zED3JGFtXTNC8TishwsxrwYml/?app=fbl 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 W dniu 25.11.2023 o 16:05, Vieh_san napisał: Vieh_san - w monografii SZD-24 Foka 4 znalazłem zdjęcia Twojej Foki trochę lepszej jakości, gdzie widać rejestrację na dolnej powierzchni lewego skrzydła: oraz zdjęcie z widoczną rejestracją na górnej powierzchni prawego skrzydła: Jest jeszcze kilka innych zdjęć tego egzemplarza. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 Sebastian Kawa 18. raz został mistrzem świata. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 Wracając do Foki - jeszcze to zdjęcie w kolorze: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 W Martoli 8 szybowców w skali 1:48. Edycja limitowana ARDPOLU ! https://www.martola.com.pl/pl307/produkty5849/SZD_48_Jantar_Standard_3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi