Mates Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Trochę z nudów i trochę z ciekawości postanowiłem przypasować do zestawowej podstawy statecznika w Tamkowym F-16 konwersję do naszych Jastrzębi. Nie wygląda to najgorzej. Odlew nie jest oczywiście na poziomie Airesa czy Eduarda, ale cieszy fakt, że jest na rynku - właściwie teraz chyba w drugim obiegu. Montaż wymaga usunięcia kilku elementow z oryginalnych części zestawu Tamki, ale to naprawdę nic wielkiego. Samo spasowanie końcówki ze spadochronem dziwne. Oczywiście na foto przymocowane tylko na taśmę, wiec po doklejeniu nie będzie takich szpar, jednak bardziej martwi mnie fakt, że dodatek jest ciut za wąski na szerokość względem oryginalnej części i jest lekki schodek pod palcem. Cóż, chyba bedzie trzeba szlifować lekko a niedostatki przyszpschlować. Ciekaw jestem jak bedzie ze spasowaniem CFT. Model Tamki spasowany, te kilka części wlasciwie, bez zarzutu. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Mates 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Łatwiej byłoby zeszlifować końcówki połówek podstawy statecznika zestawowego, ale od środka, wtedy byłoby łatwiej wszystko połączyć. Pytanie tylko jak wtedy będzie dopasowany sam statecznik, czy on nie będzie wystawać na swojej szerokości w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Armahobby robiła odlewy o fatalnym rozrzucie jakościowym- skurcze od sasa do lasa i i dziwne glutowate faktury. Tak jak solo pisze Zamiast szpachlować weź delikatnie od środka podszlifuj na szerokość podstawę statecznika , potem będziesz tylko musiał delikatnie otwór na pióro statecznika pionowego skorygować. no i musisz oszlifowac odpowietrzenia na osłonach i lampce - tam akurat lepiej odciąć klosz i przykleić przezroczysty z ramki wyciągnięty. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 O jakich odpowietrzeniach piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Dodatek jakością nie powala, to fakt, no ale dobrze że jest. Faktycznie, najbardziej pomyślną opcją, jest przeszlifowane od środka podstawy statecznika. Co jest istotne przy tej operacji, trzeba tez odpowiednio podszlifować wnętrze o lekko skorygowac samą podstawę statecznika, aby wszedł statecznik. Ważna sprawa jest taka, ze nie widać tej operacji, bo wszystko pasuje idealnie. Sama konwersja od Attack Squadron pasuje w tej chwili praktycznie idealnie na szerokość. Widziałem warsztaty w sieci, gdzie ludzie na przykład przeszczepiali do zestawu Tamki np. końcówkę ze spadochronem z zestawu Kinetic. Nie ma sensu brać drugiego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 A czy w tym zestawie jest prawidłowy zasobnik na spadochron? Jest on stosunkowo niedrogi do przeszczepu. https://www.mojehobby.pl/products/F-16-C-Block-polskie-oznaczenia.html Skąd w ogóle ten model bo na Scalemates nie znalazłem info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 W tym modelu, na zdjęciach, w ogóle ta podstawa statecznika nie wyglada za dobrze, nie wiem czy w niej w ogóle jakiś spadochron umieścili, ale to można samemu łatwo dorobić. Gorzej że linie podziału na tym zasobniku to jakieś s-f, a do tego nie widzę tych bocznych, okrągłych sensorów. Za prawie 80 zł chyba nie warto. Szkoda że nie ma w sprzedaży Baraka Italeri, który zawiera wszystkie potrzebne do Polaka części, a kosztował ok. 70 zł - to przepak Kinetica, więc jakość w sumie niewiele gorsza niż żywica Army. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 5 godzin temu, Solo napisał: O jakich odpowietrzeniach piszesz? Te "nitki" sterczące z końcówek opływów anten i refletrora, dorobili kanały odprowadzające powietrze nie wiadomo po co, to przeciez prosty element do odlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Zestaw jest obecnie dostępny w sklepie ModelMaker: http://www.modelmaker.com.pl/ASQ48073-1-48-F16-tailcone-with-drag-chute-for-Tamiya/1327/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2019 O, to tutaj się pojedynczo pojawił. Ja pamiętam, że CFT i resztę zestawu od AS do naszych Jastrzębi zamawiałem na Cyprze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 CFT są chyba cały czas dostępne, przynajmniej na ModelMakerze, ale zasobnika to nie było w sprzedaży w sklepach w Polsce od bardzo dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2019 NO to chyba, że CFT się pojawiło. Bo jak szukałem przy zakupach, to nie mogłem znaleźć. Jedyne co znalazłem w kraju to maski i kalki Model Maker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 15 godzin temu, Solo napisał: zasobnika to nie było w sprzedaży w sklepach w Polsce od bardzo dawna. Zasobników kilka kupiłem kilka dni przez tegorocznym Bytomiem właśnie w ModelMakerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Widać wtedy pojawiła się jakaś dostawa. Normalnie od dawna nigdzie tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi