wieslaw_ Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Cześć wszystkim. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, posiadam tylko komórkę i obiecuję, że jeśli dobrnę do galerii to bardziej się postaram. Wiem też, że to nie plastik tylko "makulatura" ale idę tak daleko z edycją źródła, że chyba przejdzie Teraz wracając do samego modelu. Postanowiłem odpocząć nieco od mojego Fuso, muszę po prostu coś szybko skleić od początku do końca aby mieć motywację do dalszej pracy. Przy okazji poćwiczę techniki, które chcę zastosować przy Fuso. Już wiele problemów udało mi się rozwiązać a inne muszę dopracować, tak więc same plusy. Na warsztat wziąłem ORP Pioruna z MM 2001. Kleiłem kiedyś model z 1988 i muszę stwierdzić, że ten starszy paradoksalnie jest wykonany dokładniej niż ten późniejszy (pomijam dorysowane linie podziału kadłuba, chodzi o bryłę samą w sobie). Niestety oba opracowania powielają błędy z Planów Modelarskich, chodzi głównie o linie teoretyczne kadłuba. Dlatego postanowiłem nieco zmienić kadłub i przy tej okazji serdecznie dziękuję Panu Adrianowi Kacz za zezwolenie na wykorzystanie szkieletu z HMS Lance (po niewielkich modyfikacjach). Skoro maluję i tak model postanowiłem także zrobić go w malowaniu z 1943 r. Tutaj mam pierwsze pytanie do modelarzy bardziej zaawansowanych. Mianowicie numer taktyczny zrobię sam za pomocą szablonów, to nie problem natomiast zastanawiam się jak zrobić oznaczenia na kadłubie pokazujące jak bardzo okręt jest zanurzony (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi). Myślałem o jakichś naklejkach ale nie za bardzo mogę znaleźć coś na sieci. Tu przydała by się pomoc od forumowiczów. Także wiecie teraz co u mnie się dzieje i dlaczego Fuso nadal jest bez update'u. Zapomniałem dopisać, na kilku zdjęciach macie porównanie kadłuba z MM z tym od HMS Lance. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 o pier papier dobre podpatruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Kurde, ładny początek Trzymam kciuki za efekt końcowy, i podpatruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Na modeldockyard są kalki waterline markings w różnych skalach (w 1/200 też) w czrnej i białej wersji po ok. 5£ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 1 minutę temu, unicaunica napisał: Na modeldockyard są kalki waterline markings w różnych skalach (w 1/200 też) w czrnej i białej wersji po ok. 5£ Dzięki za info. Dostałem już w tej sprawie fedback na różnych forach, włączając w to twarzoksiążkę ale będę rozpoznawał wszystkie opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć. Mały update po dwóch latach Za każdym razem jak wrzucę coś na forum to mam rewolucję w życiu. Aż się boję, że i tym razem coś mi "wybuchnie" w życiu osobistym. Z góry przepraszam za zdjęcia, nadal nie dorobiłem się jakiegos znośnego aparatu. Jak widać przymusowa kwarantanna przynosi rezultaty, nieduże ale jednak do przodu. A tutaj jeszcze gablota. Jeśli ktoś będzie chciał namiary to z czystym sumieniem mogę polecić. Właściciel jest bardzo miłym człowiekiem a gabloty dla modelarzy wykonywał już nieraz. Edytowane 14 Września 2020 przez wieslaw_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 jak to mówią: "wielki powrót po latach" .... Dawaj dalej ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 pięknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Raptem rok przerwy... Ja 1/700 potrafię dwa lata budować Cudnie Ci wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 14 Września 2020 Autor Share Napisano 14 Września 2020 Maszt się zrobił i kilka detali. Jeśli mogę prosić moderatora o usunięcie wpisu wyżej to będę wdzięczny bo coś nie pykło mi z linkami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staś Napisano 14 Września 2020 Share Napisano 14 Września 2020 Cześć możesz podać jakieś namiary na gościa od gablotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staś Napisano 14 Września 2020 Share Napisano 14 Września 2020 a model swoją drogą bardzo dobry -sam dawno dawno temu też robiłem papier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Września 2020 Share Napisano 14 Września 2020 Znakomita robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 15 Września 2020 Autor Share Napisano 15 Września 2020 7 godzin temu, staś napisał: Cześć możesz podać jakieś namiary na gościa od gablotki Oczywiście. Gablota jest wykonana metodą gięto-klejoną w firmie Arplex z Bydgoszczy. Łatwo znajdziecie w necie, wszelkie formalności można spokojnie załatwić z właścicielem via e-mail. Można także zamówić (co pewnie sam zrobię) tabliczkę grawerowaną z nazwą modelu. Właściciel firmy jest bardzo porządnym facetem i co najważniejsze ma doświadczenie w robieniu takich rzeczy właśnie pod modele, także polecam z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 17 Września 2020 Autor Share Napisano 17 Września 2020 Ponieważ prośba o namiary na Pana od gabloty się powtarza podepnę tutaj namiary na firmę jeśli moderatorzy nie mają nic przeciwko. Wszystkie sprawy załatwiałem z właścicielem via e-mail: biuro@arplex.com.pl. Poniżej jeszcze dane firmy ze stopki maila: WYROBY Z PLEKSI REKLAMY ŚWIETLNE PW ARPLEX Robert Błajda 85-130 Bydgoszcz, ul. Grudziądzka 25 tel./fax: +52 582-01-12, kom. + 601 66-06-46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 17 Września 2020 Autor Share Napisano 17 Września 2020 Przy okazji mam pytanie do znawców tematu. Mam zamiar w następnym etapie zabrać się za pierwszą broń (nie licząc bomb głębinowych) czyli wyrzutnie torped. Interesuje mnie w jakim kolorze podczas wojny były malowane torpedy? Głowice na szaro czy jakiś czerwony? Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Hej, Udało mi się "zamknąć" rufę i dziób brakuje już tylko relingu dookoła. Zacząłem walkę z uzbrojeniem, jak widać wyrzutnia torped się pojawiła a obecnie pracuję nad działem przeciwlotniczym 102mm. W tym miejscu winny jestem kilka słów wyjaśnienia. Otóż postanowiłem połączyć moje umiejętności nabyte przez lata w modelowaniu 3D, zamiłowanie do modeli okrętów oraz moją najświeższą pasję druku 3D. Jak widzicie wyszło z tego kilka detali na kadłubie oraz największy do tej pory mój projekt w modelarstwie i druku 3D (oprócz moich figurek), czyli wyrzutnię torped (widzę, że z jednej strony odkleiła mi się linka na wyrzutni to będzie do poprawki). Sam wszystko modeluję w Modo i drukuję na Sonic Mini 4K. Jeśli będziecie mieli jakieś pytania do druku 3D to postaram się rozświetlić temat bo to świetna zabawa. Edytowane 25 Maja 2021 przez wieslaw_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Zapomniałem dodać, że wszystkie modele 3D opracowałem na podstawie świetnych planów modelarskich ORP "Piorun" autorstwa Pana Jana Schmidt'a (nie wiem czy powinienem odmieniać nazwisko, jeśli nie to z góry przepraszam) z Modelarstwa okrętowego oraz dostępnych zdjęć Pioruna z netu. Obecnie pracuję nad 102 przeciwlotniczą. Edytowane 25 Maja 2021 przez wieslaw_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 4 godziny temu, M.A.V. napisał: świetna robota Dzięki M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 też jestem pod wrażeniem kunsztu modelarskiego kolegi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Patrzę, patrzę, i nie mogę przestać Świetnie Ci to wychodzi, rewelacja co wyciągasz z tego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Dla zainteresowanych podrzucam linka do poradnika jak ogarnąć 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) Minął ten upalny lipiec więc trochę zacząłem dłubać. Pom-pom i Oerlikony też już są fizycznie tylko jeszcze nie mam zdjęć. Teraz zacząłem działać z olinowaniem. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez wieslaw_ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 świetnie to wygląda te parki amunicyjne do 102-ki to wg planów? bo mam fotki na których widać że one aż tak blisko platformy nie stały : no chyba że pod koniec wojny się to pozmieniało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi