Grzes Napisano 21 Czerwca Autor Share Napisano 21 Czerwca 7 godzin temu, Artek82 napisał: I jeszcze dwa zdjęcia Żurawia vel Orzeła Uzupełnię ryciną koloryzowaną 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca (edytowane) Inbox modeli + sporo ciekawej dyskusji, informacji i zdjęć: Edytowane 2 Lipca przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Grzesiu, po kliknięciu w link otrzymałem taki komunikat Sorry! Niestety strona, którą chcesz odwiedzić, nie istnieje. Prawdopodobnie została przeniesiona lub wprowadzono nieprawidłowy adres URL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca @Slawek_26869poprawione! Dzięki za czujność Sam nie wiem co mi tam się zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lipca Autor Share Napisano 7 Lipca Walkaround SZD-30 Pirat C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca Raczej będzie hiszpański tylko zastanawiam się: Pasy na ogonie zajmują cały tył, a tam na dole jest taki wystający element. Kalkomania takiego wcięcia nie ma i teraz ja się zastanawiam jak to zrobić, żeby kalkomanii nie rozwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca @Sjmport - Grunau? Podszlifuj jeszcze stateczniki i pewnie inne elementy, bo na razie model sporo traci w takim wykończeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca 53 minuty temu, Kon_Bar napisał: @Sjmport - Grunau? Podszlifuj jeszcze stateczniki i pewnie inne elementy, bo na razie model sporo traci w takim wykończeniu Spoko. Tylko pytam o kalkomanię w tym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca W dniu 16.06.2024 o 17:11, HKK napisał: Foka sie robi... A traktorek na nią już czeka: Kabina (niemal) gotowa. Od zewnątrz będzie następna warstwa surfacera. Potem szlif, ew. poprawki i Foka idzie do malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 3 godziny temu, HKK napisał: A traktorek na nią już czeka to zamiast wyciagarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca To byl zestaw jakis, czy budowany od zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca (edytowane) 54 minuty temu, BRAVO112 napisał: to zamiast wyciagarki? Nieee. Czymś się przecież szybowce holuje z hangaru na start i z powrotem. W dzisiejszych czasach zwykle samochodami. Dawniej, głównie ciągnikiem. Każdy aeroklub miał jakiś ciągnik na stanie. I chyba nadal ma. 53 minuty temu, BRAVO112 napisał: To byl zestaw jakis, czy budowany od zera? Jeśli chodzi o Fokę, to żywiczny Ardpol 1/48. Ale w kabinie sporo trzeba dorobić. Natomiast traktorek to CMK Zetor 25 1/48. Bardzo fajny i szczegółowy zestaw. Ale póki co, najbardziej zadowolony jestem z malowania wnętrza kabiny. Udało się (chyba) odtworzyć charakterystyczne oryginalne malowanie SZD - taki czarno-biały marmurek czy też może lastryko. Oczywiście nie w skali, ale jakieś wrażenie daje. Edytowane 17 Lipca przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca Tak, przy okazji powyższego - budowa Foki 5 przez HKK - pomyślałem, żeby się zwrócić do wszystkich zainteresowanych, coby zrobili skany/ zdjęcia, w dużej rozdzielczości , posiadanych kalek do szybowców (blaszki też będą przydatne). To co jest dostępne w sieci jest słabej jakości (niska rozdzielczość), a tak zainteresowani będą mogli zrobić swoje własne kalki. Materiały robocze można by składować gdzieś tutaj. Jeśli to niedobry pomysł, to proszę tą wiadomość zignorować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca Ileż można czekać na tą Fokę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca 14 minut temu, HKK napisał: Ludziki super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca 15 minut temu, HKK napisał: Ileż można czekać na tą Fokę... Jak wskoczyła do wody, to tak szybko nie złapią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca 15 godzin temu, Slawek_26869 napisał: Jak wskoczyła do wody, to tak szybko nie złapią zwlaszcza, ze kabine ma otwarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia Bez paru podmalówek się nie obejdzie, ale generalnie można domykać szczegóły w kabinie i kalkować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia 3 godziny temu, HKK napisał: można domykać szczegóły w kabinie i kalkować. Wygląda elegancko. Z niecierpliwością wypatruję efektu końcowego. 3 godziny temu, HKK napisał: A sama Foka w swoich kształtach bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia Krawędzie natarcia skrzydeł wyglądają jakby wymagały poprawki, no chyba że to wina zdjęcia. A cała Foczka śliczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, barszczo napisał: Krawędzie natarcia skrzydeł wyglądają jakby wymagały poprawki, no chyba że to wina zdjęcia. A cała Foczka śliczna . Zdjęcie, a w zasadzie oświetlenie uwypukla ten efekt, ale rzeczywiście, tam były podmalówki pisakiem akrylowym i trzeba to podpolerować. To cały problem z żywicznymi modelami malowanymi na biało. Ani podkład ani farba nie trzyma się powierzchni tak dobrze jak by się chciało a każdy odprysk albo wytarcie od razu widać. Więc mamy niekończące się podmalowywanie, podszlifowywanie, polerowanie. Teraz już wiem, że w takim przypadku najlepszy byłby biały podkład, kto wie czy nie jakiś poliuretanowy. A ja niestety użyłem szarego surfacera. Edytowane 3 Sierpnia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia @HKK dobrze skomponuj scenkę (a figurki i ciągniczek to zapowiadają), a wtedy drobne mankamenty nie będą zwracać uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Atrapa tablicy przyrządów Foki 5 do wydruku na papierze do kalek. Obrys mocno niesymetryczny, bo taki jest żywiczny odlew. I sam wydruk zeskanowany. Yahu to to nie jest, ale biorac pod uwagę, że wydruk ma jakieś 6x6 mm a skan nie jest najlepszy to jakość jest akceptowalna. W sumie końcowy efekt nie gorszy niż oryginał Techmod-u, mimo użycia domowej drukarki. Na zdjęciach tak to wygląda: Edytowane 5 Sierpnia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia Szukam lepszej jakości: Głównie co to jest to czerwone - ?"STANDARD"? - bo na zdjęciach SP-2421 nie widać nic podobnego. Może ktoś z Was ma zdjęcie lepszej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Sierpnia Autor Share Napisano 10 Sierpnia Wiem, że Kolega @kopernik się nie pogniewa jak wrzucę do szybowców fotkę, którą zamieścił w innym temacie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi