Grzes Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Swoją drogą, zastanawiam się czy te dość długie skrzydła w szybowcach 1:48 nie odkształcą się z upływem czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 Gdzieś na jakimś zagranicznym forum widziałem jak jakiś koleś rył w skrzydłach rowek mniej wiecej tam gdzie był dźwigar, wpuszczał chyba mosiężny pręt i zalewał CA, później szlifowanko itp. Rzekomo pomagało na oklapnięcia skrzydełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 i to jest dobry pomysl tyle tylko, ze drut to bym juz ze stali weglowej wpakowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 48 minut temu, BRAVO112 napisał: i to jest dobry pomysl tyle tylko, ze drut to bym juz ze stali weglowej wpakowal No to wtedy podwozie się połamie bo bedzie za ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 To może pręciki węglowe pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 podwozie sie nie polamie, bo drut stalowy o tej samej wytrzymalosci, bedzie o polowe cienszy a preciki weglowe - nie wiem, gdzie o takie cos pytac sa koncowki weglowe do wedek, ale te maja min 1mm ( chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 4 godziny temu, jmx62 napisał: stali weglowej wolframowej Popytaj w firmach zajmujących się cięciem styroduru lub reklamami przestrzennymi. Ten drut często się przepala i zostają im ogryzki po kilkadziesiąt cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Grudnia 2023 Super Moderator Share Napisano 16 Grudnia 2023 15 minut temu, KayFranz napisał: Popytaj w firmach zajmujących się cięciem styroduru lub reklamami przestrzennymi. Ten drut często się przepala i zostają im ogryzki po kilkadziesiąt cm Ja używam do cięcia styroduru i styropianu, drutu oporowego o grubości 0,8 - 0,6mm. Nie jest on sztywny i według mnie się nie nadaje. Nie wiem jakiego się używa w firmach które świadczą takie usługi. Do usztywnienia skrzydeł użyłbym sztywnego drutu spawalniczego do spawania stali nierdzewnej. Jest sztywny i troszkę elastyczny, o różnych grubościach. Do utrzymania plastikowych skrzydeł byłby idealny. Przykład poniżej. https://www.sklep.staltech.pl/Drut-spawalniczy-nierdzewny-TIG-308LSi-1.2mm-1kg/244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 44 minuty temu, KayFranz napisał: wolframowej Popytaj w firmach zajmujących się cięciem styroduru lub reklamami przestrzennymi. Ten drut często się przepala i zostają im ogryzki po kilkadziesiąt cm To nie ja pisałem, źle mnie zacytowałeś. Pisałem o mosiądzu nie o stali i do tego jeszcze wolframowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: a preciki weglowe - nie wiem, gdzie o takie cos pytac Od ręki trafiłem na alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 3 godziny temu, KayFranz napisał: wolframowej pisalem o stali weglowej ! np 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 https://www.amazon.de/Stück-Edelstahl-Federdraht-harter-gerader-Federstahldraht/dp/B094QS3TZS/ref=asc_df_B094QS3TZS/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=634294724801&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=5984982746341756628&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9068438&hvtargid=pla-1930668253800&mcid=2b8c598f96ed390eb6262ee1a6c1f4b7&th=1 albo takie cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 Węglik wolframu jest trzy-cztery razy twardszy od stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 Czy do projektu pasuje He-162 S? Jest to dwuosobowa szkoleniowa wersja Hs-162, pozbawiona napędu i uzbrojenia. W sensie taka była w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 37 minut temu, Sjmport napisał: Czy do projektu pasuje He-162 S? Hmm... jak dla mnie trochę za mocno naciągane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 4 godziny temu, Grzes napisał: Hmm... jak dla mnie trochę za mocno naciągane. Tylko wersja S była pozbawiona silnika, paliwa i uzbrojenia. Miała uczyć pilotów. Miał mieć tylko trójkołowe podwozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 W dniu 16.12.2023 o 15:11, BRAVO112 napisał: drut stalowy o tej samej wytrzymalosci, bedzie o polowe cienszy Oj, nie będzie. W dniu 16.12.2023 o 21:55, KayFranz napisał: Węglik wolframu jest trzy-cztery razy twardszy od stali Mieszacie Panowie różne pojęcia. Wytrzymałość i twardość to co innego, a to co jest tu istotne to jeszcze inny parametr - sztywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 pod wytrzymaloscia rozumialem wlasnie sprezystosc i sztywnosc, bo o to wlasnie chodzi ale to tak na boku. Bo TU mamy pytyki budowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 My tu gadu gadu a mnie udało się skończyć Srokę z projektu kolego @Vieh_san Zapraszam do galerii. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) patyki to nie moja specjalnosc, ale podoba sie ! W Jeleniej na lotnisku w hangarze lezakuja dwie Muchy ( szybowce ) i kiedys bede chcial jedna zbudowac.. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2023 9 minut temu, BRAVO112 napisał: W Jelneij na lotnisku w hangarze lezakuja dwie Muchy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Grzes wrzuć ze swojego archiwum jeszcze zdjęcia Komara no i paru ptaszków, wiesz Jaskółka, Sroka, Czapla itp. będzie wesoło. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2023 Szanowni moi! Pięknych Świąt i lepszego roku Wam życzę. Piszę w tym temacie, bo taki oto prezent dostałem W sam raz do krawata 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia A'propos Much i Srok to takie zdjątko znalazłem w archiwum (Lotnisko Przylep 1974r. fot. W.Hołyś) 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Fajne zdjęcie, ale mamy tu jeszcze Czaple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi