IIQBAII Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Cześć, aktualnie jestem w trakcie tworzenia brukowanej drogi z dwoma domkami. Cała sceneria odgrywa się w 1944r gdzieś we Francji. Budynki jak i bruk zostały wykonane z styroduru. Po drodze będą się przemieszczać StuG IV (Academy) i Sd.Kfz.251/1 (Tamiya) należące do 17 Dywizji Grenadierów Pancernych. Modele wykonałem już wcześniej. Część elementów wydrukowałem na drukarce 3D, (głównie wyposażenie piechoty) zostaną one "wsypane" do transportera. Coś w stylu zbieracza wyposażenia. Standardowo z transportera będą wyskakiwać żołnierze. Trochę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Jak na razie wszystko układa się zbyt symetrycznie. Wszystkie linie chodników, budynków i pojazdów przebiegają równolegle i prostopadle do granic podstawki. Pomyśli o jakimś lekkim nieładzie. Zapowiada się ciekawie. Dajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 20 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Niestety ogranicza mnie głębokość półki. Chcąc upchnąć wszystko musiałem zdecydować się na taki układ. Pokombinuje coś z brukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 27 Kwietnia 2019 Share Napisano 27 Kwietnia 2019 Jakiej drukarki używałeś? Anycubic Photon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Budynki ze styroduru wyglądają bardzo obiecująco. Co do SdKfz 251 i 17. SS-PzGrenDiv, to chyba jednak nie pasuje. Jak już, to byłby transporter łączności i to w wersji D. Pierwsze takie pojazdy dywizja dostała zresztą gdzieś w lipcu 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 30 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak, używałem Photona (za tą cenę druk jest epicki). Niestety nie mam dobrego aparatu aby oddać rzeczywisty wygląd (jak widać moim wrogiem jest kurz). Karabiny są smukłe i wyglądają bardzo delikatnie, tak jak powinny wyglądać w tej skali. Niestety aż tak dobry z historii nie jestem, rok się zgadza jak widać to już tak zostanie. Transporter nie ma "jeszcze" kamuflażu. Kiedyś wyczytałem że pod koniec wojny maszyny z fabryki leciały na front w jednolitym malowaniu i dopiero na froncie były maskowane. (nie chodzi mi o tą ceglaną farbę anty korozyjną) Chodzi mi o to że maszyna trafiła do dywizji i w pośpiechu została skierowana do walki. Dzięki za uwagi. Trochę bardziej podniszczyłem bruk, chaosu dodadzą wysypane detale. Żywica jest biała i trochę to przeszkadza. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez IIQBAII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2019 Ad Mg 42 teraz wypaśny z Mastera lepszego chyba nie będzie to jeszcze testowy poskladany na sucho ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 1 Maja 2019 Autor Share Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) 1:35? -> Już znalazłem, efekt naprawdę świetny. Edytowane 1 Maja 2019 przez IIQBAII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejvix Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Witaj zapowiada się świetnie. Dwa pytania: Czy bruk kreśliłeś recznie czy przy linijce? Wzory na elewacji to dodatkowa warstwa 2mm styroduru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 (edytowane) Bruk kreślony przy linijce, a wzory są po prostu wciśnięte w jednolity arkusz. Jak już część wie generalnie wzoruję się na tym: https://miniart-models.com/products/36006/ Cała stolarka będzie raczej drukowana, bo nie uzyskam gładkiej powierzchni przy wyciskaniu. Edytowane 5 Maja 2019 przez IIQBAII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Widzę, że rycie długopisem jest dość popularne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejvix Napisano 22 Maja 2019 Share Napisano 22 Maja 2019 Jakies zmiany?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 Mały przestój spowodowany brakiem czasu. Aktualnie drukuje wyposażenie budynków. W weekend dodrukuje wszystkie zewnętrzne detale, rynny itd. Pojemnik jest już pełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 Rany, jak przy przeprowadzce Strasznie żałuję, że to nie 1/72, bobym już cię bombardował prośbami o zydle itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 24 Maja 2019 Autor Share Napisano 24 Maja 2019 Skala nie robi znaczenia. Wystarczy, że zmniejszę model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 26 Maja 2019 Lord napisz do Kuby na pw. a ja oglądam co tam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2019 Witam, mała aktualizacja. Pozostało mi już tylko malowanie. Niestety jest jest ono czasochłonne. Bruk maluje na szaro, a wszystkie krawędzie dodatkowo przejadę białym lub beżowym. Następnie postaram się usunąć ostre krawędzie między szarym a ciemniejszymi fugami. Trochę mi to zejdzie, więc będzie trzeba poczekać. Detale budynków również czekają na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Trochę czasu wygospodarowałem i zabrałem się za robotę. Bruk chyba już gotowy, jak dojdą budynki rozsypie jakieś detale. Wszystko malowane akrylami. Daszek większego budynku. Trochę za bardzo naświetlone zdjęcia i reszta odcieni ucieka. W kilku miejscach dałem za dużo kleju, plus taki że nie będzie tego widać. Sam budynek otrzymał drewniane wykończenie elewacji. Jeszcze sporo szpachli i szlifowania przede mną. (Przyklejona jest prosto, tylko prawy dolny narożnik budynku jest wciśnięty) Uwagi mile widziane. Pozdrawiam Edit Gorsza jakość ale lepiej widać. Edytowane 7 Lipca 2019 przez IIQBAII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 5 Listopada 2019 Autor Share Napisano 5 Listopada 2019 Witam ponownie, mając trochę wolnego czasu zajrzałem do moich budynków. Pierwszy ceglany myślę że jest już zrobiony, później dodam jeszcze trochę detali wewnątrz. Miały dojść blaszki, ale muszę jeszcze podszkolić się w trawieniu. Drugi budynek wymaga już tylko pomalowania. Dodatkowo przysiadłem przy moim drukowanym MG42. Dodałem sporo detali i podzieliłem go na części. Myślę że to jest już max jak mogę uzyskać z mojej drukarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 Witam, chyba najwyższy czas zakończyć projekt. Generalnie zostały do przyklejenia banery i szyldy na witrynach sklepowych. Pora na kolejny projekt. Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi