zzz Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Tak, ale modulacja przez rozjaśnianie lub przyciemnianie koloru bazowego nie ma nic wspólnego ze zmianą na inny kolor. O ile to pierwsze jest jak najbardziej akceptowalne, drugie już nie baudzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) 31 minut temu, Bobek napisał: to polecę Ci na drugi model zastosować prawdziwa rdze mieszana z enamel thinner Kiedyś o tym nawet pomyślałem... 31 minut temu, Bobek napisał: a wcześniej modulacje biała farba. efekt podobny ale lepszy IMO Jeżeli modulacja polega na odzwierciedleniu działania światła na bryłę pojazdu to też trzeba wziąć pod uwagę jaką barwę ma to światło a światło słoneczne idealnie białe nie jest. Nawet w ciągu dnia jest inne w południe i o zachodzie... Jeszcze jest zachmurzenie itp. Więc czy tylko sama biel jest akceptowalna? 15 minut temu, mbrnnr napisał: Tak, ale modulacja przez rozjaśnianie lub przyciemnianie koloru bazowego nie ma nic wspólnego ze zmianą na inny kolor. O ile to pierwsze jest jak najbardziej akceptowalne, drugie już nie baudzo. Cała dyskusja wywodzi się z braku mojego wyczucia w kwestii modulacji i jest to modulacja "na miarę moich możliwości" i farb, które miałem pod ręką. Nie bronię ani tego modelu ani koloru i jeśli znacznie przekłamałem kolor to przyznaję się to tylko i wyłącznie moja wina. Jednocześnie próby rozjaśnienia samą bielą w moim wykonaniu wyglądały na tyle słabo, że zdecydowałem się dolać żółci. Za późno by myć model i od nowa malować gdy jest się na finiszu. Ciężko mi dyskutować na ten temat bo ekspertem się nie czuję, robiłem to przecież pierwszy raz natomiast widziałem wiele modeli z zauważalnie przekłamanymi kolorami i ... wyglądały świetnie. Stad moje stwierdzenie na modę i sci-fi. Tylko gdzie jest ta akceptowalna granica przekłamania koloru? Edytowane 19 Maja 2019 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Fajnie wychodzi modulowanie zielonego,olive drab nie bielą a np. deck tan xf-55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 19 Maja 2019 Godzinę temu, Bobek napisał: zastosować prawdziwa rdze A gdzie taką można dostać i jak to nakładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Wata/wełna stalowa + ocet i zostawic na kilka dni ja stosuje czasem z woda ale najlepiej enamel thinner tu widać jak to się prezentuje u mnie i nizej u gościa od którego podpatrzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Maja 2019 Autor Share Napisano 25 Maja 2019 Zastanawiam się nad zrobieniem choćby namiastki peryskopów w kopule dowódcy bo rażą mnie te puste dziury. Mam też pytanie czy ta kopuła była obracana bo chciałbym ją zamontować odwrotnie niż przewidział producent tzn. komorą z miejscem na 3 peryskopy do przodu. Gdzieś to widziałem ale nie wiem czy to nie była samowola budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2019 Już prawie koniec. Zostały do zrobienia okopcenia i plamy po płynach eksploatacyjnych. Jeżeli widzicie coś jeszcze do poprawy to piszcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi