danielodziem Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Tomcat 1/48 HobbyBoss 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Przyjemny dla oka Tomcat, ale mam dwa zastrzeżenia: dziwne, rdzawe brudzenie między statecznikami, z tyłu kadłuba i złote dysze silników. Poza tym ładny kocurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 25 Lutego 2019 Autor Share Napisano 25 Lutego 2019 Przyjemny dla oka Tomcat, ale mam dwa zastrzeżenia: dziwne, rdzawe brudzenie między statecznikami, z tyłu kadłuba i złote dysze silników. Poza tym ładny kocurek. Tak.. Trochę brudu na górnej części kadluba... A Dysze wyszła za bardzo złote... Powinno być trochę jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 One defakto nie sa złote, tylko z tytanu. Przy spojrzeniu prostopadle to odcień srebrnego, tylko pod kontami dają poświatę złotego. Dobrze to oddaje Allcad titanium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 No raczej nikt nie pomyślał, że są złote... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 Mnie wciąż ciekawi skąd ta rdza pomiędzy statecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 5 Marca 2019 Autor Share Napisano 5 Marca 2019 Mnie wciąż ciekawi skąd ta rdza pomiędzy statecznikami. To i nie rdza... Brud po chodzeniu mechaników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Marca 2019 Share Napisano 5 Marca 2019 Trochę zbyt rdzawy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 5 Marca 2019 Share Napisano 5 Marca 2019 Pisałem Ci już na FB, ale napiszę też tu, bo być może komuś się przyda w przyszłości. Sporą nieścisłość masz w modelu, bo sloty nie powinny być w pozycji wysuniętej, przy klapach na zero. Takie coś "w przyrodzie" F-14 nie występowało w toku normalnej eksploatacji, bo te elementy mechanizacji skrzydeł są mechanicznie sprzężone i wysuwają się zawsze jednocześnie. Więc na Twoim modelu, to... awaria. Siłą rzeczy wysunięte sloty przy skrzydłach złożonych także nie występowały na sprawnym samolocie. Pokrywy komory działka nie miały zawiasów. Były zdejmowane do serwisu czy przeglądu. Mam na myśli pierwszą wypukłą owiewkę przy samym wylocie, jak i kolejną. Dopiero ta przy drabince w kształcie litery "L" była mocowana na zawiasie. Podobnie jest w przypadku panelu komory bębna amunicyjnego. Jest na zawiasie, ale już mniejszy panel za nim - nie. Termonamiernik sąsiadujący z kamerą TCS wygląda u Ciebie jak wielka żarówka. Powinien być ciemny i nieprzezroczysty. A co do dysz silników, to nie pierwsze "słoneczne" jakie widziałem, więc błąd w interpretacji zdjęć. Najlepiej wzorować się na zdjęciach wykonanych w pochmurny dzień, gdy słońce nie robi swojej roboty. W przypadku tych elementów w silniku F110 powinien to być jasny tytan, który czasami miewał bardzo subtelne termiczne przebarwienia i jeszcze rzadziej widoczne punktowe gładkie zgrzewy (nie nity, jak niektórzy błędnie interpretują). Pomyliłeś niestety kalki z modexem na dziobie przez co są pochylone w przeciwną stronę. No i odwrotnie nakleiłeś znak rozpoznawczy USN na skrzydle. W realu jest pomyłka i skierowany jest on w odwrotną stronę. Taki niuans tego konkretnego egzemplarza. PS W Bytomiu był niemal perfekcyjnie wykonany model dokładnie tego samolotu, ale z zestawu Tamiya, więc masz bezpośrednie porównanie, szczególnie jeśli chodzi o malowanie. Tak swoją drogą, to dziwne, że to nie ten model zdobył bytomskie Tamiya Cup, a Tomcat zrobiony kilka poziomów niżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Marcin napisał już chyba wszystko - dysze jak dla mnie obniżają efekt odbioru o 60-70%. W Bytomiu można było zobaczyć obok siebie dwa modele (no, trzy, ale mówimy o tym malowaniu) i przyznam szczerze, że brąz od razu mnie odrzucił :( Na pocieszenie - nie ważne nasze opinie - ważne, żebyś Ty był zadowolony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Te dysze to dałoby radę od biedy przemalować, trochę maskowania i zupełnie inny wygląd modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Te dysze to dałoby radę od biedy przemalować, trochę maskowania i zupełnie inny wygląd modelu. Jestem (za) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Ale nic na siłę. Przy takich poprawkach musiałbyś de facto zamaskować praktycznie cały tył samolotu, ze statecznikami i sterami wysokości włącznie. Do tego łatwo coś ułamać, coś może odpaść. Takie poprawki to nie w kij dmuchał, no chyba że dasz radę wyjąć dysze, ale pewnie solidnie je przykleiłeś. Na pewno fajnie byłoby to poprawić, model dużo by zyskał, ale zastanów się z jakimi kosztami to by się wiązało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Ja bym zostawił ten model w spokoju. Dysze są jakie są. Przy poprawkach łatwo coś zepsuć zwłaszcza na gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi