Skocz do zawartości

F-14 D Super Tomcat

danielodziem

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjemny dla oka Tomcat, ale mam dwa zastrzeżenia: dziwne, rdzawe brudzenie między statecznikami, z tyłu kadłuba i złote dysze silników. Poza tym ładny kocurek.
Tak.. Trochę brudu na górnej części kadluba...
A Dysze wyszła za bardzo złote... Powinno być trochę jaśniej 2da41e2595b18e4a867937b0eabc7a08.jpg68cd49ba52b5c6ce5082c724e744d7a9.jpg

One defakto nie sa złote, tylko z tytanu. Przy spojrzeniu prostopadle to odcień srebrnego, tylko pod kontami dają poświatę złotego. Dobrze to oddaje Allcad titanium.

Pisałem Ci już na FB, ale napiszę też tu, bo być może komuś się przyda w przyszłości. 

Sporą nieścisłość masz w modelu, bo sloty nie powinny być w pozycji wysuniętej, przy klapach na zero. Takie coś "w przyrodzie" F-14 nie występowało w toku normalnej eksploatacji, bo te elementy mechanizacji skrzydeł są mechanicznie sprzężone i wysuwają się zawsze jednocześnie. Więc na Twoim modelu, to... awaria. Siłą rzeczy wysunięte sloty przy skrzydłach złożonych także nie występowały na sprawnym samolocie. 

Pokrywy komory działka nie miały zawiasów. Były zdejmowane do serwisu czy przeglądu. Mam na myśli pierwszą wypukłą owiewkę przy samym wylocie, jak i kolejną. Dopiero ta przy drabince w kształcie litery "L" była mocowana na zawiasie. Podobnie jest w przypadku panelu komory bębna amunicyjnego. Jest na zawiasie, ale już mniejszy panel za nim - nie. 

Termonamiernik sąsiadujący z kamerą TCS wygląda u Ciebie jak wielka żarówka. Powinien być ciemny i nieprzezroczysty. 

A co do dysz silników, to nie pierwsze "słoneczne" jakie widziałem, więc błąd w interpretacji zdjęć. Najlepiej wzorować się na zdjęciach wykonanych w pochmurny dzień, gdy słońce nie robi swojej roboty. W przypadku tych elementów w silniku F110 powinien to być jasny tytan, który czasami miewał bardzo subtelne termiczne przebarwienia i jeszcze rzadziej widoczne punktowe gładkie zgrzewy (nie nity, jak niektórzy błędnie interpretują). 

Pomyliłeś niestety kalki z modexem na dziobie przez co są pochylone w przeciwną stronę.  No i odwrotnie nakleiłeś znak rozpoznawczy USN na skrzydle. W realu jest pomyłka i skierowany jest on w odwrotną stronę. Taki niuans tego konkretnego egzemplarza. 

PS
W Bytomiu był niemal perfekcyjnie wykonany model dokładnie tego samolotu, ale z zestawu Tamiya, więc masz bezpośrednie porównanie, szczególnie jeśli chodzi o malowanie. Tak swoją drogą, to dziwne, że to nie ten model zdobył bytomskie Tamiya Cup, a Tomcat zrobiony kilka poziomów niżej...

Marcin napisał już chyba wszystko - dysze jak dla mnie obniżają efekt odbioru o 60-70%. W Bytomiu można było zobaczyć obok siebie dwa modele (no, trzy, ale mówimy o tym malowaniu) i przyznam szczerze, że brąz od razu mnie odrzucił :(
Na pocieszenie - nie ważne nasze opinie - ważne, żebyś Ty był zadowolony :)

Ale nic na siłę. Przy takich poprawkach musiałbyś de facto zamaskować praktycznie cały tył samolotu, ze statecznikami i sterami wysokości włącznie. Do tego łatwo coś ułamać, coś może odpaść. Takie poprawki to nie w kij dmuchał, no chyba że dasz radę wyjąć dysze, ale pewnie solidnie je przykleiłeś.
Na pewno fajnie byłoby to poprawić, model dużo by zyskał, ale zastanów się z jakimi kosztami to by się wiązało.