Podly_K Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Witam, Jest to mój pierwszy post na tym forum. Przeglądając tematy, które mnie interesowały doszedłem do wniosku, że ludzi z wiedzą i doświadczeniem tutaj nie brakuje. Dlatego też postanowiłem założyć ten temat, ponieważ potrzebuje pomocy/porad. Mianowice rozpoczynam projekt klejenia polskich maszyn po okresie II Wojny Światowej. Chciałbym Was poprosić o informację odnośnie poszczególnych modeli - jaki producent, ewentualne dodatki. Zależy mi na jak najlepiej wykonanych wypraskach, detalach etc. Na początek mam zamiar skupić się na : 1) Mig 15 - 1/48 : tutaj za dużego wyboru nie mam, natomiast lepiej szukać Tamiya czy Trumpetera ? 1/72 : Eduard będzie najlepszym wyborem ? 2) Mig 21 - 1/48 : Eduard będzie najlepsza opcja ? 1/72 : posiadam już model Eduarda w wersji MF 3) Mig 29 - tutaj przyznam, że nie zagłębiłem się w temat i nie szukałem po forach specjalnie informacji. 4) SU-22 - 1/48 : przy tym modelu mam największe wątpliwości. Mam możliwość zakupu Eduarda o numerze 1151 ale nie mam pewności czy nie lepszym wyborem będzie Kittyhawk ? Co myślicie ? 1/72 : Bilek, Mistercraft czy Plastyk ? Zdaje sobie sprawę, że projekt jest bardzo ambitny, czasochłonny i wymagający doświadczenia natomiast jest on dla mnie ze względów osobistych bardzo ważny i zapału do jego realizacji nie stracę. Natomiast na pewno potrzebowałbym pomocy przy jego wykonaniu. Oczywiście początkowo muszę sobie przypomnieć co i jak, „poćwiczyć” etc. ale patrząc na aktualny stan rynku i szybkie zmiany w dostępności poszczególnych modeli, wole zaopatrzyć się za wczasu niż później kombinować. Jeżeli temat złożyłem z złym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie go do odpowiedniego działu. Z góry dziękuje za każda uwagę oraz pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 MIG-29 od GWH, któryś z 9.12. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 1. Nie ma dobrego modelu w 48. 2. Tak 3. GWH 4. Kitty Hawk lub Hobby Boss w 48 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Na szczęście temat jest dość prosty, jeśli się mylę to niech lepiej rozeznani w temacie mnie poprawią: 1. MiG-15 w 48: Trumpeter, w 72: Eduard 2. MiG-21: w obu skalach Eduard 3. MiG-29 w 49: GWH (wersja 9-12), w 72: Trumpeter 4. Su-22 w 48: Hobby Boss, Kitty Hawk jest ponoć trudny do sklenia przez straszne pocięcie kadłuba przez producenta, w 72: nie wiem niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Jeśli chodzi o 72 to: 1. MiG-15 Eduard 2. MiG-21 Eduard 3. MiG-29 Trumpeter ewentualnie Italeri. Tutaj nie wiem, który model jest lepszy. Mnie osobiście Trumpeter jakoś nie przekonuje. 4. Su-22 Niestety nie ma dobrego modelu w tej skali. Mistercraft/Plastyk to przepaki starej Pantery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Su-17/22 w 1/72 przypadkiem nie robi Modelsvit czy ktoś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 3 minuty temu, mbrnnr napisał: Su-17/22 w 1/72 przypadkiem nie robi Modelsvit czy ktoś? Zapomniałem o Modelsvit. Ale oni chyba jeszcze nie doszli do wersji M4, no iceny mają trochę zaporowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Ta ich Su-17M3 się jakoś od M4 wyraźnie różni? Cena okolice 150zł, dramatu nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Godzinę temu, Podly_K napisał: Mianowice rozpoczynam projekt klejenia polskich maszyn po okresie II Wojny Światowej. No i nie zapomnij o naszych F-16. O F-35 można będzie pomyśleć trochę później. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 (edited) Lista samolotów jest znacznie dłuższa. Najwyraźniej nie jest nimi zainteresowany, skoro pyta o te cztery. Edited May 2, 2019 by mbrnnr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podly_K Posted May 2, 2019 Author Share Posted May 2, 2019 Dziękuję za pomoc. Z tego co widzę po dostępności to największy problem będzie z mig - 15 w 48 i Su - 22 w 72. Ale to na spokojnie, długa droga przede mną i dużo zmienić się do tego czasu może. Tak z czystej ciekawości to jaka jest szansa na to, że model który aktualnie nie jest w produkcji/sprzedaży może do niej powrócić ? Zdarzają się takie przypadki ? Aktualnie w zasadzie korzystam i opieram się na stronie mojehobby.pl, czy macie może jeszcze jakieś godne polecenia ? #Solo oraz #mbrnnr - Lista jest zdecydowanie dłuższa ale na ten moment te są priorytetem. Już i tak sporo tego jest do robienia więc nie ma sensu dokładać sobie kolejnych ( plus rozkojarzać się innymi projektami ). A i z czasem przyjdzie na Jastrzębia a może i do tego momentu nawet i ta 35 będzie miała sens znalezienia się na tej samej półce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Mojehobby.pl to najlepszy sklep, ale niezłe są też Exito.sklep.pl i Plastmodel.pl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Martola chyba też jest ok. Ja kupuję po równo z Mojehobby i Plastmodelu, MH ma fajną opcję rezerwacji, ale kiedy w grę wchodzi szybkość realizacji to Plastmodel rządzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted May 3, 2019 Super Moderator Share Posted May 3, 2019 Piszemy na temat, opinie i inne nie w temacie realizować proszę w odpowiednim dziale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 (edited) 9 godzin temu, Podly_K napisał: Z tego co widzę po dostępności to największy problem będzie z mig - 15 w 48 Jeśli chodzi o Bis to tu go kupisz: https://plastmodel.pl/p/656/5742/trumpeter-02806-mig-15-bis-fagot-b-1-48--samoloty-odrzutowe-skala-1-48-modele-samolotow-wojskowych.html Edited May 3, 2019 by Solo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qz9 Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Jeśli ci zależy na składalności i jakości wyprasek to MIg-15 1/48 na dziś tylko Tamiya. Trumpeter nie jest wcale lepszy bryłowo i wymiarowo a jakościowo to gniot, jeden z ich pierwszych modeli. Jeśli ci się nie śpieszy z tym akurat samolotem to poczekaj, Eduard zaczął przebąkiwać, że przeskaluje swój z 72 do 48 ale to na pewno kilka lat jeszcze. Su-22 w 72 poczekaj Modelsvit za chwilę na pewno wypuści wersję M4 a wszystkie inne dostepne modele tego samolotu sa słabiutkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podly_K Posted May 3, 2019 Author Share Posted May 3, 2019 Super o to mi chodziło, jak widać brak w jednym nie oznacza tego samego w innym. Dobra to zabieram się za zakupy #Qz9 - Ogólnie to jakiś czasowych ograniczników sobie nie dałem. Zależy mi na jakości. Będę co jakiś czas sobie szperał za tą Tamiya i czekał za Eduardem w takim razie. Dzięki za info. A co uważacie o tym modelu ? https://www.mojehobby.pl/products/Su-22M-4-Limited-Edition.html Trafiła się możliwość kupna i tak się zastanawiam czy ten model jest jakościowo gorszy od tego co prezentuje Kittyhawk albo Hobby Boss ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Stary gniot. Odpuść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podly_K Posted May 3, 2019 Author Share Posted May 3, 2019 2 hours ago, mbrnnr said: Stary gniot. Odpuść. Ok, dziękuje za informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts