tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam zainteresowanych chęcią udzielenia pomocy;-) Od jakiegoś czasu mam problem z tym aerografem, wiem chinol, ale taki już mam. A problem dotyczy spustu, mianowicie nie odskakuje, tzn. naciskam i się zatrzymuje, obojętne czy na sucho czy pod ciśnieniem, czasami ma przebłyski i lepiej bądź gorzej działa ten spust. nadmienię, że uszczelki już wymieniałem. Druga sprawa to farba, leci albo nie... na wyższym ciśnieniu ok 2-3 atm działa w zasadzie ok, ale nie zawsze wszystko można malować takim ciśnieniem. Po "umyciu" aero z farby, do zbiorniczka wlałem samą wodę i miałem wrażenie, że woda nie koniecznie chce lecieć... Pewnie mam źle wyczyszczony, ale rozbierałem go na części pierwsze i wyczyściłem, przynajmniej tak mi się wydaje. Używam póki co pactry do malowania i myję wodą. Wcześniej jak używałem emalii revell i czyściłem wamodem nie było lepiej. Macie jakiś pomysł? Mam tylko prośbę, nie piszcie "zmień aero" bo na razie nie mogę, i zmień farby bo też nie mogę (chodzi o zapach a w domu jest niemowlę, akurat teraz na majówce z mamą, ale zasmrodzić chałupy nie mogę) Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Spust - tylko uszczelka lub sprężyna. Wykręć zaworek, sprawdź czy działa sprężyna zwrotna. Jeśli tak, to posmaruj uszczelkę. Nic więcej nie da się zrobić. Farba - wodą nie da się wypłukać aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Dzięki, ale sprężyna działa dobrze. a jaki specyfik do pactry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie pamiętam, wyrzuciłem do śmietnika dziesięć lat temu. Pewnie Tamiya Airbrush Cleaner. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Ok, dzięki za pomoc. Myślałem, że z pactry można normalnie wodą czyścić, ktoś mi tak powiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Tzn tak - o ile jest farba jeszcze w stanie płynnym, to jak najbardziej tak. Ale kiedy zaschnie, nie ma szans by ją woda ruszyła. Jeśli nie chcesz kupować drogich środków, chyba dobrze się sprawdzał Cleanlux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Nigdy nie zostawiam farby w aero po malowaniu. Zaraz po nałożeniu farby zabieram się za czyszczenie. Może coś nie dokładnie robię, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie ma znaczenia. W dyszy, na ściankach aerografu, na iglicy itp zawsze będzie farba sama schnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Aha, jak mało jeszcze wiem o aerografach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeste pewien, że sprawdzłeś sprężynę zaworu? Zawór w aero to dziecinnie proste urządzenie: Odkręcasz 12 przy użyciu pensety. Jesli zawór nie wraca, to przyczyny mogą być TYLKO dwie. Albo uszczelka 10 na tłoczku 9 się zaciera, albo sprężyna jest za słaba/uszkodzona. Nasmarować uszczelkę, sprawdzić sprężynę. Nie ma prawa nie działać! Nakrętką 12 można oczywiście regulować siłę sprężyny. Wkręcisz dalej w głąb, to będzie mocniejszy docisk i powrót. Aha, jest jeszcze jedna możliwość. Jeśli po odkręceniu zaworu od korpusu, tłoczek pracuje ok, to może zaciera się jego górna wystająca część poruszająca się w kanale spustu. Albo sam spust. Wyczyścić/nasmarować kanał. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Dzięki za wyjaśnienie, ale sprężyna działa, bo sprawdzałem nie raz i nie dwa. Próbowałem ja mocniej odkręcić i lżej, prawdopodobnie kwestia tych uszczelek. chyba na urodziny sobie sprawie aero jakiś trochę lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Witam zainteresowanych chęcią udzielenia pomocy;-) Od jakiegoś czasu mam problem z tym aerografem, wiem chinol, ale taki już mam. A problem dotyczy spustu, mianowicie nie odskakuje, tzn. naciskam i się zatrzymuje, obojętne czy na sucho czy pod ciśnieniem, czasami ma przebłyski i lepiej bądź gorzej działa ten spust. nadmienię, że uszczelki już wymieniałem. Druga sprawa to farba, leci albo nie... na wyższym ciśnieniu ok 2-3 atm działa w zasadzie ok, ale nie zawsze wszystko można malować takim ciśnieniem. Po "umyciu" aero z farby, do zbiorniczka wlałem samą wodę i miałem wrażenie, że woda nie koniecznie chce lecieć... Pewnie mam źle wyczyszczony, ale rozbierałem go na części pierwsze i wyczyściłem, przynajmniej tak mi się wydaje. Używam póki co pactry do malowania i myję wodą. Wcześniej jak używałem emalii revell i czyściłem wamodem nie było lepiej. Macie jakiś pomysł? Mam tylko prośbę, nie piszcie "zmień aero" bo na razie nie mogę, i zmień farby bo też nie mogę (chodzi o zapach a w domu jest niemowlę, akurat teraz na majówce z mamą, ale zasmrodzić chałupy nie mogę) Jeżeli chodzi o spust powietrza, to przesmaruj sobie jakimś smarem tłoczek, ten pod spustem. Jeżeli chodzi o farbę to może za gęsta. Pactry to czyści się chyba alkoholem - ipa, spirytus, a nawet wódka. Moim zdaniem, jeżeli nie chcesz smrodzić, to farby MIG Jimenez to chyba najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 S przyjemnością podam całą listę farb lepszych od majonezów jeśli chodzi tylko o zapach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Z chęcią poczytam o farbach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Najpierw ogarnij aerograf, bo o tym jest temat, potem możemy pogadać o farbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 8 minut temu, tlb napisał: Z chęcią poczytam o farbach... Farby to podstawa. Masz nienajlepszy sprzęt, więc dodatkowe utrudnianie sobie życia kiepskimi farbami, które łatwo zapychają aerek to kłopoty do kwadratu. Do aerka polecam Ci farby Tamiya (akrylowe i emalie) które nawet fajnie pachną jak dla mnie, Gunze C i H oraz MR. Paint. Do tego koniecznie firmowy rozcieńczalnik, najlepiej Mr. Leveling Thinner do wszystkich (do MRP nie potrzeba w ogóle, bo są rozcieńczone). Wlewasz, malujesz, potem czyścisz aerek i zapominasz o kłopotach z farbami. Wadą tych farb są na pewno ceny, skoro do tej pory używałeś Pactry, no ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, tlb napisał: Po "umyciu" aero z farby, do zbiorniczka wlałem samą wodę i miałem wrażenie, że woda nie koniecznie chce lecieć... Pewnie mam źle wyczyszczony, ale rozbierałem go na części pierwsze i wyczyściłem, przynajmniej tak mi się wydaje. Może pomoże coś namoczenie dyszy w porządnym , silnym rozpuszczalniku przez dzień , dwa , potem mechaniczne wyczyszczenie wewnątrz . Byle używać czegoś miękkiego jak nie masz wprawy . I może spróbuj więcej rozcieńczać farby . Używać ciśnienia poniżej 1 bara . Pozdrawiam Hello Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 A może, o ile to naturalnie w zasięgu finansowym, pomyśleć o kupnie jakiegoś porządnego, markowego, stosunkowo niedrogiego aerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 5 godzin temu, tlb napisał: Mam tylko prośbę, nie piszcie "zmień aero" bo na razie nie mogę, i zmień farby bo też nie mogę (chodzi o zapach a w domu jest niemowlę, akurat teraz na majówce z mamą, ale zasmrodzić chałupy nie mogę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Tu chyba raczej jest kłopot z konserwacją aerografu jak woda nawet nie leci . Gdy kupi bardziej zaawansowany aerograf to nic nie zmieni . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Gdy kupi lepszy, solidniej zbudowany aerograf i zacznie korzystać z dobrych farb, które stosunkowo łatwiej jest wyczyścić w takim aerografie, to sądzę że wiele jego problemów zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Można korzystać z najtańszego aerografu na rynku i tanich farb i nie mieć poważniejszych problemów. Skoro zmiana farb i aerografu na razie według OP nie wchodzi w grę, nie ma o czym gadać. OP ma ewidentnie problem z podstawową obsługą. Jak to każdy początkujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Na pewno Solo ale najpierw trzeba się dowiedzieć co jest tym problemem ? Jeśli się nie dowiemy dalej będzie to używanie aero po omacku i powtarzanie błędów takich samych tyle ,że w "lepszym" aerografie. Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Naturalnie warto, ale niekoniecznie ten sam błąd pojawi się w nowym aerku. Tak czy inaczej warto pomyśleć czy nie dałoby się wymienić sprzętu na lepszy. Zaoszczędzić te 300 zł choćby przez kilka miesięcy może by się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mbrnnr napisał: S przyjemnością podam całą listę farb lepszych od majonezów jeśli chodzi tylko o zapach... Sprzyjemnością poczytam 6 minut temu, Solo napisał: Naturalnie warto, ale niekoniecznie ten sam błąd pojawi się w nowym aerku. Tak czy inaczej warto pomyśleć czy nie dałoby się wymienić sprzętu na lepszy. Zaoszczędzić te 300 zł choćby przez kilka miesięcy może by się dało. Skoro już wydał kasę na ten słabszy aerek to "wartało by" na nim przećwiczyć rozcieńczanie farby i sposoby czyszczenia. Będzie musiał mniej kręcić dyszą w Iwacie i może ukręci z jeden mniej gwint za 250pln. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi