Skocz do zawartości

Polski C-130E Hercules 1/48

Hello

Rekomendowane odpowiedzi

Hello wszystkim których cieszy klejenie i malowanie modeli plastikowych . Założyłem mój pierwszy warsztat , polskiego Herculesa z malowaniem na 100-lecie odzyskania  Niepodległości przez Polskę w 1918 roku . Zachęciło mnie do tego oglądanie warsztatów innych Kolegów modelarzy na tym forum .

Zakupiłem model C-130J firmy Italeri a także żywiczne silniki od Attack Squadron . Mogę powiedzieć , że jestem początkującym modelarzem ponieważ minęło dużo czasu od ostatnich zrobionych moich modeli . Mnóstwo zapomniałem , wzrok się pogorszył , poziom efektow w wykonywanych pracach w swiecie jest coraz bardziej odległy od tego co może ja spróbuję zrobić .

Wspołwinnych zachorowania na budowę tego modelu " wskazuje " Kolegę Eldiabllo i Kolegę Biketa26 .Tutaj cytat :

"... Siemka. Kolego "Hello" - co do zrobienia "naszego" Herka z wersji J w 1:48 to jeszcze musiałbyś skrócić kadłub ( J ma dłuższy ogon niż H ) oraz wymienić gondole silników wraz ze śmigłami,( w obu modelach najlepiej wymienić silniki zestawowe ponieważ są to silniki do wersji A,  na zestawy żywiczne od Attack Squadron wydane zarówno do wersji H jak i J i przy okazji dokupić ich koła a także w miarę zasobności portfela jeszcze zestaw klap i ich wnęk ) oraz strugać na nowo kabinę pilotów. Przedział ładunkowy to wielka pomyłka i jedyna opcja to go po prostu zamknąć ( albo rzeźbić przez 2 lata) .

http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/it/kit_it_0843.shtml

https://www.scalemates.com/kits/1015790-attack-squadron-48046-c-130-e-h-engine-nacelles-propellers-set

http://web.ipmsusa3.org/content/lockheed-martin-c-130j-c5-hercules-part-i-what-s-box

https://www.scalemates.com/kits/940103-attack-squadron-48015-c-130-j-engine-nacelles

http://www.modelmaker.com.pl/ASQ48064-1-48-C-130-Flaps-for-Italeri/1333/

http://www.modelmaker.com.pl/48054-1-48-C-130-wheel-set-with-disc-brakes/1154/

Jeżeli chodzi o linie podziału to są wypukłe i nie wszystkie poprawne więc jak się uprzeć, to trza część szlifnąć i na nowo. Herek jest na niektórych  łączeniach blach pokryty hermetykiem więc wyglądają jak wypukłe.Brak pasa wzmacniającego na kadłubie pomiędzy sekcją kabiny a centropłatem. Dodatkowo pozostaje wykonać 17000 nitów :) na ogonie i dodać detali w gondolach podwozia... To z grubsza chyba tyle :) Też czekam na rozwiązanie sprawy kalkomanii do 1:48 :) ..."

Jak to pójdzie , zobaczymy . Muszę odkopać aparat fotograficzny , zarejestrować się na jakimś portalu do zdjęć , itd . 

Zainteresowanych proszę o cierpliwość , nie wygrałem w lotto , nie odziedziczyłem dużego spadku , nie jestem na wcześniejszej emeryturze . Dodam , że bez pomocy się nie obejdzie . Model Italeri jest trochę inny niż nasz Hercules .

Pozdrawiam Hello

Edytowane przez Hello

• 2 weeks later...

Hejka. Cieszę się że jestem jednym z powodów powstania tej relacji. Trzymam kciuki i możesz liczyć na moją pomoc w sprawie budowy tego modelu :)

Powodzenia!!!

pozdrawiam

piotr

• Thanks 1

No super, ja w końcu też z powrotem się zabieram za swojego, czas do końca na festiwal w Krakowie. Ciupaga zakończona więc teraz skupiam się nad modelem. Niedługo wrzucę jakie zdjęcia, jak narazie wkleiłem skrzydła i trochę głosowania poszło. Pozdrawiam i trzymam kciuki. 

• Thanks 1

O dzięki bardzo , ja właśnie dwa dni wertuje internet w poszukiwaniu jakiś blaszek albo kalek na kokpit . W zestawie jest takie coś :

w1kpZyc.jpg

a ma być to :

a4ku6md.jpg

Niestety będe musiał zrobić sam coś przynajmniej podobnego . Wszystkie zegary w kabinie Herculesa są wypukłe . Tak więc prosta sprawa nawiercenia tylko odpowiednich otworów trochę mi nie pasuje ale też może być dobrze . Nie wiem na co się zdecydować ? Nie chodzi mi o ścisłą redukcję ale różnicę widać strasznie .

Pozdrawiam Hello

Edytowane przez Hello

Jeszcze nie dotykałem owiewki ale w ciemno mówię - masz rację . Zobaczymy co da się zrobić ? Także brakuje parę innych rzeczy ale to krok po kroku  .

Mam zaraz pierwsze pytanie . To jest duży model i muszę kupić farby . Jaki kolor jest odpowiedni do malowania naszego Heśka ?

2f47VQ8.jpg

Hello

Edytowane przez Hello

13 minut temu, Qz9 napisał:

Są ciemne w naturze, jeśli dobrze pametam to 36118

No ja dokładnie tego właśnie będę używał,  zakupiłem z Hataki z serii Orange. 

Hataka dla mnie to świeża chemia , rozpuszczalnik , cena też trochę z pierwszej ligi . Zobaczę Tamiye , lubię japońskie rzeczy .

Ale ... jakie farby kupiłeś - w zestawie czy pojedyńczy kolor ?

5 minut temu, Hello napisał:

Hataka dla mnie to świeża chemia , rozpuszczalnik , cena też trochę z pierwszej ligi . Zobaczę Tamiye , lubię japońskie rzeczy .

Ale ... jakie farby kupiłeś - w zestawie czy pojedyńczy kolor ?

Pojedynczy kolor CO31 Gunship  grey, rozcienczalnika używam z leveling thiner z mr.hobby 

Takie coś ?

06IBl5Z.jpg

Kiedyś kupiłem ale zapach mnie zabija . Dla Herculesa mogę się poświęcić :benc:.     Zwłaszcza , że Hataka ma fajny zestaw do MiGa-29 i można kupić razem .

Hello

Edytowane przez Hello

9 godzin temu, Hello napisał:

Takie coś ?

06IBl5Z.jpg

Kiedyś kupiłem ale zapach mnie zabija . Dla Herculesa mogę się poświęcić :benc:.     Zwłaszcza , że Hataka ma fajny zestaw do MiGa-29 i można kupić razem .

Hello

Dokładnie ten używam 

https://www.mojehobby.pl/products/T-106-Mr.-Color-Leveling-Thinner.html

No z tym zapachem to się zgodzę ?, ja wsumie do podkładu używam też  żyje firmy , no i kilka kolorów  Hataki mam, ostatnio malowaniem Blackburn Skua. 

Edytowane przez eldiabllo

Kupiłem zestaw Attack Squadron nr 48046 . Początkowy entuzjazm został natychmiast schłodzony , poniżej zdjęcia .

05pqWWG.jpg

T2PrQUw.jpg

ZkwAW3d.jpg

UmKS6Wj.jpg

wNELvML.jpg

Różnica w wielkości kołpaków - prawie dwa milimetry , inne części też do idealnych nie zaliczam . Przy skrzydle sobie jakoś poradzę , Jeden kołpak jakby z innej skali . Spróbuję stoczyć na tokarce . Nie robiłem nigdy ( poza fotelikami ) z żywicą . Czy zwykła szpachla będzie się trzymać żywicy ?

Pozdrawiam Hello

A nie lepiej odlać sobie tego który ma prawidłowe wymiary? ArmaHobby miała odlewy bardzo słabej jakości, dopóki istnieli to wymieniali od ręki ale teraz to chyba najlepsze rozwiązanie powielić sobie samemu, bo pewnie pozostałe to tez każdy inny ?

Gdybym tylko umiał ... No i nie ma czasu. Co do części - tak , każda jest inna wymiarowo . Trzy sztuki jakoś dopasowałem a czwartą będę toczył . Tokarka już wyciągnięta z szafy .:)

• 2 weeks later...
W dniu 16.03.2019 o 21:38, Hello napisał:

a4ku6md.jpg

Niestety będe musiał zrobić sam coś przynajmniej podobnego .

Dotarły do mnie kalki i blaszki z Airscale . Niestety kalkomanie są w zasadzie plamkami z czymś co ma być wskazówkami , itd . Ma ktoś może jakiś pomysł gdzie kupić takie albo od jakiegoś innego modelu ? Szukałem już do innych czteromotorowych samolotów i nic . Najważniejszy dla mnie jest zestaw w środkowej części pulpitu . Na forum widziałem już zegary , takie że prawdziwe się do nich nie umywają. Nie muszą być 100 procent idealnie takie same , chodzi tylko o wrażenie podobieństwa . No i żeby nie kosztowały więcej niż model . Pomysł ze zdjęciem jest doskonały ale nie mam takiej drukarki , w ogóle nie mam teraz drukarki .

Pozdrawiam Hello

• 2 weeks later...
W dniu ‎29‎.‎03‎.‎2019 o 22:56, Hello napisał:

Dotarły do mnie kalki i blaszki z Airscale . Niestety kalkomanie są w zasadzie plamkami z czymś co ma być wskazówkami

Kalki Airscale? No weź - masz jakieś zdjęcia? Ich zegary (o ile o tym mowa) są naprawdę niezłej jakości, przynajmniej te które ja mam.

44 minuty temu, Solo napisał:

No weź - masz jakieś zdjęcia?

Na pewno wstawię zdjęcia , zamierzam to zrobić z czymś zrobionym w modelu . Na razie , jak to w życiu - mam do wymiany podłogi w chałupie po zalaniu ( OŁ noł ! ).

Pozdrawiam Hello

• 4 months later...

Wreszcie się pozbierałem i zaczynam działać .

Na początek poprawka z tablicą przyrządów , poprzednie zdjęcie było tyłem tablicy :glupek: . Teraz jest dobre plus druga tablica z zestawu .

ufGe5X1.jpg

Ok , budowę zacząłem zgodnie z instrukcją czyli przednie podwozie plus kabina . niektóre elementy są wstawione bez kleju .

BWg9CFq.jpg

IPrE9FT.jpg

WPvYNv1.jpg

Wielgachna szafa w lewym rogu jest w tej chwili tylko do przytrzymania ścianki przed nią . Nadal nie wiem jak wygląda w rzeczywistości ten narożnik w samolocie , tak jak i tył kabiny . Jak nikt nie poratuje to wkleje na oko blat i jedno łóżko . To tyle na dzisiaj . 

Pozdrawiam Hello :D:D

Edytowane przez Hello

Mam tą stronę , ale i tak dziękuję . Do naszego chwyciłem taki filmik :

W pierwszych sekundach przewija się interesujący mnie narożnik . Co ciekawe w kabinie są różne kolory tzw. gałek i innych "chwytadełek" na w zależności od źródła zdjęcia i czasu w którym było zrobione . Na szczęście Hercules jest takim modelem , że można robić równocześnie różne grupy części modelu . Tzn. , że spokojnie można drążyć temat . Może coś jeszcze wypłynie na światło dzienne ?

I moim zwyczajem pytanie :

jaki jest rozmiar zewnętrzny opon i szerokość bieżnika przy kołach ?

Te z Italeri są w stylu vintage i chętnie nałożę nowy bieżnik na balony z zestawu.

Pozdrawiam Hello